blog-post image

Tipy na jesenné športovanie

Jeseň je skvelý čas vyraziť von a užiť si nejaké športy. Existuje mnoho rôznych jesenných športov, z ktorých si môžete vybrať podľa svojich záujmov a schopností. V tomto článku si preberieme, ako zostať zdravý pri jesennom športovaní, aké oblečenie nosiť a aké najčastejšie chyby ľudia pri obliekaní na jesenné športy robia.

Aké športy môžete robiť na jeseň?

S jeseňou prichádza chladnejšie počasie a s chladnejším počasím prichádza celý rad športov, ktoré si môžete užiť. Tu je len pár jesenných športov na začiatok.

  • Tenis je skvelý jesenný šport. Chladné počasie znamená, že sa môžete naozaj zapotiť bez toho, aby vám bolo príliš horúco, a jesenné lístie poskytuje krásnu kulisu.
  • Turistika je ďalšou skvelou možnosťou pre jesenné dni. Chladný vzduch je povzbudzujúce a scenéria je jednoducho úžasná.
  • Futbal je tiež skvelá voľba na jesenné dni. Chladnejšie počasie znamená, že sa hráči nebudú prehrievať, a jesenné lístie vytvára skvelú atmosféru.
  • Ďalšou zábavnou aktivitou pre jesenné dni je púšťanie drakov. Veterné počasie je ideálne na púšťanie drakov, čo môže byť zábava nielen pre deti, ale aj pre dospelých.
  • Beh je tiež skvelou voľbou pre jesenné dni. Chladnejšie počasie je ideálny pre beh. Čerstvý svieži vzduch je skvelý pre vaše zdravie a zároveň si môžete naplno užiť krás prírody, ktoré jeseň ponúka.
  • Cyklistika a jazda na kolobežke je tiež skvelým variantom pre jesenné dni. Chladné počasie znamená, že sa neprehrejete, pobyt na čerstvom vzduchu vám prospeje a jesenné scenérie vám môžu dodať pocit pokoja a relaxu.
  • Skvelou voľbou pre jesenné dni je aj jazda na koni. Chladné počasie prospeje nielen vám, ale aj koňom. Zároveň je jazda na koni aj skvelý spôsob, ako si užiť pobyt vonku a kochať sa krásnou jesennou prírodou.

Vybrať vybavenie na jasenné športovanie »

Ako neochorieť pri športovaní na jeseň?

Jesenné obdobie je obdobím, keď mnoho ľudí chytí prechladnutie a chrípku. Mení sa totiž počasie a znižuje sa imunita organizmu. Existujú však spôsoby, ako predísť chorobám pri športovaní na jeseň.

Po prvé, je dôležité sa obliecť primerane počasiu. Nosenie vrstiev oblečenia pomôže udržať telo v teple a predísť prechladnutiu. Dôležité tiež je, aby toto oblečenie bolo pohodlné, aby vás neobmedzovalo v pohybe.

Po druhé, je nevyhnutné sa pred začatím akéhokoľvek športu poriadne zahriať. Naťahovanie a ľahké cvičenie zvýši prietok krvi a zvýši telesnú teplotu. Tým sa zníži pravdepodobnosť prechladnutia tela pri jesenných športoch.

Po tretie, je nutné zostať hydratovaný. Pitie veľkého množstva tekutín pomôže vyplaviť toxíny z tela a zabráni dehydratácii. Dehydratácia môže spôsobiť, že telo bude náchylnejšie na choroby.

Po štvrté, je vhodné jesť vyváženú stravu. Konzumácia potravín bohatých na vitamíny a minerály posilňuje imunitný systém. To pomôže telu bojovať proti vírusom alebo baktériám, s ktorými príde do styku.

V neposlednom rade je dôležité mať dostatok spánku. Spánok je stav, kedy sa telo samo opravuje a lieči. Preto dostatok odpočinku pomôže udržať imunitný systém silný.

Dodržiavaním týchto rád môžete predísť ochoreniu pri jesennom športovaní. Buďte zdraví a užite si jesennú sezónu.

Tip na jasennú bundu na behanie:

Klimatex ANGUS Pánska ľahká bežecká bunda, sivá, veľkosť M

Obr.: Klimatex ANGUS Pánska ľahká bežecká bunda, sivá, veľkosť M

Ako vybrať jesenné športové oblečenie?

Jesenné športové oblečenie by malo byť pohodlné, priedušné a chrániť vás pred nepriazňou počasia. Pri výbere jesenného športového oblečenia zvážte klimatické a poveternostné podmienky. Pokiaľ budete v chladnejšej klíme, vyberte si jesenné športové oblečenie, ktoré vás zahreje. Pokiaľ budete v teplejšej klíme, voľte jesenné športové oblečenie, ktoré je ľahké a vzdušné. Bez ohľadu na klímu, uistite sa, že vaše jesenné športové oblečenie je pohodlné, aby ste sa mohli sústrediť na športovanie.

Pri výbere jesenného športového oblečenia je tiež dôležité zvážiť aktivitu, ktorej sa budete venovať. Ak hráte šport, ako je futbal alebo tenis, hľadajte oblečenie, ktoré vás nebude obmedzovať v pohybe. Ak sa chystáte na pohodovú prechádzku alebo túru, voľte jesenné športové oblečenie, ktoré je voľné, pohodlné a ochráni vás pred nepriazňou jesenného počasia. A ak budete robiť mix činností, poobzerajte sa po oblečení, ktoré sa dá ľahko vrstviť, aby ste sa mohli prispôsobiť meniacej sa teplote.

Vybrať vybavenie na jasenné športovanie »

Aké parametre by malo mať jesenné športové oblečenie?

S jeseňou prichádza chladnejšie počasie a s chladnejším počasím prichádza potreba rôzneho športového oblečenia. Preč sú časy šortiek a tielok; teraz je čas na dlhé nohavice a bundy. Aké parametre by ale jesenné športové oblečenie malo mať?

Vrstvenie je pri jesennom športovom oblečení kľúčové. Chcete mať možnosť zhadzovať vrstvy, keď sa zahrievate počas svojej aktivity, ale tiež chcete mať možnosť vrstvy znova pridávať, ak teplota klesne.

Pri jesennom športovom oblečení je dôležitá funkčnosť. Až príliš často obetujeme funkciu móde, pokiaľ ide o naše oblečenie. Ale keď ste vonku, potrebujete oblečenie, ktoré bude slúžiť svojmu účelu. Hľadajte veci s dobrou priedušnosťou, nepremokavosťou alebo veci vyrobené z rýchloschnúcich materiálov.

Pohodlie by malo byť na prvom mieste aj pri výbere jesenného športového oblečenia. Budete tráviť veľa času vonku a chcete sa uistiť, že sa pri tom budete cítiť pohodlne. Hľadajte veci, ktoré sú priedušné a nebudú drieť po dlhých hodinách nosenia.

Jesenné športové oblečenie by konečne malo byť štýlové. To, že je funkčné, neznamená, že nemôže byť aj módne. Vyberte si veci v jesenných farbách, ako je sýta červená a oranžová, alebo stavte na klasický čiernobiely vzhľad. Bez ohľadu na to, aký je váš štýl, je tu jesenné športové oblečenie, ktoré vám bude sedieť.

Tip na outdoorové nohavice:

TRIMM SIGMA LADY Dámske softshellové nohavice, čierna, veľkosť XS

Obr.: TRIMM SIGMA LADY Dámske softshellové nohavice, čierna, veľkosť XS

Aké sú najčastejšie chyby pri obliekaní na zimné športy?

Mnoho ľudí robí chybu, keď si myslia, že si jednoducho oblečú akékoľvek staré oblečenie a vyrazia do chladného počasia za zimnými športmi. To však nemôže byť ďalej od pravdy. Existujú určité odevy a materiály, ktoré sú na jesenné športy vhodnejšie ako iné. Prejdeme si teda niektoré z najčastejších chýb pri obliekaní na jesenné športovanie.

Jednou z najčastejších chýb je nosenie bavlnených košieľ alebo iných odevov vyrobených z prírodných vlákien. Aj keď tieto materiály môžu byť pohodlné, neposkytujú mnoho izolácie. V dôsledku toho pravdepodobne veľmi rýchlo prechladnete, ak ich budete nosiť pri jesenných športoch. Namiesto toho sa rozhodnite pre syntetické tkaniny, ako je polyester alebo nylon. Tieto materiály lepšie zachytávajú teplo a pomáhajú vám zostať v teple.

Ďalšou častou chybou je neobliekanie vo vrstvách. Keď je vonku zima, môže vaša telesná teplota dosť kolísať. Nosenie viacerých vrstiev oblečenia vám umožní upraviť úroveň tepla podľa potreby. Začnite základnou vrstvou syntetickej tkaniny, nasledovanou strednou vrstvou vlny alebo fleecu. Nakoniec ho zakryte vodeodolnou vonkajšou vrstvou. To vám zaistí pohodlie bez ohľadu na to, ako sa mení teplota.

A konečne, uistite sa, že nosíte správnu obuv, keď sa zúčastňujete jesenných športov. Príliš tesné topánky môžu obmedziť prietok krvi a spôsobiť, že vaše nohy budú náchylnejšie na omrzliny. Na druhú stranu príliš voľné topánky môžu spôsobiť pošmyknutie a pád. Vyberte si obuv, ktorá je pohodlná a poskytuje dobrú úroveň podpory.

Dodržiavaním týchto tipov sa môžete vyhnúť bežným chybám pri obliekaní na zimné športy.

Vybrať vybavenie na jasenné športovanie »

Záver blogu

Jesenné športy sú perfektným spôsobom, ako sa dostať von a užiť si chladnejšie počasie. Od pešej turistiky a cyklistiky až po hranie tenisu alebo golfu je tu množstvo aktivít, z ktorých si môžete vybrať. A pretože listy menia farbu a dni sa skracujú, jeseň je krásnym ročným obdobím pre aktivitu. Či už teda hľadáte náročné cvičenie alebo len pohodovú prechádzku, určite vyjdite von a užite si jesenný vzduch.

TOP produkty z kategórie Šport

Podobné články

Prečo nosiť kompresné podkolienky pri športe?

Počuli ste už o kompresných podkolienkach na šport? Zaujíma vás, v čom spočíva výhoda v ich nosení a prečo ich nosiť?

Kompresné podkolienky sú už dlhé roky využívané v zdravotníctve, ale dnes sú obľúbené hlavne medzi športovcami. Či s...

Ako sa správne obliecť počas športovania v nepriaznivom počasí?

Športovanie v premenlivom jarnom počasí je niekedy naozaj náročné. Zakaždým premýšľať, ako sa obliecť, pre prípad ochladenie alebo dažďa pri športe. Každý z nás zažil ten pocit, kedy zle zvolené oblečenie športovanie ohromne komplikuje....

Ako sa aj pri nepriaznivom počasí udržať vo forme?

Mnohí z vás sa po zime pri ľahkom oteplení tešili na športovanie vonku. Na to, ako sa zase dostanete do kondície a mimo domov, na čerstvom vzduchu. Avšak ako každý rok, vás rozhodilo jarné premenlivé počasie. Preto sa dnes pozrieme na pár tipo...

Športovanie v páre

Chcete športovať, ale nie sám? Alebo chcete prinútiť partnera k športu? Nájdite si spoločnú aktivitu a navzájom sa tak motivujte. Dajte si spoločné ciele a uvidíte, že sa vám hneď bude športovať lepšie, a ešte to utuží váš vzťah. Spoločn...

Ak sa po Vianociach dostať späť do formy?

Vianoce sú za nami, nový rok tiež a plnenie nových predsavzatí pred nami. Málokto cez Vianoce odolal večnému prejedaniu, popíjaniu alkoholu, ochutnávaniu všetkého možného vrátane plácania sladkého cez slané a povaľovanie sa na gauči pri rozpr...

Tipy na obľúbené jarné športy

Jar je ideálnym ročným obdobím pre športovanie. Nie je príliš horúco, ani príliš zima. Aké športy teda môžete na jar robiť a aké vybavenie na to budete potrebovať? V tomto článku sa dozviete o najobľúbenejších športoch na jar.

Tenis

Je...

Tipy na najobľúbenejšie letné športy

Leto je ideálny čas na vonkajšie športy! Či už chcete zostať aktívny alebo sa len pobaviť, existuje množstvo letných športov, ktoré si môžete užiť. V tomto článku preberieme najobľúbenejšie letné športy a poskytneme informácie, ako sa z...