blog-post image

Letné bežecké topánky: Ako si vybrať tie správne?

Leto je skvelý čas vyraziť von a užiť si počasie tým, že si pôjdete zabehať. Pokiaľ však nie ste pripravení a nemáte ideálne topánky, môže to byť tiež veľmi nepríjemný zážitok. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíte pri behaní v letnom počasí zvážiť, je, aký typ topánok nosiť. Pri výbere letných bežeckých topánok treba zvážiť niekoľko vecí: materiál, rôzne typy a individuálne parametre.

Materiál letných bežeckých topánok je dôležitý, pretože chcete niečo, čo bude dýchať a udrží vaše nohy v pohode. Dobrá letná bežecká topánka je vyrobená zo sieťoviny alebo inej priedušnej látky.

Existujú rôzne typy letných bežeckých topánok v závislosti od vašich potrieb. Pokiaľ máte široké chodidlá, sú tu pre vás špeciálná letná obuv na behanie. Alebo pokiaľ potrebujete extra podporu, existujú letné bežecké topánky s väčším tlmením.

Pri výbere letnej bežeckej obuvi je dôležité zamerať sa na jednotlivé parametre. Uistite sa, že máte správnu veľkosť, tvar, šírku a podporu pre vaše nohy. Týmto spôsobom budete v pohodlí po celé leto.

Vzhľadom na tieto tipy určite nájdete ideálne letné bežecké topánky pre vás. Tak sa tam vydajte a užite si letné slnko.

Vybrat letné bežecké topánky »

Aké vlastnosti by mali mať letné bežecké topánky?

Letné bežecké topánky sú typom obuvi, ktorá je špeciálne navrhnutá na letné počasie a beh. Obvykle sú vyrobené z ľahších materiálov a majú lepšiu ventiláciu, aby vaše nohy zostali v chlade a suchu.

Mnoho letných bežeckých topánok má aj extra odpruženie, ktoré chráni vaše nohy pred horúcim chodníkom. Pokiaľ žijete v teplom podnebí alebo väčšinu svojho behu vykonávate v lete, oplatí sa investovať do páru letných bežeckých topánok. Tu je niekoľko vecí, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere letných bežeckých topánok:

Priedušnosť: Hľadajte letné bežecké topánky, ktoré majú zvršok zo sieťoviny alebo iné prvky, ktoré podporujú prúdenie vzduchu. To pomôže udržať vaše nohy v chlade a suchu aj v tých najteplejších dňoch.

Tlmenie: Dlažba môže byť v lete pekne horúca, takže extra odpruženie môže byť užitočné pri ochrane vašich nôh. Tiež podľa toho, kde budete behať, či na asfaltke alebo v teréne je potrebné vyberať ideálne tlmenie topánok.

Podpora: Pokiaľ máte nejaké problémy s chodidlami, ktoré sa zhoršujú horúčavou, hľadajte letné bežecké topánky s ďalšími podpornými funkciami. To môže pomôcť udržať vaše nohy v pohodlí, aj keď je vonku horúco.

Pri výbere letných bežeckých topánok je dôležité nájsť pár, ktorý dobre sedí a poskytuje nohám správnu podporu. Je tiež dôležité vziať do úvahy klímu, v ktorej budete behať a koľko času budete tráviť vonku. S toľkými rôznymi letnými bežeckými topánkami na trhu sa určite nájde perfektný pár pre každého.

Ďalšie dôležité vlastnosti letných bežeckých topánok

S teplejším počasím prichádza ideálna príležitosť vyjsť von a zabehať si. Než si ale tenisky zašnurujete, musíte sa uistiť, že máte tie správne letné bežecké topánky. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere letných bežeckých topánok:

Veľkosť: Vaše letné bežecké topánky by mali byť zhruba o polovicu väčšie ako vaše bežné topánky. To poskytne vašim nohám ďalší priestor pre opuchy v horúčave.

Tvar: Tvar vašich letných bežeckých topánok je dôležitý pre pohodlie aj podporu. Hľadajte topánku, ktorá má zakrivený alebo zaoblený tvar, aby mohla objať nohu bez toho, aby bola príliš tesná.

Šírka: Je dôležité mať letné bežecké topánky, ktoré tesne sadnú, ale nie sú príliš tesné. Pokiaľ sú vaša obuv príliš široká, bude drhnúť a spôsobiť pľuzgiere. Pokiaľ je príliš úzka, vaše chodidlá budú stiahnuté a nepohodlné.

Podpora: Letné bežecké topánky by mali poskytovať dobrú podporu klenby, aby sa vaše nohy neunavili. Hľadajte topánku so zabudovanou podporou klenby alebo vložkou, ktorá poskytuje extra odpruženie.

Tip na letnú bežeckou obúv:

KALENJI Pánska bežecká obuv Run 100 sivá ŠEDÁ 46

Obr.: KALENJI Pánska bežecká obuv Run 100 sivá ŠEDÁ 46

Materiál letnej bežeckej obuvi

Ako sa blíži leto, mnohí bežci začínajú premýšľať o tom, aký typ topánok by si mali zaobstarať, aby horúco zvládli. Aj keď je na trhu k dispozícii celý rad rôznych typov letných bežeckých topánok, je dôležité vybrať si pár vyrobený z priedušného materiálu.

Jedným z najobľúbenejších materiálov používaných v letnej bežeckej obuvi je sieťovina. Tento typ tkaniny umožňuje cirkuláciu vzduchu okolo vašich nôh, čo pomáha udržiavať ich v chlade a suchu. Ak žijete v obzvlášť horúcom podnebí, možno budete chcieť tiež hľadať topánky, ktoré majú vetracie otvory alebo otvory, ktoré poskytujú ešte väčšie prúdenie vzduchu.

Ďalšou možnosťou pre letné bežecké topánky sú tie, ktoré sú vyrobené z ľahkých syntetických materiálov. Tie môžu byť často rovnako priedušné ako sieťovina, ale nemusia byť tak cool. Môžu však byť dobrou voľbou pre bežcov, ktorí sa obávajú, že im v letných podmienkach premoknú topánky.

Bez ohľadu na to, aký typ letných bežeckých topánok si vyberiete, dbajte na to, aby dobre padli a poskytovali vašim nohám oporu, ktorú potrebujú.

Vybrat letné bežecké topánky »

Rôzne typy letných bežeckých topánok

Na trhu je mnoho rôznych typov letných bežeckých topánok. Niektoré sú určené na použitie na cestách, zatiaľ čo iné sú vyrobené špeciálne pre trailový beh. Niektoré letné bežecké topánky majú dokonca špeciálne funkcie na ochranu pred slnečnými ultrafialovými lúčmi.

Pri výbere letných bežeckých topánok je dôležité zvážiť typ terénu, na ktorom ich budete používať. Ak sa budete držať na chodníku, najlepšou voľbou budú cestné bežecké topánky na pevný povrch. Tieto topánky sú obvykle ľahké a majú tenšiu podrážku ako iné typy bežeckých topánok. Vďaka tomu sú ideálne na použitie na tvrdých povrchoch, ako je betón alebo asfalt.

Pokiaľ plánujete toto leto behať v teréne, terénne bežecké topánky sú nutnosťou. Tieto topánky sú navrhnuté tak, aby poskytovali stabilitu a trakciu na nerovných povrchoch, ako je hlina, štrk a blato. Bývajú tiež odolnejšie ako cestné bežecké topánky, takže dokážu odolať zneužívaniu behu na nerovnom teréne.

A napokon, ak sa obávate škodlivých slnečných UV lúčov, existujú letné bežecké topánky so zabudovanou ochranou proti slnku. Tieto topánky majú obvykle UPF hodnotenie 50+, čo znamená, že blokujú 98% škodlivých slnečných lúčov.

Ako vybrať cestné bežecké topánky

Keď sa oteplí, bežci všade začínajú šnurovať letné bežecké topánky. Ale so všetkými rôznymi značkami a typmi topánok na trhu môže byť ťažké zistiť, ktorý pár je pre vás ten pravý. Tu je pár tipov, ktoré vám pomôžu vybrať perfektné letné bežecké topánky.

Najprv zvážte klímu, kde žijete a prevádzkujete. Pokiaľ žijete v horúcom a vlhkom prostredí, hľadajte topánky, ktoré majú dobrú ventiláciu, aby vaše nohy zostali v chlade a suchu. Pokiaľ žijete v suchšej klíme, hľadajte topánky, ktoré poskytujú viac odpruženia a chránia vaše nohy pred drsným povrchom.

Ďalej premýšľajte o svojej typickej bežeckej trase. Pokiaľ sa budete držať spevnených ciest a chodníkov, poslúži vám akýkoľvek typ cestných bežeckých topánok. Pokiaľ ale radi kombinujete veci s nejakým trailovým behaním, budete sa chcieť poobzerať po topánkach, ktoré sú stvorené na použitie v teréne. Budú mať prvky, ako sú zosilnené špičky a extra priľnavosť na podrážkach, ktoré vám pomôžu udržať nohu na nerovnom teréne.

Nakoniec nezabudnite na fit! Správna letná bežecká obuv by sa mala cítiť pohodlne od chvíle, kedy si ich obujete. Uistite sa, že je v špičke dostatok miesta, aby sa vaše prsty necítili stiesnené, a nezabudnite ich zašnurovať tesne, ale nie príliš tesne. Akonáhle nájdete pár, ktorý zaškrtne všetky tieto políčka, vydajte sa na cestu a užite si letné behy!

Tip na cestné bežecké boty:

Bežecké topánky New Balance FuelCell RC Elite v2

Obr.: Bežecké topánky New Balance FuelCell RC Elite v2

Ako vybrať trailové bežecké topánky

Keď sa prevalia letné mesiace, mnoho bežcov sa ocitne na chodníkoch častejšie. Trailové behanie môže byť skvelý spôsob, ako prekonať horúco a užiť si chvíľu v prírode. Pokiaľ ale s trailovým behaním začínate, možno neviete, aké topánky si zaobstarať. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti pri výbere letných trailových topánok.

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere letných trailových bežeckých topánok, je množstvo trakcie, ktorú poskytujú. Budete chcieť topánky s dobrou priľnavosťou, aby ste sa nešmýkali na nespevnenom povrchu alebo kameňoch. To je obzvlášť dôležité, ak budete behať v kopcovitom alebo kamenistom teréne. Hľadajte topánky s hlbokým dezénom a podrážkou pre maximálnu trakciu.

Budete sa tiež chcieť uistiť, že vaše letné trailové bežecké topánky sú priedušné. Keď je vonku horúco, nechcete, aby sa vám veľmi potili nohy. Pozrite sa na topánky vyrobené so sieťovaným zvrškom a vetracími otvormi, ktoré vám pomôžu udržať nohy v chlade a suchu.

Nakoniec zvážte váhu letných trailových topánok, o ktorých uvažujete. Nechcete príliš ťažké topánky, pretože vás na trailoch spomalia. Ale zároveň nechcete topánky, ktoré sú tak ľahké, že neposkytujú žiadnu podporu ani ochranu. Než sa rozhodnete, vyskúšajte si niekoľko rôznych párov letných trailových bežeckých topánok, aby ste zistili, čo je pre vás najlepšie.

S ohľadom na tieto veci si budete istí, že nájdete perfektné letné trailové bežecké topánky pre vaše potreby.

Tip na trailové bežecké letné boty:

Trailové topánky New Balance Fresh Foam X Hierro v7

Obr.: Trailové topánky New Balance Fresh Foam X Hierro v7

Ako vybrať správnu veľkosť bežeckých topánok?

Leto je ideálny čas investovať do nového páru bežeckých topánok. Ale so všetkými rôznymi značkami a štýlmi, ako viete, ktorý je pre vás ten pravý? Tu je pár tipov, ako vybrať správnu veľkosť letných bežeckých topánok:

  1. Najprv vezmite do úvahy typ povrchu, po ktorom budete najčastejšie behať. Pokiaľ sa držíte na chodníku alebo inom rovnom povrchu, hľadajte topánky s odpruženou medzipodošvou. To zaistí extra tlmenie nárazov a ochráni vaše nohy pred nárazmi.
  2. Po druhé, zvážte typ svojej nohy. Pokiaľ máte vysokú klenbu, hľadajte topánku s dobrou podporou klenby. Kto má ploché nohy, mal by hľadať topánku s väčším odpružením.
  3. Po tretie, nezabudnite si topánky vyskúšať, než si ich kúpite. Aj keď poznáte veľkosť svojej topánky, je dôležité sa pred nákupom uistiť, že topánky dobre sedia a sú pohodlné.
  4. Nakoniec nezabudnite svoje nové letné bežecké topánky postupne rozbehať Začnite tým, že ich budete nosiť na krátke behy alebo prechádzky okolo bloku, než budete pracovať na dlhšie vzdialenosti. To pomôže predísť pľuzgierom a ďalším zraneniam.

Vybrat letné bežecké topánky »

Prečo vyberať na zimné behanie iné topánky ako na leto?

Letné bežecké topánky sú vyrobené tak, aby chránili vaše nohy pred intenzívnou horúčavou a UV žiarením. Majú tiež extra polstrovanie, ktoré chráni vaše nohy pred horúcim chodníkom.

Zimné bežecké topánky sú vyrobené tak, aby udržali vaše nohy v teple a suchu v chladnom počasí. Majú vodeodolnú vrstvu, ktorá udrží nohy v suchu, a izolačnú vrstvu, ktorá udrží nohy v teple. Zimné bežecké topánky tiež menej tlmia, pretože nepotrebujete toľko ochrany pred chladnou zemou.

Leto všeobecne znamená vyššie teploty, čo môže spôsobiť nepríjemné letné behy. Ak žijete v klíme s horúcimi letami, možno budete chcieť zvážiť investíciu do páru letnej bežeckej obuvi. Tieto typy topánok sú obvykle vyrobené z ľahších materiálov, ktoré pomáhajú udržať vaše nohy v pohode.

Mávajú tiež priedušnejší zvršok, ktorý umožňuje lepšie prúdenie vzduchu, a niektoré sú dokonca vybavené špeciálnou technológiou chladenia. Pokiaľ často beháte v horúčave, vhodnou investíciou by mohli byť letné topánky.

Ako už viete, letné a zimné topánky sa od seba zásadne líšia svojimi vlastnosťami. Preto je dôležité pre každé počasie zvoliť správnu obuv.

Tip na letnú bežecku obuv:

Reebok Floatride Run Fast 3 – blue

Obr.: Reebok Floatride Run Fast 3 – blue

Záverečné zhrnutie

Letné bežecké topánky sú skvelou investíciou, pretože môžu pomôcť zlepšiť váš výkon a ochrániť vaše nohy pred horúcim chodníkom. Nezabudnite na výber podľa povrchu, po ktorom budete behať, podľa vašich potrieb, teda podľa tvaru chodidla a tiež podľa tlmenia a trakcie, ktorú potrebujete.

TOP produkty z kategórie Obuv na behanie

Podobné články

Recenzie Salomon Speedcross 5 GTX

V tejto recenzii sa pozrieme na pravdepodobne najobľúbenejšie bežecké topánky od značky Salomon s označením Speedcross. V recenziu spomenieme verzii GTX (s GoreTex) aj bez goretexu, pretože máme k dispozícii oba varianty. Variant s Goretex je...

Ako vybrať bežecké topánky?

Keď si idete kupovať obuv na behanie, je dôležité vziať do úvahy rôzne faktory, aby ste sa uistili, že získate ten najlepší pár topánok práve pre vás.

Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je, aký typ bežca ste. Ste bežec, ktorý našľapuje ve...

Ako vybrať jesenné bežecké topánky?

Je tu zase jeseň. Lístie mení farbu, vzduch sa ochladzuje a je čas začať myslieť na jesenné bežecké topánky. Rovnako ako pri každom inom kúsku oblečenia alebo obuvi, aj tu je potrebné pri výbere jesenných bežeckých topánok hľadať určit...