blog-post image

Volejbal: všetko čo potrebujete vedieť, než začnete hrať

Volejbal je šport, ktorý baví ľudí po celom svete. Dá sa hrať vo vnútri aj vonku a nevyžaduje veľa vybavenia. V tomto článku preberieme všetko, čo potrebujete vedieť o volejbale. Preberieme základy hry, kde ju môžete hrať a aké vybavenie potrebujete, aby ste mohli začať. Takže či už ste začiatočník alebo skúsený volejbalista, prečítajte si všetky potrebné informácie!

Čo je volejbal?

Volejbal je šport, ktorý si môžu užiť ľudia všetkých vekových kategórií a úrovní zručností. Je to skvelý spôsob, ako zostať aktívny a baviť sa. Volejbal je skvelý spôsob, ako spoznať nových ľudí a získať nových priateľov, a zároveň je to skvelý spôsob, ako zostať fit a zdravý. Pomáha tiež zbaviť sa stresu a napätia.

Volejbal je šport, ktorý je možné hrať doma aj vonku. Je to tímový šport, ktorý má dva tímy po šiestich hráčoch. Cieľom hry je trafiť volejbalovú loptu cez sieť do ihriska druhého tímu. Tím, ktorý získa najviac bodov, vyhráva hru.

Vybrať volejbalové vybavenie »

Aké sú výhody a nevýhody hrania volejbalu?

Volejbal je skvelý spôsob, ako zostať aktívny a baviť sa, ale než začnete hrať, treba mať na pamäti niekoľko vecí. Tu sú niektoré z výhod a nevýhod volejbalu:

Výhody:

  • Volejbal je skvelé cvičenie. Volejbalom môžete spáliť až 600 kalórií za hodinu.
  • Volejbal je šport s nízkym dopadom, čo znamená, že je nenáročný na vaše kĺby.
  • Volejbal je spoločenský šport. Je to skvelý spôsob, ako spoznať nových ľudí a získať priateľov.

Nevýhody:

  • Volejbal môže byť náročný na vaše telo. Je s tým spojené veľa skákania a padania, čo môže viesť k zraneniu.
  • Volejbal môže byť drahý. Musíte si kúpiť volejbalovú loptu, sieť na volejbal a ďalšie vybavenie. Samozrejme musíte mať vlastné alebo prenajaté ihrisko.
  • Volejbal môže byť konkurencieschopný. Pokiaľ si nedáte pozor, môže sa ľahko stať, že uviaznete v hre a stratíte zo zreteľa zábavu.

Celkovo je volejbal skvelý spôsob, ako zostať aktívny a baviť sa. Len sa nezabudnite pred hraním zahriať a podľa potreby si urobte prestávky, aby ste sa vyhli zraneniu. A nezabudnite sa baviť! O tom je volejbal. Máte nejaké tipy pre začínajúcich volejbalistov? Podeľte sa o ne v komentároch nižšie!

Kde sa dá hrať volejbal?

Volejbal môžete hrať vo vnútri alebo vonku, na volejbalovom ihrisku, v telocvični alebo na pláži. Volejbal je tiež obľúbeným športom, ktorý hrajú muži aj ženy všetkých vekových kategórií. Ak hľadáte miesto, kde si zahrať volejbal, tu je niekoľko nápadov:

  • Pripojte sa k volejbalovej lige vo vašom miestnom rekreačnom stredisku
  • Navštevujte otvorené volejbalové hry vo vašom komunitnom centre
  • Prenajmite si volejbalové ihrisko na popoludnie s priateľmi
  • Nastavte si v parku sieť a pozvite ľudí k hre
  • Zahrajte si volejbal na pláži počas letných prázdnin!

Bez ohľadu na úroveň vašich schopností existuje miesto, kde si môžete užiť hranie volejbalu. Tak sa tam vydajte a vyskúšajte to! Volejbal je skvelý spôsob, ako si zacvičiť, stýkať sa a pobaviť sa, a tiež skvelý spôsob, ako zostať aktívny počas zimných mesiacov. Volejbalové ligy sú ponúkané vo väčšine rekreačných stredísk, tak si nájdite nejakú vo svojom okolí a prihláste sa ešte dnes!

Vybrať volejbalové vybavenie »

Aké sú výhody a nevýhody hrania volejbalu vonku na piesku

Volejbal je skvelý šport na hranie vonku na piesku. Piesok poskytuje inú hraciu plochu, než na akú ste zvyknutí v interiéri, čo môže byť výhoda aj nevýhoda. Piesok môže sťažiť pohyb a udržanie rovnováhy, ale tiež poskytuje odpor, ktorý môže pomôcť zlepšiť vaše volejbalové zručnosti. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť, než sa vydáte na plážové volejbalové ihrisko.

Jednou z hlavných výhod hrania volejbalu na piesku je, že vás núti používať iné svaly, než keby ste ho hrali na pevnom ihrisku vo vnútri. Nerovný povrch piesku vyžaduje, aby vaše stabilizačné svaly pracovali tvrdšie, aby vás udržali vo vzpriamenej polohe a pohybovali sa vpred.

To môže viesť k zlepšeniu definície a sily svalov, najmä nôh, bokov a jadra. Navyše piesok poskytuje prirodzenú odolnosť, ktorá môže pomôcť zlepšiť vaše volejbalové schopnosti. Pridaný odpor môže sťažiť pohyb a udržanie rovnováhy, ale tiež vám môže pomôcť vyvinúť lepšiu techniku a zlepšiť vašu rýchlosť a obratnosť.

Hranie volejbalu na piesku má však aj niekoľko nevýhod. Jednou z hlavných nevýhod je, že piesok môže sťažiť pohyb a udržanie balance. Nerovný povrch môže tiež spôsobiť, že sa rýchlejšie unaví ako na ihrisku vo vnútri. Okrem toho môže byť slnko a teplo v horúcich dňoch trochu veľa, takže sa uistite, že zostanete hydratovaní av prípade potreby robte často prestávky.

Celkovo má hranie volejbalu na piesku svoje klady a zápory, ale je to skvelý spôsob, ako zmeniť obvyklú volejbalovú rutinu a zároveň si zacvičiť. Tak vezmite pár priateľov, vydajte sa na pláž a užite si volejbal!

Aké sú výhody a nevýhody hrania volejbalu vo vnútri v hale

Volejbal je skvelý halový šport. Dá sa hrať celoročne a je to veľká zábava. Ale je pár vecí, ktoré by ste mali vedieť, než začnete hrať volejbal v hale.

Jednou z výhod hrania volejbalu v hale je jednoduchšia kontrola prostredia. Nemusíte sa báť vetra ani dažďa a teplota je obvykle konzistentnejšia. To uľahčuje hranie volejbalu na vysokej úrovni.

Ďalšou výhodou hrania volejbalu v hale je, že je tu obvykle k dispozícii viac volejbalových kurtov. To znamená, že keď chcete hrať, je pravdepodobnejšie, že nájdete otvorený kurt. A ak hľadáte nejakú súťaž, halové ligy sú väčšinou organizovanejšie ako tie vonkajšie.

Ale aj hranie volejbalu vo vnútri haly má svoje nevýhody. Jedným z nich je, že akustika môže byť naozaj zlá. To môže sťažiť komunikáciu so spoluhráčmi a môže to tiež rušiť.

Ďalšou nevýhodou je, že kurty môžu byť veľmi klzké, čo môže viesť k zraneniam. Napokon, sálový volejbal môže byť celkom drahý. Ak chcete ušetriť peniaze, možno budete chcieť zostať pri hraní vonku.

Takže to sú niektoré veci, ktoré treba zvážiť, než začnete hrať volejbal v hale. Ale celkovo je halový volejbal skvelý spôsob, ako zostať aktívny a baviť sa. Len si dajte pozor na tie klzké kurty!

Vybrať volejbalové vybavenie »

Aké vybavenie potrebujete pre halový volejbal

Volejbal je šport, ktorý si môžu užiť ľudia všetkých vekových kategórií. Je to skvelý spôsob, ako zostať aktívny a baviť sa. Ak uvažujete o hraní volejbalu, existuje niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť.

  1. Najprv budete potrebovať správne vybavenie. To zahŕňa loptu, sieť a topánky. K hre budete potrebovať aj dostatočne veľký priestor pre sieť.
  2. Po druhé, budete musieť poznať základné pravidlá hry. Volejbal sa hrá v dvoch tímoch po šiestich hráčoch. Cieľom hry je získavať body uzemnením lopty na ihrisku vašich súperov alebo ich nútením odpáliť loptu mimo ihriska.
  3. Po tretie, budete musieť cvičiť a rozvíjať svoje zručnosti. Volejbal je šport, ktorý si vyžaduje koordináciu a rozhodovanie v zlomku sekundy. Čím viac budete hrať, tým lepšie budete robiť tieto rozhodnutia.

Zoznam volejbalového vybavenia

  • lopta
  • sieť
  • topánky
  • priestor na hranie vo vnútri alebo vonku na tráve alebo piesku
  • chrániče na kolená

Tip na volejbalové topánky

Nike HYPERSPEED COURT  10 - Pánska halová obuv

Obr.: Nike HYPERSPEED COURT 10 - Pánska halová obuv

Aké vybavenie potrebujete pre vonkajší volejbal

Keď hráte volejbal vonku, budete potrebovať volejbalovú sieť a tyče, volejbalovú loptu a vhodné oblečenie. Môžete tiež zvážiť ďalšie položky, ako sú opaľovací krém, fľaše s vodou a občerstvenie. Poďme sa na každú z týchto položiek pozrieť bližšie.

Volejbalová sieť je jednou z najdôležitejších súčastí vybavenia. Volejbalové siete sa dodávajú v rôznych veľkostiach a výškach v závislosti na vekovej skupine alebo úrovni hry. Napríklad siete sú väčšinou dlhé 9,5 ma používajú sa na zápasy medzi dvoma tímami so šiestimi hráčmi.

Tyče sú umiestnené na oboch koncoch siete a môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako je hliník alebo sklolaminát. Výška siete sa tiež líši v závislosti na vekovej skupine alebo úrovni hry. Napríklad volejbalové siete pre mladšie deti sú obvykle nižšie pri zemi ako tie, ktoré sa používajú v súťažných zápasoch na vysokej úrovni.

Lopta je ďalšou kľúčovou súčasťou vybavenia. Volejbalové lopty sa dodávajú v rôznych veľkostiach a hmotnostiach a sú obvykle vyrobené z kože alebo syntetických materiálov. Veľkosť a hmotnosť volejbalovej lopty sa môže líšiť v závislosti od vekovej skupiny alebo úrovne hry. Napríklad volejbalová lopta pre mladšie deti je obvykle menšia a ľahšia ako lopta používaná v súťažných zápasoch na vysokej úrovni.

Správne oblečenie je tiež dôležité pri hraní volejbalu vonku. Budete chcieť nosiť pohodlné oblečenie, v ktorom sa budete ľahko pohybovať. Dôležité je tiež nosiť oblečenie, ktoré vás ochráni pred slnkom. Môžete si napríklad zobrať šortky, tričko a slnečné okuliare.

Môžete tiež zvážiť ďalšie položky, ako sú opaľovací krém, fľaše s vodou a občerstvenie. Môžu vám pomôcť zostať hydratovaní a nabití počas vášho volejbalového zápasu. Keď vezmete do úvahy všetky tieto faktory, môžete si vybrať správne vybavenie a oblečenie pre váš vonkajší volejbal. So správnou výbavou budete pripravení užiť si zábavu na slnku.

Tip na volejbalovú sieť na venok:

Volejbalová síť SEDCO Beach

Obr.: Volejbalová síť SEDCO Beach

Ako vybrať topánky na volejbal

Volejbal je vysoko intenzívny šport, ktorý si vyžaduje rýchle pohyby a výbušné skákanie. To znamená, že volejbalové topánky musia byť ľahké a musia poskytovať dobrú podporu a odpruženie. Na trhu existuje mnoho rôznych značiek a štýlov volejbalových topánok, takže môže byť ťažké vedieť, ktoré si vybrať. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti pri výbere volejbalových topánok:

  • Volejbalové topánky by mali byť ľahké a mať dobrú podporu
  • Podrážky volejbalových topánok by mali byť ploché a neznačkujúce
  • Volejbalové topánky by mali mať priliehavý strih, ale nemali by byť príliš tesné
  • Ak máte nejaké problémy s nohou alebo zranenie, nezabudnite sa pred nákupom volejbalových topánok poradiť s lekárom alebo podiatrom.

Volejbalové topánky sú dôležitou súčasťou vašej volejbalovej výbavy, venujte preto čas výberu tej správnej obuvi. S toľkými rôznymi značkami a štýlmi na trhu môže byť ťažké vedieť, ktoré si vybrať. Pri nákupe majte na pamäti tieto tipy a určite nájdete pár volejbalových topánok, ktoré vyhovujú vašim potrebám.

Tip na volejbalové topánky:

Asics SKY ELITE FF TOKYO  11.5 - Pánska volejbalová obuv

Obr.: Asics SKY ELITE FF TOKYO 11.5 - Pánska volejbalová obuv

Ako vybrať volejbalovú loptu

Výber správnej volejbalovej lopty môže znamenať zásadný rozdiel vo vašej hre. Ak ste začiatočník, budete si chcieť vybrať volejbalovú loptu, ktorá sa ľahko ovláda.

Pre skúsenejších hráčov budete chcieť vybrať volejbalovú loptu, ktorá je odolná a vydrží intenzívnejšiu hru. Tu je niekoľko faktorov, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere volejbalovej lopty:

Veľkosť: Volejbalové lopty sa dodávajú v rôznych veľkostiach. Najbežnejšia veľkosť je regulárna, čo je 63–66 cm v obvode. Táto klasická lopta sa používa v súťažnej hre. Ak práve začínate, možno budete chcieť zvoliť menšiu volejbalovú loptu, ako je juniorská veľkosť alebo tréningová lopta. Tieto gule majú typicky obvod 58-61 cm v obvode a váži menej ako súťažnú loptu. Tiež sa ľahšie ovládajú a je menej pravdepodobné, že si poraníte ruky alebo paže, keď urobíte chybu.

Hmotnosť: Volejbalové lopty tiež prichádzajú v rôznych hmotnostiach. Väčšina súťažných loptičiek váži medzi 255 až 285 gramami. Ťažšie lopty obvykle používajú skúsenejší hráči, pretože je ťažšie ich ovládať. Pokiaľ práve začínate, budete chcieť zvoliť ľahšiu loptu, s ktorou sa ľahko manipuluje.

Materiál: Materiál volejbalovej lopty môže tiež ovplyvniť vašu hru. Volejbalové lopty sú obvykle vyrobené z kože alebo syntetickej kože. Kožené volejbalové lopty sú drahšie, ale aj odolnejšie a majú lepší pocit. Volejbalové lopty zo syntetickej kože sú lacnejšie, ale nevydržia tak dlho a nemajú rovnaký pocit ako kožené volejbalové lopty.

Aký ste hráč: Typ hráča, ktorým ste, ovplyvní aj volejbal, ktorý si vyberiete. Ak ste silový hráč, ktorý tvrdo odpaľuje loptu, budete chcieť volejbalovú loptu, ktorá je odolná a vydrží intenzívnejšiu hru. Ak ste jemný hráč, ktorý si zakladá na umiestnení a presnosti, budete chcieť volejbal, ktorý sa ľahko ovláda.

Vonku alebo vo vnútri: Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je, či budete hrať vo vnútri alebo vonku. Vonkajšie volejbalové lopty sú obvykle vyrobené zo syntetickej kože, pretože sú odolnejšie voči poveternostným podmienkam. Sálové volejbalové lopty sú obvykle vyrobené z kože, pretože poskytujú lepšiu priľnavosť a pocit.

Rozpočet: Nakoniec zvážte svoj rozpočet pri výbere volejbalovej lopty. Cena volejbalových lôpt sa pohybuje od 200 Sk do niekoľkých tisíc. Ak začínate, možno budete chcieť zvoliť lacnejšiu volejbalovú loptu. Ale ak ste skúsený hráč, budete chcieť investovať do kvalitnejšej lopty.

Tip na volejbalovú loptu:

Mikasa VLS300

Obr.: Mikasa VLS300

Ako vybrať volejbalovú sieť

Pri výbere volejbalovej siete je potrebné vziať do úvahy niekoľko faktorov, ako je veľkosť, hmotnosť a materiál. Typ hráča, ktorým ste, tiež ovplyvní vašu voľbu a tiež to, či hráte vonku alebo vo vnútri. A samozrejme sa vždy berie do úvahy rozpočet.

Veľkosť je dôležitým faktorom pri výbere volejbalovej siete. Ak ste vyšší hráč, budete potrebovať vyššiu sieť. Menší hráč bude potrebovať nižšiu sieť. Je potrebné vziať do úvahy aj šírku siete. Širšia sieť je zhovievavejšia, ak ju lopta zasiahne mimo stredu, ale brániť sa proti podaniu a hrotom môže byť ťažšie.

Hmotnosť je ďalším faktorom, ktorý je potrebné vziať do úvahy pri výbere siete na volejbal. Ťažšie siete sú odolnejšie a lepšie odolávajú vetru a počasiu. Ľahšie siete sa ľahšie nastavujú a dávajú dole, ale nemusia byť tak odolné.

Pri výbere volejbalovej siete je tiež dôležité zvážiť materiál. Siete vyrobené zo syntetických materiálov, ako je nylon alebo polyester, sú odolnejšie ako siete vyrobené z prírodných materiálov, ako je bavlna. Syntetické siete tiež bývajú odolnejšie voči UV žiareniu, takže vydržia dlhšie, pokiaľ budete hrať vonku.

Typ hráča, ktorým ste, ovplyvní aj výber volejbalovej siete. Ak ste silový hráč, ktorý tvrdo odpaľuje loptu, budete potrebovať pevnejšiu sieť, ktorá odolá sile vašich úderov. Rekreačný hráč, ktorý sa do lopty tak silno nebije, si môže vybrať ľahšiu sieť, ktorá sa ľahšie nastavuje a dáva dole. Výber volejbalovej siete ovplyvní aj to, či hráte vo vnútri alebo vonku. Pokiaľ hráte vonku, budete potrebovať sieť, ktorá je odolná voči poveternostným vplyvom. Vnútorné siete nemusia byť tak odolné, ale mali by byť ľahko nastaviteľné a zložené.

Pri výbere čohokoľvek sa vždy berie do úvahy rozpočet a volejbalové siete nie sú výnimkou. Siete zo syntetických materiálov vyššej triedy môžu byť drahé, ale vydržia dlhšie ako lacnejšie siete z prírodných materiálov. Pokiaľ máte obmedzený rozpočet, vyberte si tú najkvalitnejšiu sieť, ktorú si môžete dovoliť a ktorá splní vaše ďalšie potreby. Zohľadnenie všetkých týchto faktorov vám pomôže vybrať tú najlepšiu volejbalovú sieť pre vaše potreby.

Tip na volejbalovú sieť:

Liga Sport

Obr.: Liga Sport

Aké ďalšie vybavenie by sa ti vo volejbale mohlo hodiť?

Volejbal je šport, ktorý si môžu užiť ľudia všetkých vekových kategórií a úrovní schopností. Či už začínate, alebo hráte roky, vždy je čo nové sa naučiť. Okrem volejbalovej lopty, siete a kurtu existuje niekoľko ďalších vecí, ktoré môžu byť užitočné mať po ruke pri hraní volejbalu. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť:

Športová podprsenka – Aj keď to nie je nutné, dobrá športová podprsenka môže pomôcť ženám podoprieť ich poprsie a zabrániť bolesti alebo nepohodlia počas hry.

Chrániče kolienVolejbalové chrániče kolien môžu pomôcť chrániť kolená pred nárazom pri potápaní pre loptičky alebo pri páde na zem.

Čelenka do vlasov – Keď si vlasy nepustíte do tváre, pomôže vám to lepšie vidieť loptu a zabránite rušeniu.

Fľaša na vodu – Zostať hydratovaný je dôležité pre všetkých športovcov a volejbal nie je výnimkou. Nezabudnite si so sebou vziať fľašu s vodou, aby ste boli počas hry dostatočne zavodnení.

Slnečné okuliare – Ak hráte vonku, slnečné okuliare vám môžu pomôcť chrániť oči pred slnečným žiarením.

To je len niekoľko vecí, ktoré môžu byť užitočné pri hraní volejbalu. So správnym vybavením si tento zábavný šport užijete ešte viac!

Tip na chraniče kolien

Errea Tokio Kneepads Navy

Obr.: Errea Tokio Kneepads Navy

Záverečné zhrnutie

Volejbal je skvelý šport pre ľudí všetkých vekových kategórií. Možno ju hrať vo vnútri aj vonku, čo z nej robí všestrannú hru, ktorú si možno užiť po celý rok. Volejbal je aj šport s relatívne nízkou záťažou, takže je nenáročný na kĺby a svaly. Či už sa chcete zlepšiť, baviť sa alebo súťažiť na vyššej úrovni, volejbal rozhodne stojí za to vyskúšať.

Vybrať volejbalové vybavenie »

TOP produkty z kategórie Volejbal