blog-post image

Ako vybrať kolobežku?

Ako si vybrať ideálnu kolobežku? Je veľa druhov kolobežiek, ktoré majú zároveň rôzne využitie. Líšia sa od seba konštrukciou, kvalitou, veľkosťou apod. Preto je potrebné vybrať správne. V tomto článku sa teda dozvieme, ako vybrať kolobežku, ktorá bude ideálná práve pre vás.

Pred výberom kolobežky je nutné si položiť otázku "Kto na kolobežke bude jazdiť a kam?"

Vybrať koloběžku »

Kolobežky do mesta

Mestská kolobežka sa vám bude hodiť v prípade, keď potrebujete rýchlo zájsť do obchodu, s kolobežkou jednoducho manipulovať, pretiahnuť sa ulicami a veľmi sa pri tom nenadrieť. 

Skvelé je, že tieto kolobežky sú ľahké a skladné, takže sa bez problémov zmestia aj do električky, bytu alebo na balkóne. Pohodlne na nich zdoláte vzdialenosti od 0 km do 20 km. Štandardne majú tieto kolobežky dve veľkosti kolies a to 16"/12" a 16"/16"

Tip na kolobežku do mesta:

Stiga AIR SCOOTER 16/12 SA  NS - Mestská kolobežka

Obr.: Stiga AIR SCOOTER 16/12 SA NS - Mestská kolobežka

Kolobežka na dlhšie výlety

Tieto kolobežky majú väčšie kolesá, teda sú aj rýchlejšie. Avšak výhodou je, že tieto kolobežky aj vo väčšej rýchlosti bývajú dostatočne stabilné, takže jazda na nich nie je žiadny ťažký adrenalín. 

Túto kolobežku môžete využiť tiež v meste, ale výlet si na nej užijete aj po cykloceste, v ľahkom teréne a hlavne pre vás bude pohodlná aj po viac ako 20 km jazdy. Na kolobežkách s kolesami o veľkosti 20"/16" s prehľadom prejdete až 30 kilometrov, s kolesami 20"/ 20" si tí zdatnejší z vás môžu trúfnuť aj na päťdesiatku.

Tip na kolobežku na dlhšie výlety:

Quick CROW 20/16  NS - Kolobežka

Obr.: Quick CROW 20/16 NS - Kolobežka

Kolobežky do terénu

Kolobežky do terénu majú vyššiu hmotnosť, vyššia nášľap, aby ste mohli prejsť aj horším terénom a hlavne majú väčšie kolesá.

Tieto kolobežky mávajú kola vo veľkostiach 26"/20" a 28"/20". Ta menšie kolesá sa vám budú hodiť do terénu na trasu dlhú do 40 km. Väčšie kolesá zaručí väčší komfort pri jazdách dlhších ako 30 km, môžete však na nich prejsť pohodlne aj 50 km a viac.

Niektoré kolobežky majú aj nastaviteľnú výšku nášľapu v prípade keď narazíte na horšie terén než ste predpokladali.

Kolobežky do terénu mávajú buď hlinikový, alebo oceľový rám. Kolobežky s hliníkovým rámom sú oproti oceľovým nielen ľahšie, ale aj tuhšie, takže sa maximum energie z odrazu premení v pohyb vpřed. Ty oceľové sú síce ťažšie, ale zase lepšie pohlcujú vibrácie.

Tieto kolobežky mávajú aj vyššiu nosnosť, takže sa nemusíte báť naložiť si na ne alebo do batohu náklad.

Tip na kolobežku do terénu:

Olpran A6 SUS 26/20   - Kolobežka

Obr: Olpran A6 SUS 26/20 - Kolobežka

Freestyle kolobežka

Freestyle kolobežka je určená pre náročných skoky a triky. Táto kolobežka sa nedá zložiť a to z jednoduchého dôvodu, pre náročných skoky a triky musí byť zabezpečená maximálna bezpečnosť, teda konštrukcia musí byť čo najpevnejšie. 

Zároveň freestyle kolobežka nemá nastaviteľnú výšku riadidiel. Taktiež ide o bezpečnosť a pevnosť kolobežky. Freestyle kolobežka tiež nie je vhodná do terénu, má nízko stoupátko, a malé kolesá.

Tip na freestyle kolobežku:

OXELO Kolobežka Mf3.6 V5 Neochrómová

Obr.:OXELO Kolobežka Mf3.6 V5 Neochrómová

Vybrať freestyle koloběžku »

Elektrokoloběžka

Elektrokoloběžka ako už už vyplýva z názvu, je poháňaná motorom (batériám) teda sa pri jazde na nej toľko nenadriete. Eleketrokoloběžek je tiež veľa druhov a viac o nich sa môžete dozvedieť v článku: "Ako vybrať elektrokoloběžku".

Dôležité parametre, na ktoré je potrebné sa pri výbere kolobežky zamerať:

Veľkosť kolies

Všeobecne platí, že čím sú kolieska väčšie, tým sú rýchlejšie a zároveň sa kolobežka horšie ovláda. Preto sú u detských kolobežiek malé kolieska a menšie kolieska sú vhodné aj pre začiatočníkov. Pri cestných a zjazdových kolobežiek, kde je kladený dôraz na rýchlosť, tak nájdeme kolesá veľká. Naopak freestylové kolobežky disponujú malými kolieskami, aby mohol jazdec pri rôznych trikoch čo najlepšie manévrovať.

Čo sa týka typu kolies, najdôležitejšiu úlohu hrá ich tvrdosť. Tá určuje pohodlnosť a rýchlosť jazdy. Tvrdšie kolieska (PVC, bantamové, PU gumová) sú rýchlejšie, ale ucítite každú nerovnosť. Preto sú vhodné na hladké cesty, chodníky a ďalšie rovné povrchy. Do terénu s nimi rozhodne nevchádzajte. Mäkšie nafukovacie kolesá sú naopak pre terén a iné nerovné povrchy vhodnejšie. Lepšie k povrchu priľnú a lepšie tlmí otrasy. Pre vyššiu rýchlosť ale budete musieť vynaložiť väčšie úsilie než v prípade tvrdých PU kolies.

Vybrať koloběžku »

Výška nášľapu

Jedným z najdôležitejších parametrov, na ktorý by ste sa mali pri výbere kolobežky zamerať, je výška stúpačky, ktorá rozhoduje o tom, ako veľmi bude jazda namáhavá.

S nohou, ktorou stojíte na stúpadli, totiž robíte pri odrazoch podrepy. Čím vyššie je stúpadlo, tým väčšie budete musieť robiť drepy, a o to viac budete zaťažovať stojnú nohu. Na dlhších vzdialenostiach pocítite aj pár milimetrov navyše.

Naopak keď zvolíte nízke stoupátko a vyrazíte s kolobežkou do nerovného problému, môže nastať veľký problém.

Výška riadidiel

Výška riadidiel patrí tiež medzi dôležitý parameter, ktorý neradno pri výbere podceniť. Výšku riadidiel si každý dospelý človek nastavuje sám, avšak obvykle sa pohybuje v rozmedzí 80 - 110 cm. Pre deti je potom vo väčšine prípadov vhodná výška od 50 cm.

Príliš nízko nastavená riadidlá spôsobujú kŕčovitý predklon, ktorý rozhodne neprospieva vášmu chrbtu. V opačnom prípade, riadidlá nastavená príliš vysoko znemožňujú správne riadenie kolobežky a to môže byť pri vyššej rýchlosti nebezpečné.

Pri výbere výšky riadidiel záleží na type kolobežky, všeobecne však platí, že by riadidlá mala byť vo výške bedrového kĺbu.

Materiál rámu

Materiál rámu ovplyvňuje nielen váhu kolobežky, ale aj jazdné vlastnosti a cenu. Hliníkové rámy sú veľmi ľahké, pevné, optimálne tuhé a veľmi odolné. Ich jedinečným jazdným vlastnostiam a vysokej úžitkovej hodnote zodpovedá aj vyššia cena.

Klasický oceľový rám je síce ťažšie, ale pružnejšie. Lepšie vstrebáva terénne nerovnosti, jazda bude pohodlnejšia a s väčším pocitom stability. Ten ocenia nielen tí, čo s jazdou na kolobežke len začínajú. Radosť vám urobí aj nižšia cena.

Nosnosť kolobežky

Väčšina kolobežiek pre dospelých má nosnosť 100-150 kg. Ako prvý si teda skontrolujte, či vás uvezie. Je teda potrebné brať do úvahy náklad, ktorý so sebou na kolobežke veziete.

Vybrať koloběžku »

Brzdy

Na trhu nájdete tri základné brzdy - nášľapné, čeľusťové a kotúčové. Všetky brzdy sa líšia stavbou, funkčnosti a tiež cenou.

Ak plánujete jazdu predovšetkým v mestách, postačí Vám nášľapná zadná brzda, pre váhovo ťažšie užívateľa potom čeľusťové brzdy, ktoré budú dostačujúce.

Nášľapné aj čeľusťové brzdy sú veľmi jednoduché na údržbu a sú cenovo dostupnejšie.

Kotúčové brzdy sú vhodné pre športovcov, ktorí využívajú kolobežku pre rôzne preteky a iné. Kotúčové brzdy sú nákladnejšie a tiež je potrebné o ne kvalitnejšie starať (výmena brzdových doštičiek apod.).

Záverečné zhrnutie

Pri výbere kolbežky nezabudnite myslieť na to, kto kolobežku bude využívať, kam s ňou budete jazdiť a ako ďalekej výlety budú. Potom sa nezabudnite zamerať na správnu výšku kolobežky, výšku nášľapu a výber ideálneho materiálu, bŕzd a nosnosti.

TOP produkty z kategórie Kolobežky