blog-post image

Prečo nosiť kompresné podkolienky pri športe?

Počuli ste už o kompresných podkolienkach na šport? Zaujíma vás, v čom spočíva výhoda v ich nosení a prečo ich nosiť?

Kompresné podkolienky sú už dlhé roky využívané v zdravotníctve, ale dnes sú obľúbené hlavne medzi športovcami. Či sa jedná o profi bežcov a alebo amatérskych turistov. Dnes si teda v článku vysvetlíme, prečo sú kompresné podkolienky tak obľúbené.

Aká je funkcia kompresných podkolienok?

Kompresné podkolienky napomáhajú svoju správnu kompresiou cirkuláciu krvi smerom nahor k srdcu. Tým podporujú okysličenie tkanív, čože vedie k zvýšenie podpory fyzického výkonu.

Podkolienky rovnomerne stlačia mäkké tkanivá od špičiek prstov po podkolennú jamku tlakom 20 – 30 mm/Hg. Tento tlak pôsobí na všetky tkanivá v danej oblasti, teda aj na cievy (tepny), kapilárnu sieť a žily povrchového systému. Ich špeciálna lievikovitá konštrukcia rozdeľuje silu kompresie v rôznych častiach podkolienky. V oblasti členku je kompresia najvyššia a smerom nahor postupne klesá.

Kompresné podkolienky zároveň predchádzaju tomu, aby ste nemali kŕče v lýtkach pri dlhom a ťažkom tréningu. Ďalšou výhodou je tiež to, že podkolienky drží lýtko v pevnej fixácii a zabraňujú tak jeho otrasom (vibráciám svalstva), rovnako tak sú oporou pre Achilovej päty. Zároveň zmenšujú bolestivosť svalov a spevňujú šľachy a väzy a toto všetko teda chráni človeka pri športe pred úrazmi a napomáha k lepším výkonom.

Vybrať kompresné podkolienky »

Pre koho sú kompresné podkolienky vhodné?

Kompresné podkolienky alebo pančuchy sa už dlhé roky používajú v zdravotníctve, a to najmä u ľudí, ktorí majú problémy s kŕčovými žilami. Avšak dnes už vieme, že tieto podkolienky nájdu svoje využitie už aj v športe.

Kompresné podkolienky najčastejšie používajú bežci, atléti, basketbalisti, volejbalisti a florbalisti. Obľúbené sú ale aj pri hraní squashu, tenisu, in-line korčuľovaní, a hlavne teda pre ľudí, ktorí prevádzkujú Nordic Walking (turisti). Používaním kompresných podkolienok si športovci zlepšujú výkon, majú menej bolestí a sú celkovo zdravší. Ja sama mám skúsenosť s podkolienkami pri turistike v horách, a naozaj musím povedať, že tlmené nárazy pri chôdzi z kopca sú úžasné a bolestivosť nôh a opuchy takmer nepociťujú ani po 20 km.

Skvelé je, že tieto kompresné podkolienky majú veľa využitie, teda je môžete využiť aj pri dlhom cestovaní v autobuse, vlaku alebo lietadle. Pri dlhom cestovaní týmito prostriedkami, ste nútení sedieť dlhú dobu s pokrčenými dolnými končatinami a práve táto poloha vedie k stlačeniu podkolennej žily a tým k obmedzeniu žilového toku v končatinách. Avšak keď máte natiahnuté kompresné podkolienky, napomáhate opäť nohám k správnej cirkulácii krvi a tým pádom by ste po vystúpení nemali pociťovať ten príšerný opuch lýtok a bolesť nôh.

Ako správne vybrať kompresné podkolienky?

Dnes zatiaľ nie je moc možností, kde podkolienky skúšať. Každopádne väčšina výrobcov má dosť podrobný návod ako si lýtka a ďalšie časti tela zmerať, pre správny výber podkolienok.

Ide predovšetkým o to, že podkolienky by vás nemali škrtiť, nemali by vám ale ani padať. Kameň úrazov spočíva hlavne vo vrchnom šve, ktorý "drží" podkolienky na nohe. Často sa stáva, že práve táto časť podkolienky býva málo pružná a veľa pritiahnutá, takže tak doslova škrtíte žily na nohách. A alebo naopak, horná časť podkolienky nie je elastická vôbec a podkolienky vám padajú.

Vybrať kompresné podkolienky »

Zároveň je dôležité, aby šírka podkolienok bola správna a to kvôli správne vyvážené kompresii podkolienok. Zlá kompresia, zlý prietok krvi. Kompresia okolo členku by teda mala byť najväčšia a smerom k lýtku sa postupne znižovať.

Mali by byť vyrobené z takého materiálu, ktorý je priedušný a dobre odvádza vlhkosť. Hodí sa aj skvelé termoregulačné vlastnosti materiálu alebo aj jeho antibakteriálne vlastnosti - tie treba zaisťuje obsah striebra v materiáli. V zime by nám malo byť príjemné teplo a v lete by sme sa v kompresných podkolienkach nemali potiť.
 
Preto teda neodporúčam vyberať podkolienky len podľa veľkosti topánky, ale dôkladne sa zmerať.

Tip na kompresné podkolienky:

APTONIA Kompresné Podkolienky

Obr.: APTONIA Kompresné Podkolienky

Záverečné zhrnutie

Kompresné podkolienky sú naozaj výborným doplnkom k športu. Nielen že vyzeraj fakt suprovo, tak vám pomáhajú pri výkone a hlavne vám šetrí zdravie. Nezabudnite na správny výber podkolienok, správne meranie a premyslenie. Prajem vám príjemné športovanie s podkolenkama.

TOP produkty z kategórie Šport

Podobné články

Ako sa správne obliecť počas športovania v nepriaznivom počasí?

Športovanie v premenlivom jarnom počasí je niekedy naozaj náročné. Zakaždým premýšľať, ako sa obliecť, pre prípad ochladenie alebo dažďa pri športe. Každý z nás zažil ten pocit, kedy zle zvolené oblečenie športovanie ohromne komplikuje....

Ako sa aj pri nepriaznivom počasí udržať vo forme?

Mnohí z vás sa po zime pri ľahkom oteplení tešili na športovanie vonku. Na to, ako sa zase dostanete do kondície a mimo domov, na čerstvom vzduchu. Avšak ako každý rok, vás rozhodilo jarné premenlivé počasie. Preto sa dnes pozrieme na pár tipo...

Športovanie v páre

Chcete športovať, ale nie sám? Alebo chcete prinútiť partnera k športu? Nájdite si spoločnú aktivitu a navzájom sa tak motivujte. Dajte si spoločné ciele a uvidíte, že sa vám hneď bude športovať lepšie, a ešte to utuží váš vzťah. Spoločn...

Ak sa po Vianociach dostať späť do formy?

Vianoce sú za nami, nový rok tiež a plnenie nových predsavzatí pred nami. Málokto cez Vianoce odolal večnému prejedaniu, popíjaniu alkoholu, ochutnávaniu všetkého možného vrátane plácania sladkého cez slané a povaľovanie sa na gauči pri rozpr...

Tipy na obľúbené jarné športy

Jar je ideálnym ročným obdobím pre športovanie. Nie je príliš horúco, ani príliš zima. Aké športy teda môžete na jar robiť a aké vybavenie na to budete potrebovať? V tomto článku sa dozviete o najobľúbenejších športoch na jar.

Tenis

Je...

Tipy na najobľúbenejšie letné športy

Leto je ideálny čas na vonkajšie športy! Či už chcete zostať aktívny alebo sa len pobaviť, existuje množstvo letných športov, ktoré si môžete užiť. V tomto článku preberieme najobľúbenejšie letné športy a poskytneme informácie, ako sa z...

Tipy na jesenné športovanie

Jeseň je skvelý čas vyraziť von a užiť si nejaké športy. Existuje mnoho rôznych jesenných športov, z ktorých si môžete vybrať podľa svojich záujmov a schopností. V tomto článku si preberieme, ako zostať zdravý pri jesennom športovaní, ak...