blog-post image

Ako vybrať jesenné bežecké topánky?

Je tu zase jeseň. Lístie mení farbu, vzduch sa ochladzuje a je čas začať myslieť na jesenné bežecké topánky. Rovnako ako pri každom inom kúsku oblečenia alebo obuvi, aj tu je potrebné pri výbere jesenných bežeckých topánok hľadať určité veci. V tomto článku preberieme vlastnosti, ktoré tvoria dobrý pár jesenných bežeckých topánok. Dáme vám tiež pár tipov, ako si vybrať ten správny pár pre vás a ako sa o ne správne starať, aby vydržali viac jesenných sezón.

Čo sú jesenné bežecké topánky?

Jesenné bežecké topánky sú navrhnuté tak, aby poskytovali trakciu a stabilitu na klzkých, mokrých povrchoch, ktoré sú bežné počas jesenných mesiacov. Často majú hlbšie dezény ako letné topánky a tiež nepremokavé alebo vodeodolné zvršky, ktoré udržia vaše nohy v suchu. Niektoré jesenné bežecké topánky majú aj reflexné materiály, ktoré vám pomôžu zostať viditeľní za zlých svetelných podmienok.

Bez ohľadu na to, v akom počasí tento rok na jeseň beháte, nezabudnite venovať pozornosť stavu svojich topánok. Mokré a blativé podmienky môžu rýchlo narušiť materiály na vašich topánkach, takže je dôležité ich po každom behu vyčistiť a vysušiť. Ak si všimnete akékoľvek dier alebo trhlín, je čas na nový pár.

Vybrať jesenné bežecké topánky »

Aké druhy jesenných topánok si môžete vybrať?

Ako vieme, počasie sa s príchodom jesene mení. Teplotný rozdiel medzi ránom a večerom sa zväčšuje a dážď je častejší. Aby sa vám v takom prostredí pohodlne behalo, je potrebné mať topánky, ktoré pri premoknutí ľahko schnú a majú dobrú priedušnosť.

Aké topánky teda vybrať na jesenný beh? Tu je niekoľko odporúčaní. V prvom rade, ak chcete topánku s dobrou priedušnosťou, môžete zvoliť topánku zo sieťoviny. Vzhľadom na to, že materiál je priedušný, rýchlo schne, aj keď sa pri behu namočí. Topánky zo sieťoviny sú zároveň vhodné aj na leto, takže topánky využijete v rôznych ročných obdobiach. Pretože však v chladnom počasí alebo daždi nie je tento materiál príliš účinný, dajte si pozor, aby ste príliš neprechladli.

Ďalšou možnosťou je topánka s Gore-Tex fóliou. Topánky Gore-Tex sú vodeodolné a majú dobrú priedušnosť, takže sú ako stvorené na jesenné behanie. Vzhľadom na to, že materiál nie je príliš priedušný, pri navlhnutí trvá schnutie dlhšie ako pri sieťovaných topánkach.

Pokiaľ chcete topánku, ktorá je zároveň vodeodolná a má dobrú priedušnosť, môžete si vybrať hybridnú topánku, ktorá kombinuje sieťovinu a Gore-Tex. Tento typ topánok je ideálny pre bežcov, ktorí chcú behať za každého počasia.

To sú len niektoré z mnohých možností, ktoré sa ponúkajú pri výbere jesenných bežeckých topánok. Než sa rozhodnete, nezabudnite zvážiť svoje potreby a podmienky, v ktorých budete prevádzkovať.

Tip na jesennou obuv na behanie:

Trailové topánky la sportiva Mutant Woman

Obr.: Trailové topánky la sportiva Mutant Woman

Aké by mali byť vlastnosti jesenných bežeckých topánok?

Pri výbere perfektného páru jesenných bežeckých topánok treba vziať do úvahy niekoľko vecí.

  1. Najprv zvážte klímu, v ktorej budete behať. Pokiaľ žijete v oblasti s miernejšími zimami, môžete si vystačiť s používaním bežných bežeckých topánok po celý rok. Pokiaľ však žijete niekde s chladnejším počasím a možno aj snehom a ľadom, budete potrebovať topánku s väčšou trakciou.
  2. Po druhé, premýšľajte o type terénu, po ktorom budete behať. Budete sa držať ciest alebo sa vydáte do lesa po chodníkoch? Pokiaľ sa budete držať ciest, bude fungovať akýkoľvek typ bežeckých topánok. Pokiaľ sa však chystáte na nejaký trailový beh, budete potrebovať topánku s väčšou priľnavosťou, aby ste zvládli nerovné povrchy.
  3. Nakoniec venujte pozornosť miere podpory, ktorú vaše topánky ponúkajú. Ako starneme, naše chodidlá a kĺby môžu byť citlivejšie a potrebujú viac podpory. Pokiaľ máte pocit, že potrebujete väčšiu podporu, než akú poskytujú vaše bežné topánky, poobzerajte sa po topánke pre stabilitu alebo kontrolu pohybu.

Majte tieto veci na pamäti pri nákupe jesenných bežeckých topánok a určite nájdete ten správny pár.

Vybrať jesenné bežecké topánky »

Ako vybrať jesenné bežecké topánky?

Akonáhle sa počasie začne ochladzovať, je dôležité sa uistiť, že máte správne vybavenie, aby ste sa pri behu cítili pohodlne. To znamená investovať do dobrých jesenných bežeckých topánok. Ale keď je na trhu toľko rôznych značiek a štýlov, ako viete, ktoré sú pre vás tie pravé? Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť pri nákupe jesenných bežeckých topánok:

  • Prvá vec, ktorú budete chcieť hľadať, je topánka, ktorá má dobrú trakciu. Vzhľadom na to, že lístie a dážď spôsobujú, že zem kĺže, je dôležité mať topánku, ktorá dobre drží povrch. Hľadajte topánky s hlbokými vzormi alebo cvočky na spodnej časti.
  • Tiež sa budete chcieť uistiť, že vaše topánky sú vodeodolné alebo aspoň vodeodpudivá. Nie je nič horšie, než keď máte mokré nohy, keď si chcete zabehať. Hľadajte topánky vyrobené z Gore-Texu alebo iného nepremokavého materiálu.
  • Nakoniec zvážte teplotný rozsah, v ktorom budete behať. Pokiaľ bude zima a mokro, budete chcieť topánku, ktorá má dobrú izoláciu. Ale ak je práve chladno a sucho, môžete sa dostať s menej záťažovou topánkou.

S ohľadom na tieto veci by ste mali byť schopní nájsť perfektný pár jesenných bežeckých topánok pre vaše potreby. Tak vyrazte a užite si chladnejšie počasie.

Tip na jesenné bežecké topánky:

Trailové topánky la sportiva Mutant

Obr.: Trailové topánky la sportiva Mutant

Ako sa starať o jesenné bežecké topánky?

Je dôležité sa o jesenné bežecké topánky správne starať, aby vám dlhšie vydržali a mali lepší výkon. Tu je niekoľko tipov, ako na to:

  • Zabráňte namočeniu: Mokré topánky sú náchylnejšie na poškodenie a môžu spôsobiť rýchlejší rozpad materiálov. Ak ich zmoknete, pred uložením ich dôkladne osušte.
  • Skladujte ich na chladnom a suchom mieste: Skladovanie topánok na chladnom a suchom mieste pomôže zabrániť tak rýchlemu rozpadu materiálov. Ideálna je skriňa alebo šuplík.
  • Nenechávajte ich na priamom slnku: Priame slnečné žiarenie môže poškodiť materiály vašich topánok a spôsobiť ich rýchlejšie opotrebovanie.
  • Pravidelne ich kontrolujte: Pravidelná kontrola topánok, či nejaví známky opotrebenia, vám pomôže včas odhaliť prípadné problémy a postarať sa o ne skôr, než sa stanú neopraviteľnými.

Dodržiavaním týchto tipov môžete predĺžiť životnosť svojich jesenných bežeckých topánok a udržať ich v čo najlepšom výkone.

Vybrať jesenné bežecké topánky »

Aké sú najčastejšie chyby pri výbere jesenných bežeckých topánok?

Výber zlých topánok na jesenné behanie môže viesť k sérii problémov. Tu sú niektoré z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú:

  • Nedostatočné zváženie počasia.
  • Nosenie príliš ľahkých alebo príliš ťažkých topánok.
  • Výber obuvi so zlou trakciou.
  • Nevenovanie pozornosti strihu.
  • Výber zlej veľkosti topánky. 
  • Výber zlého materiálu jesenných topánok.

Všetky tieto faktory môžu váš beh sťažiť av niektorých prípadoch môžu dokonca viesť k zraneniu. Ako sa teda týmto chybám vyhnúť? Prečítajte si naše tipy na výber perfektnej jesennej bežeckej obuvi.

Tip na jesenné bežecké topánky:

Trailové topánky Altra M Lone Peak 5 WIDE

Obr.: Trailové topánky Altra M Lone Peak 5 WIDE

Záver blogu

Pri výbere správnych bežeckých topánok na jeseň treba mať na pamäti niekoľko kľúčových vecí. Najprv zvážte poveternostné podmienky, s ktorými sa budete stretávať. Pokiaľ bude mokro a zima, budete potrebovať topánku, ktorá tieto podmienky dobre zvládne. Po druhé, premýšľajte o type behu, ktorý budete robiť.

Pokiaľ máte v pláne veľa behať na dlhé trate, budete potrebovať inú topánku, než keď budete len ľahko behať. Nakoniec nezabudnite zohľadniť svoje osobné preferencie. Aký štýl bežeckých topánok preferujete? Páči sa vám viac podpory alebo menej? Majte na pamäti všetky tieto veci a určite nájdete perfektný pár jesenných bežeckých topánok pre vás.

TOP produkty z kategórie Obuv na behanie

Podobné články

Recenzie Salomon Speedcross 5 GTX

V tejto recenzii sa pozrieme na pravdepodobne najobľúbenejšie bežecké topánky od značky Salomon s označením Speedcross. V recenziu spomenieme verzii GTX (s GoreTex) aj bez goretexu, pretože máme k dispozícii oba varianty. Variant s Goretex je...

Ako vybrať bežecké topánky?

Keď si idete kupovať obuv na behanie, je dôležité vziať do úvahy rôzne faktory, aby ste sa uistili, že získate ten najlepší pár topánok práve pre vás.

Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je, aký typ bežca ste. Ste bežec, ktorý našľapuje ve...

Letné bežecké topánky: Ako si vybrať tie správne?

Leto je skvelý čas vyraziť von a užiť si počasie tým, že si pôjdete zabehať. Pokiaľ však nie ste pripravení a nemáte ideálne topánky, môže to byť tiež veľmi nepríjemný zážitok. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíte pri behaní ...