blog-post image

Ako vybrať bežecké topánky?

Keď si idete kupovať obuv na behanie, je dôležité vziať do úvahy rôzne faktory, aby ste sa uistili, že získate ten najlepší pár topánok práve pre vás.

Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je, aký typ bežca ste. Ste bežec, ktorý našľapuje veľa na pätu, teda zadnú časť chodidla, alebo na strednú časť chodidla, alebo na tú prednú?

Bežci, ktorí našľapujú veľa na pätu, potrebujú topánky s väčším odpružením v mieste päty, zatiaľ čo bežci, ktorí našľapujú skôr na špičku, teda prednú časť topánky, potrebujú topánky s väčším odpružením v prednej časti.

Ďalšou vecou, ktorú treba zvážiť, je typ povrchu, po ktorom budete behať. Pokiaľ väčšinou beháte po chodníku, potrebujete topánky s väčším tlmením, než keď beháte po mäkšom povrchu, ako je hlina alebo tráva.

Vybrat bežecké topánky »

Musíte tiež vziať do úvahy tvar vášho chodidla. Niektorí ľudia majú klenby vysoké, zatiaľ čo iní majú klenby nízke. Ľudia s vysokou klenbou potrebujú topánky s väčšou oporou, zatiaľ čo tí s nízkou klenbou potrebujú topánky, ktoré sú pružnejšie.

Nakoniec sa musíte zamyslieť nad tým, koľko peňazí chcete za svoje nové bežecké topánky minúť. Ak ste začínajúci bežec, môže byť dobrý nápad začať s lacnejšou topánkou a neskôr ju upgradovať v prípade, že potrebujete väčšiu podporu alebo tlmenie.

Pokiaľ ide o bežecké topánky, na trhu nájdete niekoľko rôznych typov. Najobľúbenejším typom je polstrovaná bežecká topánka. Tento štýl bežeckých topánok má silnú medzipodrážku, ktorá tlmí nárazy a poskytuje odpruženie. Obvykle sú najvhodnejšie pre bežcov, ktorí majú neutrálny úder do chodidla, čo znamená, že pri behu nenašľapujú skôr na pätu ani skôr na špičku.

Stabilizačné bežecké topánky

Pokiaľ pri behaní našľapujete veľa na päty, alebo naopak na špičky, možno by ste mali zvážiť stabilizačné bežecké topánky. Tento typ bežeckých topánok má vlastnosti, ako sú stredné stĺpiky a pevné podpätky, ktoré pomáhajú korigovať práve nerovnosť v nášľape. Obvykle sú ťažšie ako polstrované bežecké topánky, ale táto pridaná hmotnosť môže poskytnúť extra stabilitu a podporu.

Terenné bežecké topánky

Trailové bežecké topánky sú ďalším obľúbeným typom bežeckých topánok. Sú navrhnuté na beh v teréne a majú množstvo rôznych funkcií zlepšujúcich trakciu. Obvykle majú silnejšiu medzipodrážku ako iné typy bežeckých topánok, aby poskytovali extra odpruženie a ochranu pred kameňmi a koreňmi. Terénne bežecká obuv má tiež často vodeodolný zvršok, ktorý udrží vaše nohy v suchu vo vlhkých podmienkach.

Tip ne terenné bežecké topánky:

Trailové topánky The North Face M FLIGHT VECTIV

Obr.: Trailové topánky The North Face M FLIGHT VECTIV

Pretekárske bežecké topánky

Posledným typom bežeckých topánok sú závodné ploché. Tento typ topánok je navrhnutý pre rýchlosť a je oveľa ľahší ako iné typy bežeckých topánok. Nemajú toľko odpruženia, takže nie sú tak ideálne pre behy na dlhé vzdialenosti, ale môžu poskytnúť konkurenčnú výhodu v kratších pretekoch.

Cestné bežecké topánky

Cestná bežecká obuv, ako už z názvu vyplýva, je určená na beh po asfalte a spevnených plochách. Majú kvalitné odpruženie, takže tvrdá zem nebude vašim nohám spôsobovať nepríjemné tvrdé nárazy a otrasy. Materiál je tiež prispôsobený práve týmto povrchom.

Tip na cestné bežecké topánky:

Bežecké topánky Nike Air Zoom Tempo NEXT% FlyEase

Obr.: Bežecké topánky Nike Air Zoom Tempo NEXT% FlyEase

Univerzálne bežecké topánky

Univerzálná bežecká obuv je vhodná pre príležitostných bežcov, alebo pre bežcov, ktorí radi striedajú prostredie a terén, v ktorom behajú. Sú vhodné ako do lesa, tak na asfalt a poradia si aj s umelým trávnikom.

Tip na univerzalné bežecké topánky:

adidas RUNFALCON K tmavo modrá 5.5 - Detská bežecká obuv

Obr.: adidas RUNFALCON K tmavo modrá 5.5 - Detská bežecká obuv

Ako vybrať bežecké topánky?

Pri výbere páru bežeckých topánok je dôležité vziať do úvahy vaše individuálne potreby. Pokiaľ pri behu skôr našľapujete na pätu alebo špičku, možno budete chcieť zvoliť stabilizačnú topánku. Pokiaľ plánujete behať v teréne, bude vhodnou voľbou trailová topánka. A pokiaľ chcete behať závodne, závodné bežecké topánky by vám môžu poskytnúť výhodu, ktorú potrebujete. Nakoniec, najlepší pár bežeckých topánok je ten, ktorý poskytuje správny strih a podporu pre vaše individuálne potreby.

Pri výbere perfektného páru bežeckých topánok treba vziať do úvahy niekoľko vecí:

1. Typ povrchu, po ktorom budete behať. Rôzne povrchy vyžadujú rôzne typy obuvi, preto je dôležité vybrať si tie správne.

2. Vaša hmotnosť a typ nohy. Ťažší bežci alebo tí s určitými typmi chodidiel môžu vyžadovať iné topánky ako ľahší bežci alebo tí s inými typmi chodidiel.

3. Vaše bežecké ciele. Pokiaľ trénujete na konkrétnu akciu, budete chcieť vybrať topánky, ktoré sú určené pre tento typ behu.

4. Padnutie topánky. Je dôležité nájsť topánku, ktorá dobre sedí a je pohodlná na nosenie.

5. Cena topánky. Nemusíte utrácať veľa peňazí za dobrý pár bežeckých topánok, ale tiež nechcete príliš šetriť.

Keď vezmete do úvahy všetky tieto faktory, môžete si byť istí, že nájdete perfektný pár bežeckých topánok pre vás.

Vybrat bežecké topánky »

Materiál bežeckých topánok

Väčšina bežeckých topánok je vyrobená zo syntetických materiálov, ako je nylon alebo polyester. Vďaka tomu sú ľahké a odolné. Niektoré topánky sú vyrobené aj z prírodných materiálov, ako je koža alebo semiš. Aj keď môžu byť pohodlnejšie, môžu byť aj ťažšie a menej odolné.

Pri výbere bežeckých topánok je dôležité zvážiť typ povrchu, na ktorom budete behať. Pokiaľ beháte prevažne po betóne alebo asfalte, budete potrebovať iný typ topánok, než keď beháte po hline alebo tráve. Betón a asfalt sú tvrdé povrchy, ktoré môžu byť náročné na vaše chodidlá a nohy. Nečistota a tráva sú mäkšie povrchy, ktoré poskytujú viac odpruženia.

Pokiaľ beháte po betóne alebo asfalte, hľadajte topánky, ktoré majú veľa tlmenia. To pomôže absorbovať náraz a ochráni vaše chodidlá a nohy pred zranením. Topánky s menším tlmením môžu byť ľahšie a chladnejšie, ale neponúknu toľko ochrany.

Pokiaľ beháte po hline alebo tráve, budete chcieť topánky s dobrou trakciou. To vám pomôže udržať sa na nerovnom povrchu. Topánky s malou alebo žiadnou priľnavosťou sa môžu na mokrej tráve alebo blate kĺzať.

Bez ohľadu na to, na akom povrchu beháte, je dôležité nájsť si topánky, ktoré dobre sadnú. Príliš tesné alebo príliš voľné topánky môžu spôsobiť bolesť a zranenie. Keď si topánky skúšate, uistite sa, že máte dostatok miesta na zavrtenie prstov. Pri šnurovaní topánky by ste tiež mali byť schopní pohodlne zdvihnúť pätu od zeme.

Či už teda búšite na chodník alebo dávate prednosť mäkšiemu terénu, tieto tipy vám pomôžu nájsť perfektný pár bežeckých topánok pre vás!

Ako vybrať veľkosť topánky?

Vybrať si správnu veľkosť topánky tiež ovplyvňuje, aká pohodlná vám topánka bude a tiež aké výsledky dosiahnete. Najväčšou chybou väčšiny ľudí je, že si kupujú veľkosť bežeckých topánok rovnakú, ako na bežné chodenie, avšak bežecká topánka by mala byť o jedno až dve čísla väčšia. A prečo to tak je?

  1. V topánke musí byť dostatok miesta po stranách chodidla, aby pri došliapnutí malo chodidlo dostatok priestoru a nenarážalo do stien topánky, alebo nebolo príliš stiahnuté.
  2. Zároveň by malo byť v špičke topánky toľko priestoru, aby išli prsty pohodlne roztiahnuť a do žiadnej steny topánky nenarážali pri došliapnutí.
  3. Okolo palca by malo byť aspoň centimeter miesta, pretože pri behaní sa môže stať, že sa noha v topánke pohybuje vpred a palec by tak mohol narážať do špičky topánky.
  4. Topánka by mala byť väčšia tiež z toho dôvodu, že pri behaní môže noha natiecť a pokiaľ by nemala dostatok priestoru, môžete skončiť po behaní s pľuzgiermi, odreninami, alebo dokonca s tzv. bežeckými nechtami (sčernalé alebo dokonca odpadajúce nechty).

Záverečné zhrnutie

Neexistuje jediný dokonalý pár bežeckých topánok. Najlepšie topánky pre vás budú závisieť od typu povrchu, na ktorom bežíte, a od vašich osobných preferencií. Pri výbere bežeckých topánok nezabudnite vziať do úvahy materiál, z ktorého sú vyrobené, odpruženie, trakciu a ako dobre sadnú. S toľkými dostupnými možnosťami si určite nájdete pár topánok, ktoré sú presne pre vás!

Vybrat bežecké topánky »

TOP produkty z kategórie Obuv na behanie

Podobné články

Recenzie Salomon Speedcross 5 GTX

V tejto recenzii sa pozrieme na pravdepodobne najobľúbenejšie bežecké topánky od značky Salomon s označením Speedcross. V recenziu spomenieme verzii GTX (s GoreTex) aj bez goretexu, pretože máme k dispozícii oba varianty. Variant s Goretex je...

Letné bežecké topánky: Ako si vybrať tie správne?

Leto je skvelý čas vyraziť von a užiť si počasie tým, že si pôjdete zabehať. Pokiaľ však nie ste pripravení a nemáte ideálne topánky, môže to byť tiež veľmi nepríjemný zážitok. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíte pri behaní ...

Ako vybrať jesenné bežecké topánky?

Je tu zase jeseň. Lístie mení farbu, vzduch sa ochladzuje a je čas začať myslieť na jesenné bežecké topánky. Rovnako ako pri každom inom kúsku oblečenia alebo obuvi, aj tu je potrebné pri výbere jesenných bežeckých topánok hľadať určit...