blog-post image

Ako vybrať elektrokolobežku?

Elektrokolobežky sú čím ďalej viac obľúbenejšie a nie je čomu sa čudovať. Je to veľmi skladný a rýchly dopravný prostriedok, ktorý nahradí naše nohy pri zhone do práce a alebo na menšom výlete. Je ľahko ovládateľná a prenosná. Elektrokoloběžka na prvý pohľad vyzerá bežne, avšak je poháňaná elektrickým motorom.

Vybrať si elektrokoloběžku nie je ľahká úloha..V tomto článku sa vám pokúsim uľahčiť jej výber.

Vybrať elektrokoloběžku »

Druhy elektrokolobežek

Elektrokolobežka do mesta

Ak plánujete elektrokolobežku využiť v meste, pri ceste do práce, alebo na menší nákup, budete sa vám hodiť práve táto.

Elektrokolobežky do mesta majú spravidla menšie kolesá, ktoré zaistia jednoduchú ovládateľnosť pri riadení, výkon motora pre tieto účely stačí do 350 W. Rada modelov sa dá zložiť, takže si môžete s elektrokolobežkou skrátiť cestu do práce električkou.

Bežne tieto elektrokolobežky majú kolesá pevná z polyuretánu, ktoré bez problémov dokážu jazdiť po asfalte, chodínku i kockách.

Tip na elektrokolobežku do mesta:

Obr.: Elektrická kolobežka City Boss T7 čierna

Elektrokolobežka do terénu

Pokiaľ plánujete jazdiť na menšie výlety, ľahkým terénom alebo po ceste či cyklotrase, určite voľte elektrokolobežku terénnu.

Tieto elektrokolobežky majú väčšie kolieska, ktoré zaisťujú väčšiu stabilitu v teréne, avšak strácajú na mrštnosti. Kolieska sú spravidla gumové, a to pre lepší komfort pri jazde.

Terenné elektrokolobežky majú tiež vo väčšine prípadoch väčšiu výdrž batérie a sú celkovo ťažšie pre ich mohutnejšiu konštrukciu. U týchto kolobežiek volíme najlepšie kapacitu batérie vyššia ako 350 W.

Tip na elektrokolobežku do terénu:

Elektrická kolobežka MASTER 26-20 GET - čierna

Obr.: Elektrická kolobežka MASTER 26-20 GET - čierna

Elektrokolobežka pre deti

Elektrokolobežka pre deti je oproti tej pre dospelých menšia, ľahšia, má znížený výkon motora (cca okolo 100 W) a má nastaviteľnú výšku riadidiel.

Vybrať elektrokoloběžku »

Na čo sa zamerať pri výbere elektrokolobežky

Výkon motora

  • Do 100 W - vhodná pre deti
  • Do 350 W - vhodná do mesta, na nenáročné krátke cesty, pre nenáročných jazdcov
  • Nad 350 W - vhodná aj do terénu, má vyššiu rýchlosť
  • nad 1000 W - pre náročných jazdcov, bez problému zvládne terén a jazdí naozaj rýchlo

Výkon motora ovplyvňuje predovšetkým zrýchlenie elektrokolobežky a jej schopnosť rýchlosť udržať aj pri stúpaní či osadení ťažším jazdcom. Pri elektrických kolobežiek najčastejšie narazíte na výkone motora medzi 200-500 W. Chystáte sa jazdiť po rovnej asfaltovej ceste? Vystačíte si s elektrokoloběžkou o výkone 250W. Čím vyšší výkon, tým lepšie si potom poradíte s členitým terénom a kopcami.

Ďalej platí, že ťažší jazdci (nad 100 kg) volia vyšší výkon, ktorý býva úzko spätý s hodnotou maximálnej nosnosti. Extrémne výkony od 800 do 2000 W už mnohokrát jazdnými vlastnosťami pripomínajú malé motorky. S takýmito motokolobežkami bez problémov vyviniete rýchlosť 50 km/h.

Dojazd na jedno nabitie batérie

Dôležitým faktorom pri výbere elektrokolobežky je samozrejme tiež dojazd na jedno nabitie. Modely elektrokolobežek sa líši od seba tým, že niektoré uvádza dojazd v kilometroch a niektoré v minútach.

Výdrž batérie ovplyvňuje tiež terén, spôsob jazdy a hmotnosť jazdca. Avšak všeobecne platí, že čím väčšia kapacita batérie je, tým dlhšia má kolobežka dojazd. Dojazd sa pohybuje väčšinou okolo 40 minút, alebo 10 až 40 km.

Čo sa typov batérie týka, lítiové sú oproti oloveným ľahšie a dlhšie vydrží. Pokiaľ už batérie dôjde počas jazdy, je možné dôjsť do cieľa vlastnými silami, počítajte však s väčším odporom. Možnosť jazdy bez pohonu si ale overte u daného modelu, existujú aj výnimky, na ktorých nie je možné po vybití jazdiť.

Vybrať elektrokoloběžku »

Kolieska

Kolieska elektrobežek sa v prvom rade líši podľa veľkosti a podľa materiálu.

Tu platí pravidlo, že čím väčšie kolieska, tým rýchlejší a stabilnejší jazda bude, avšak horšie sa elektrokolobežka ovláda. Pre neskúsených jazdcov sa odporúča veľkosť 5 - 6,5". Väčšie kolieska zároveň zvládajú lepšie nerovný terén, takže sú vhodné skôr mimo mesto, na cyklotrasu alebo do terénu.

Pevná (tvrdá) kolieska sú vyrábané z polyuretánu. Tieto kolieska sa hodí predovšetkým na rovný povrch, asfalt a mestský ruch. Ak sa táto kolieska opotrebujú, musíte ich nahradiť novými. Pri jazde s týmito kolieskami ucítite každá menšie hrbolček či kamienok a pri dlhších jazdách, by sa vám tieto otrasy a vibrácie mohli stať nepríjemnými.

Gumové kolieska sa síce musí nafukovať a hrozí ich prepichnutiu, jazda s nimi je ale značne komfortnejšie. Prejdete aj menšie prekážky bez väčších problémov a hrbolčeky prakticky neucítite. Pri opotrebovaní navyše stačí vymeniť len plášť, nie celá kolieska. Elektrické kolobežky s gumovými kolieskami bežne bývajú trochu drahšie ako elektrické kolobežky s pevnými kolieskami.

Brzdy

V dnešnej dobe sa môžete stretnúť s tromi druhmi bŕzd elektrokolobežiek. A tými sú: Klasická mechanická nášľapná (býva na zadnom koliesku), kotúčová brzda s páčkami na riadidlách, rovnako ako na bicykli, alebo najmodernejšia zabudovaná elektrická brzda. Táto brzda umožňuje plynulé, pomalé brzdenie bez hrozby prepadnutia cez riadidlá, avšak v prípade, keď sa vám na elektrokolobežke vybije batéria, táto brzda vám nebude fungovať. Modely, ktoré túto brzdu majú, sú pre tieto prípady vyrábané s mechanickou nášľapnou brzdou.

Hmotnosť a nosnosť

Hmotnosť elektrokolobežky je úzko spätá aj s jej nosnosťou. Čím pevnejšie a robustnejšie rám kolobežky je, tým ťažšie je. Avšak štandardne majú elektrokolobežky nosnosť do 100 kg, niektoré aj do 150 kg. Mestské kolobežky, ktoré sa dajú zložiť a využijete je naozaj na to, aby ste došli do práce a zložili si ich pod stôl v kancelárii, váži naozaj minimum. Tieto kolobežky však neznesú 150 kg.

Parametre navyše

Dnešná moderná doba umožňuje elektrokolobežkám mať vlastnosti navyše, ktoré nám jazdu spríjemňujú, alebo uľahčujú a sú to napr.:

  • prepojenie s telefónom - to vám umožňuje merať prejdenú vzdialenosť, mapu trasy, sleduje výkon batérie a alebo dokonca môžete telefónom kolobežku riadiť
  • tempomat - ten vyžijete rovnako ako v aute hlavne na dlhých rovných trasách, kedy vás po neustále kontrole udržiavanie rýchlosti môžu začať bolieť ruky
  • rekuperácie - táto funkcia vracia prebytočnú energiu z bŕzd späť do batérie. Ak teda často na ceste brzdíte, môžete batériu ušetriť pár kilometrov dojazdu.

Vybrať elektrokoloběžku »

Záverečné zhrnutie

Na záver si to teda zhrňme. Máme dva druhy elektrokolobežek - do mesta, do terénu. Ak hľadáte skladný, rýchly prostriedok, na ktorom obratne prejdete ulicami a vezmete si ho so sebou do električky alebo kancelárie, iste si zaobstaráte elektrokolobežku do mesta.

Ak však plánujete dlhé trasy a výlety do terénu, budete vyberať elektrokolobežku do terénu.

Pri výbere nech jednej alebo druhej sa zamerajte predovšetkým na výber koliesok, bŕzd, kapacity batérie a hmotnosťou. Prajem vám šťastný výber a veľa zábavy s elektrokolobežkou.

TOP produkty z kategórie Elektrokolobežky