blog-post image

Športovanie v páre

Chcete športovať, ale nie sám? Alebo chcete prinútiť partnera k športu? Nájdite si spoločnú aktivitu a navzájom sa tak motivujte. Dajte si spoločné ciele a uvidíte, že sa vám hneď bude športovať lepšie, a ešte to utuží váš vzťah. Spoločný záujem má na vzťah totiž veľmi priaznivý vplyv. Je rozhodne príjemné, keď pár spolu zdieľa zážitky, zábavu a zlepšujúcu sa postavu.

Pred tým, než ale začnete vyberať šport, ktorý budete spolu prevádzkovať, je potrebné sa zamyslieť nad tým, v akej sú obaja z páru kondícii a zároveň čo vedia. Aby napokon spoločné športovanie nebolo pre jedného z páru skôr utrpenie.

Dôležité je si tiež dať cieľ, aby nedošlo k rozporom a hádkam. Tým myslím napr. dohodnúť sa, že každú stredu budete chodiť spoločne cvičiť, alebo že cieľom je, aby každý schudol aspoň 5 kg a pod. Pretože ak budete mať každý svoj cieľ, spoločnému športovaniu chýba význam.

V tomto článku som vypísala pár tipov a rád, aké športy v pároch môžete robiť.

Chcem cvičiť zdravšie »

Športy, ktoré nie je nutné robiť v páre, ale pre páry sú vhodné tiež

Cyklistika, beh, in-line korčule, kolobežky a turistika a nordwalking, golf. jazda na koni…. To sú športy, pri ktorých nie je podmienkou, že sa dajú robiť iba v páre, avšak aj tak, ich páry môžu robiť spoločne. U týchto športov však často dochádza k tomu, že jeden druhého brzdí a vznikajú tak športy a poznámky štýl: "Nabudúce pôjdem sám".

Avšak z týchto menovaných druhov športu sa pre páry hodí predovšetkým turistika a nordwalking. Zdieľanie spoločných zážitkov, poznávanie a skúmanie nových miest, príjemná konverzácia a relax. To všetko pár na túre zažije. Niekedy aj taká turistika sa môže zmeniť na dobrodružstvo okorenené adrenalínom, čo je pre pár tiež silným zážitkom.

Pre pohodlnú turistiku a nordwalking je potrebné zvoliť si ideálnu výbavu. Treková obuv, oblečenie a trekingové palice. Výber trekových topánok je naozaj dôležitý, a pokiaľ si s tým neviete rady, prečítajte si článok "Ako vybrať topánky na turistiku".

Prejsť na článok “Ako vybrať trekovú obúv” »

Ďalším skvelým, a dokonca zároveň aj romantickým športom je jazda na koni. Viete, ako sa to hovorí "Najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta". Objednajte si spoločne vychádzku do prírody a užite si spoločnú romantiku. Jazda na koni má blahodarný vplyv na všetko svalstvo v tele a pôsobí príjemne na panvicu a chrbát.

Squash, ping pong, tenis, bedminton

Všetky tieto športy sú vhodné pre súťaživých jedincov, ktorí nemajú za cieľ sa pri športe porozprávať a zároveň pri posilňovaní tela aj relaxovať. Tieto športy naozaj donútia každého k pohybu.

Zároveň môžete zapojiť súťaživosť a bojovať o výhru nad partnerom. Výhodou je, že pre tieto športy nepotrebujete pekné počasie. Väčšina sa dá prevádzkovať aj v halách či športoviskách, takže dážď ani sneh vás nemôže zastaviť.

Pokiaľ s týmito športmi začínate, a teda nemáte vybavenie, nič sa nedeje. Väčšina športovísk má pre tieto prípady všetko vybavenie na zapožičanie. Avšak ak máte v pláne tieto športy robiť pravidelne, odporúčam si kúpiť svoje vlastné vybavenie.

Vybrať vybavenie »

Horolezectvo

Horolezectvo je skvelým párovým športom. Je skvelé na posilňovanie dôvery a zároveň na získavanie nových zručností a posilňovanie tela. Jeden z páru totiž istí druhého, čo lezie po stene, zo zeme. Ak ste začiatočníci, všetko vám v prevádzke požičia a naučia vás, ako máte druhého istiť a ako liezť. Pokiaľ budete pokračovať v horolezectve a budete leziť aj vonku, je potrebné vybrať si ideálne vybavenie.

Vybrať vybavenie »

Párová jóga

Joga je šport, ktorý prepája pretiahnutie a posilnenie tela a zároveň relaxáciu a pôsobí blahodarne aj na psychiku. Joga v páre je náročná, avšak vďaka nej sa taktiež buduje dôvera v páre. Tu ide naozaj o vzájomné napojenie, komunikáciu a dôveru v druhého.

Dnes je tento šport veľmi obľúbeným a vďaka tomu aj nájdete niekoľko kurzov, do ktorých môžete pravidelne dochádzať alebo návody a tipy na internete, ktorými sa môžete inšpirovať. Skvelé je, že na tento šport nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Stačí vám iba podložka na cvičenie.

Tip na podložku na cvičenie:

DOMYOS Podložka Na Jemnú Jogu 5 mm

Obr.: DOMYOS Podložka Na Jemnú Jogu 5 mm

Párový tanec

Nie každý by zaradil tanec medzi športy, avšak podľa mňa tanec športom je. Iste sa pri ňom zapotíte a posilníte nejednu časť tela. Ako už z názvu vyplýva, hovoríme o párovom tanci, kedy tancujete s partnerom a spoločne sa učíte.

V ponuke je množstvo kurzov, kde vás naučia rôzne štýly tanca a môžete sa posúvať až tak, že nakoniec môžete spoločne jazdiť na súťaže. V tomto prípade je potrebné si zaobstarať ideálnu obuv a najlepšie pohodlné oblečenie.

Spoločné posilňovanie

Posilňovanie v posilňovniach niekedy tiež potrebuje pomoc druhého. Nielen pre motiváciu a povzbudzovanie, ale aj pre asistenciu s náročnejšími či ťažkými činkami. Vzájomná podpora je tu skutočne dôležitá a posilňuje tak aj vašu dôveru.

V tomto prípade vás neobmedzí ani počasie, pretože väčšina športovísk je v budovách, teda sa nemusíte báť ani zimy, ani dažďa. Vybavenie väčšinou nepotrebujete, okrem pohodlného funkčného oblečenia a rukavíc na zdvíhanie ťažkých váh.

Záverečné zhrnutie

Spoločné ciele a prekonávanie sa, vzájomná motivácia a spoločné zážitky. To všetko vám dopraje spoločné športovanie a nielen to. Pokiaľ budete spoločne športovať, vybudujete si tak ešte lepšiu vzájomnú dôveru a posilníte tak váš vzťah. Nezabudnite myslieť na to, že šport, ktorý budete spoločne robiť, by mal baviť vás oboch a mali by ste si v ňom určiť spoločný cieľ.

Vybrať vybavenie na športovanie »

 

TOP produkty z kategórie Šport

Podobné články

Prečo nosiť kompresné podkolienky pri športe?

Počuli ste už o kompresných podkolienkach na šport? Zaujíma vás, v čom spočíva výhoda v ich nosení a prečo ich nosiť?

Kompresné podkolienky sú už dlhé roky využívané v zdravotníctve, ale dnes sú obľúbené hlavne medzi športovcami. Či s...

Ako sa správne obliecť počas športovania v nepriaznivom počasí?

Športovanie v premenlivom jarnom počasí je niekedy naozaj náročné. Zakaždým premýšľať, ako sa obliecť, pre prípad ochladenie alebo dažďa pri športe. Každý z nás zažil ten pocit, kedy zle zvolené oblečenie športovanie ohromne komplikuje....

Ako sa aj pri nepriaznivom počasí udržať vo forme?

Mnohí z vás sa po zime pri ľahkom oteplení tešili na športovanie vonku. Na to, ako sa zase dostanete do kondície a mimo domov, na čerstvom vzduchu. Avšak ako každý rok, vás rozhodilo jarné premenlivé počasie. Preto sa dnes pozrieme na pár tipo...

Ak sa po Vianociach dostať späť do formy?

Vianoce sú za nami, nový rok tiež a plnenie nových predsavzatí pred nami. Málokto cez Vianoce odolal večnému prejedaniu, popíjaniu alkoholu, ochutnávaniu všetkého možného vrátane plácania sladkého cez slané a povaľovanie sa na gauči pri rozpr...

Tipy na obľúbené jarné športy

Jar je ideálnym ročným obdobím pre športovanie. Nie je príliš horúco, ani príliš zima. Aké športy teda môžete na jar robiť a aké vybavenie na to budete potrebovať? V tomto článku sa dozviete o najobľúbenejších športoch na jar.

Tenis

Je...

Tipy na najobľúbenejšie letné športy

Leto je ideálny čas na vonkajšie športy! Či už chcete zostať aktívny alebo sa len pobaviť, existuje množstvo letných športov, ktoré si môžete užiť. V tomto článku preberieme najobľúbenejšie letné športy a poskytneme informácie, ako sa z...

Tipy na jesenné športovanie

Jeseň je skvelý čas vyraziť von a užiť si nejaké športy. Existuje mnoho rôznych jesenných športov, z ktorých si môžete vybrať podľa svojich záujmov a schopností. V tomto článku si preberieme, ako zostať zdravý pri jesennom športovaní, ak...