blog-post image

Ako sa správne obliecť počas športovania v nepriaznivom počasí?

Športovanie v premenlivom jarnom počasí je niekedy naozaj náročné. Zakaždým premýšľať, ako sa obliecť, pre prípad ochladenie alebo dažďa pri športe. Každý z nás zažil ten pocit, kedy zle zvolené oblečenie športovanie ohromne komplikuje. Premočené oblečenie z dažďa, alebo naopak prílišné oblečenie a tým spôsobené prehriatie nám neumožňuje podať najlepší výkon pri športe a cítiť sa tak dobre.

Tipy na oblečenie do premenlivého počasia

Dôležité je vrstvenie oblečenia tzv. cibuľový systém. Či idete na túru, behať, alebo na bicykel, tento systém vám vždy zaistí komfort. Nepremoknete, neprefúkne vám oblečenie a ani sa zbytočne nezapotíte.

Každá z vrstiev má svoju špecifickú funkciu a nesmieme na žiadnu z nich zabudnúť, inak by sme celý cibuľový systém narušili a systém by nefungoval. Vrstvenie a druh vrstiev je samozrejme závislý hlavne od klimatických podmienok, v ktorých sa máme v pláne pohybovať a podľa pohybu, ktorý budeme vyvíjať.

Prvá vrstva

Táto vrstva má dôležitú funkciu. Prvá vrstva odvádza vlhkosť od tela a udržuje ho v suchu. Môže byť buď termo (v zime) alebo bez termo vklánen. Tejto vrstve sa všeobecne hovorí "funkčná bielizeň". Táto vrstva by mala priliehať priamo na telo. Funkčné oblečenie býva ušitá buď z vlny alebo zo syntetických materiálov.

Vlnené funkčné prádlo

Vlnené funkčné prádlo je spravidla vhodné hlavne do chladných podmienok. Vlna má veľmi dobré tepelné vlastnosti, odvádza vlhkosť a je prirodzene antibakteriálny, teda v sebe nedrží pachy. Vlna horšie schne, takže ak ju predsa len propotíte, odporúčam čo najskôr sa prezliecť.

Funkčné prádlo zo syntetiky

Syntetický materiál je vhodný práve na letné dni, či jarné premenlivé počasie. Má veľmi dobré termoregulačné schopnosti, udrží tak vo vašom tele teplo, alebo naopak chlad. Tieto materiály rýchlo schnú, takže ak túto vrstvu propotíte, veľmi rýchlo uschnú.

Vybrat funkčné oblečenie »

Druhá vrstva

Druhá vrstva je vrstva izolačná. Táto vrstva taktiež odvádza vlhkosť, ale teraz nie od tela ale od vrstvy prvej, zároveň udržuje telesné teplo. Druhá vrstva by nemala byť príliš voľná, ale ani nie zbytočne obopnutá.

Najobľúbenejšie a nejfunkčnější materiál, z ktorého sú vyrábané funkčné mikiny je fleece.

Fleece dokáže skvele viazať vzduch, ktorý následné ohrieva a zaisťuje tak ideálne tepelnú izoláciu pre vaše telo. Fleece, ako druhá vrstva odvádza vlhkosť z tej prvej a odvádza ju do vrstvy tretej, ktorá ju z oblečenia a od tela vypudí.

Tip na funkčnú mikinu:

Pánska mikina HUSKY ALOU M

Obr.: Pánska mikina HUSKY ALOU M

Tretia vrstva

Tretia vrstva je vrstva ochranná. Hrá vo vrstvenie naozaj dôležitú úlohu, ale bez predchádzajúcich vrstiev by bola takmer k ničomu. Táto vrstva zaisťuje izoláciu, teda druhú vrstvu chráni pred premoknutím alebo pred stratou tepla. Musí byť priedušná, aby dokázala odvádzať pot, avšak nesmie pustiť vlhkosť dovnútra. Táto vrstva je väčšinou vybavená membránou alebo vodoodpudivou ochranou.

Vybrať bundu »

Tretia vrstva, teda bunda je čo sa týka správnej voľby dosť často oriešok. Bundy totiž sú jarné, letné, jesenné, zimné, turistické, bežecké, cyklistické, lyžiarske .... Je ich teda veľa a ako sa v tomto množstve vyznať a zvoliť tú správnu?

Voľba ideálne bundy je naozaj dôležitá, ak zvolíte zle, nebude vám zaistený komfort, ktorý od bundy očakávate. Bundy sú vyrábané z rôznych materiálov, ale my sa teraz zameriame na bundu do jarného, ​​premenlivého počasia.

Bunda na šport na jar

Správna voľba bundy na šport na jar spočíva vo výbere bundy podľa dôležitých parametrov, ktorými sú vodeodolnosť a priedušnosť.

Vodný stĺpec bundy

Vodný stĺpec bundy určuje, ako je bunda odolná tlaku vodu, ktorý na ňu pôsobí pri daždi a teda, koľko vody prepustí, či naopak neprepustí. Ak sa bavíme o bunde, ktorú využijete v deň, keď chvíľu svieti slnko a chvíľu zase prší, je určite dôležité, na vodný stĺpec pri výbere myslieť.

Musíte však myslieť na to, že čím vyššia a kvalitnejšia membrána, teda vodeodolnosť, o to horšia priedušnosť bunda bude mať. Drahé materiály sú schopné zaistiť ako vodeodolnosť, tak priedušnosť, ale to sa naozaj udriete cez vrecko. Najideálnejšie sú teda membrány značky goretex, sú nielen kvalitné, ale cenovo dostupné, skvele vás ochránia pred dažďom a skvele odvádzajú vlhkosť od vášho tela von.

Tip ne nepromokavú bundu:

EVADICT Dámska vetruvzdorná bunda na trailový beh tmavosivá ŠEDÁ 36

Obr.: EVADICT Dámska vetruvzdorná bunda

Materiál bundy

Ideálnym materiálom bundy do premenlivého počasia, pokiaľ teda nejde o behaní v nej, je všeobecne softshell. Softshell má niekoľko vlastností naraz, nielen nepremokavosť a dobrú priedušnosť, ale zároveň aj pružnosť a vetruvzdornosť.

Ideálnym materiálom na behanie je syntetika, teda lajcky povedané bunda šustka. Majú väčšinou vodeodolné schopnosti a dobre odvádza vlhkosť od tela von. Tieto bundy sú ideálnou voľbou do teplých ale treba veterných dní. Dajú sa ľahko zložiť do absolútne minimálnej veľkosti, takže vám nezaberú v batožine alebo batohu veľa miesta a váži nula nula nič. Teda ak idete na túru a je dostatočné teplo na iba dve vrstvy, odporúčam si túto ľahkú bundu pribaliť so sebou pre prípad potreby ochrany pred vetrom či dažďom.

Tip na ľahků běžeckú bundu:

Nike WINDRUNNER JKT M modrá L - Pánska bežecká bunda

Obr.: Nike WINDRUNNER JKT M modrá L

Nohavice

Teplo a komfort pri športe vám taktiež zaistí správne odenie spodných končatín. Tu je to tiež veda, buď vám stačí funkčné legíny alebo je potrebné na funkčnú spodnú vrstvu obliecť ešte nohavice navyše.

Funkčné legíny

Funkčné legíny majú väčšinou tieto vlastnosti: priedušnosť, pružnosť a odvádzanie vlhkosti. Niektoré legíny sú zároveň aj kompresné, čo napomáha k správnej cirkulácii krvi v nohách. Niekedy však tieto funkčné legíny stačiť nebudú a bude potrebné zabezpečiť si tak na nohy nepremokavou vrstvu.

Vybrať funkčné legíny »

Nepremokavé nohavice

Nepremokavosť a komfort vám zaistí softshellové nohavice. Majú dobrú membránu a vodný stĺpec, zároveň sú priedušné a od prvej vrstvy nohavíc odvádza vlhkosť. Sú aj také, ktoré nahradia obe vrstvy.

Obuv 

Bez voľby ideálnych topánok vás ani všetky dokonalé vrstvy oblečenia nezachránia. Obuv je jednou z najdôležitejších častí vášho oblečenia na šport. Nie nadarmo sa hovorí, že zima ide od nôh a od hlavy. Pokiaľ viem topánky premoknú, vaše telo už sa nezahreje ani v tom najlepšom funkčnom oblečení.

Preto je potrebné vybrať ideálnu podrážku, spôsob šitia švov a hlavne nepremokavosť a zároveň priedušnosť topánok. K nepremokavosti vám môže pomôcť správna impregnácia a k priedušnosti a na to, aby nebolo potrebné toľko vlhkosti odvádzať, je dôležitá aj voľba funkčných ponožiek, či kompresných podkolienok.

Tip na nepromokavú turistickú obuv:

Merrell OUTMOST MID VENT WP hnedá 10.5 - Pánska outdoorová obuv

Obr.: Merrell OUTMOST MID VENT WP

Ďalšie doplnky

Čiapky, čelenka

Nafúkano v ušiach a mokré vlasy nikto nemá rád. A nielen že to nemáme radi, ak nezabezpečíme komfort našej hlave, verte alebo nie, naše telo sa tiež nebude cítiť dobre. Preto odporúčam do veterných dní nosiť aspoň čelenku, do daždivých kapucňu alebo čiapku.

Kompresné podkolienky

Kompresný podkolienky zaisťujú správnu cirkuláciu krve v nohách a celom tele, takže komfort vášho telo aj v nepriaznivých podmienkach môžu len podporiť. Viac o nich sa môžete dozvedieť v článku "Prečo nosiť kompresné podkolienky".

Prejít na článok "Prečo nosiť kompresné podkolienky? »

 

Záverečné zhrnutie

Na záver si to teda zhrnieme. Aby ste si zaistili komfort pri športe aj v premenlivom počasí a neohrozil vás tak ani dážď ani veterno či sparné dni, voľte správne vrstvené oblečenie, správnu priedušnosť a membránu alebo vodeodpudivosť a hlavne ideálne topánky.

TOP produkty z kategórie Šport

Podobné články

Prečo nosiť kompresné podkolienky pri športe?

Počuli ste už o kompresných podkolienkach na šport? Zaujíma vás, v čom spočíva výhoda v ich nosení a prečo ich nosiť?

Kompresné podkolienky sú už dlhé roky využívané v zdravotníctve, ale dnes sú obľúbené hlavne medzi športovcami. Či s...

Ako sa aj pri nepriaznivom počasí udržať vo forme?

Mnohí z vás sa po zime pri ľahkom oteplení tešili na športovanie vonku. Na to, ako sa zase dostanete do kondície a mimo domov, na čerstvom vzduchu. Avšak ako každý rok, vás rozhodilo jarné premenlivé počasie. Preto sa dnes pozrieme na pár tipo...

Športovanie v páre

Chcete športovať, ale nie sám? Alebo chcete prinútiť partnera k športu? Nájdite si spoločnú aktivitu a navzájom sa tak motivujte. Dajte si spoločné ciele a uvidíte, že sa vám hneď bude športovať lepšie, a ešte to utuží váš vzťah. Spoločn...

Ak sa po Vianociach dostať späť do formy?

Vianoce sú za nami, nový rok tiež a plnenie nových predsavzatí pred nami. Málokto cez Vianoce odolal večnému prejedaniu, popíjaniu alkoholu, ochutnávaniu všetkého možného vrátane plácania sladkého cez slané a povaľovanie sa na gauči pri rozpr...

Tipy na obľúbené jarné športy

Jar je ideálnym ročným obdobím pre športovanie. Nie je príliš horúco, ani príliš zima. Aké športy teda môžete na jar robiť a aké vybavenie na to budete potrebovať? V tomto článku sa dozviete o najobľúbenejších športoch na jar.

Tenis

Je...

Tipy na najobľúbenejšie letné športy

Leto je ideálny čas na vonkajšie športy! Či už chcete zostať aktívny alebo sa len pobaviť, existuje množstvo letných športov, ktoré si môžete užiť. V tomto článku preberieme najobľúbenejšie letné športy a poskytneme informácie, ako sa z...

Tipy na jesenné športovanie

Jeseň je skvelý čas vyraziť von a užiť si nejaké športy. Existuje mnoho rôznych jesenných športov, z ktorých si môžete vybrať podľa svojich záujmov a schopností. V tomto článku si preberieme, ako zostať zdravý pri jesennom športovaní, ak...