blog-post image

Ako si vybrať vodácke vybavenie?

Splavovanie riek môže byť jedným z najviac vzrušujúcich zážitkov, ktoré kedy zažijete. Je to rozhodne niečo, čo by mal každý aspoň raz v živote vyskúšať! Než však vyrazíte a zarezervujete si výlet, je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť. V tomto obsiahlom sprievodcovi preberieme všetko od základov raftingu až po bezpečnostné tipy pre úspešný výlet. Ste pripravení zistiť, prečo je táto aktivita taká populárna?

Rafting je vzrušujúci vodný šport, ktorý je v posledných rokoch stále populárnejší. Je to aktivita, ktorú si môžu užiť ľudia všetkých vekových kategórií a schopností, a je to skvelý spôsob, ako si užiť vonku. Či už hľadáte relaxačnú plavbu po rieke alebo adrenalínové dobrodružstvo na divokej vode, rafting má každému čo ponúknuť.

Pokiaľ uvažujete o tom, že by ste skúsili rafting, je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť, než vyrazíte na vodu. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete od základov raftingu a bezpečnostné tipy. Než dočítate, budete pripravení začať plánovať svoje vlastné dobrodružstvo na raftingu!

Vybrať vodácké príslušenstvo »

Kde začať?

Jedna z prvých vecí, ktoré potrebujete vedieť o raftingu na riekach, je, že to nie je tak ťažké, ako to môže vyzerať. Zatiaľ čo rafting na divokej vode môže byť intenzívnym a náročným zážitkom, plavby s plavákmi po miernych riekach sú vhodné pre ľudí všetkých vekových kategórií a schopností. Bez ohľadu na úroveň vašich schopností existuje rafting na rieke, ktorý je pre vás ideálny.

Než začnete s raftingom, musíte si nazbierať niekoľko zásob. A čo je najdôležitejšie, budete potrebovať záchrannú vestu správnej veľkosti, ktorá dobre padne a vo vode sa nestrhne. Budete tiež potrebovať pádlo, ktoré vám pomôže riadiť raft, a topánky s uzavretou špičkou, ktoré môžu premoknúť. Je tiež dobré vziať si so sebou opaľovací krém, klobúky, slnečné okuliare a desiaty pre energiu.

Bez ohľadu na to, aký typ raftingu si vyberiete, vždy platí niekoľko bezpečnostných zásad. V prvom rade vždy noste záchrannú vestu a riaďte sa pokynmi sprievodcu. Je tiež dôležité zostať v rafte sedieť a vyvarovať sa vstávaniu alebo pohybu. A nakoniec sa nikdy nepokúšajte plávať proti prúdu – pokiaľ vypadnete z raftu, nechajte sa riekou uniesť po prúde, pokiaľ nebudete môcť byť bezpečne zachránení.

Prečo je rafting tak populárny?

Rafting je obľúbený, pretože je to skvelý spôsob, ako si užiť vonku. Je to tiež skvelý spôsob, ako si zacvičiť a tráviť čas s priateľmi alebo rodinou. Rafting sa dá prevádzkovať mnohými rôznymi spôsobmi, takže si vyberie každý. Či už chcete schádzať rieku kvôli adrenalínu alebo sa len splavovať po rieke a užívať si scenériu, je tu pre vás výlet na rafte.

Existuje mnoho rôznych spoločností, ktoré ponúkajú výlety na raftoch, takže je dôležité urobiť si prieskum, než si výlet zarezervujete. Nezabudnite si prečítať recenzie a nájsť spoločnosť, ktorá ponúka zájazd, ktorý vyhovuje vašim potrebám a záujmom. Rafting môže byť nákladná činnosť, preto je dôležité nájsť spoločnosť, ktorá ponúka dobrú hodnotu za vaše peniaze.

Rafting je skvelý spôsob, ako sa dostať von, cvičiť a tráviť čas s blízkymi. S toľkými rôznymi riečnymi raftingovými výletmi, ktoré sú k dispozícii, pre vás určite bude perfektný výlet. Urobte si prieskum pred rezerváciou výletu a rafting bude aktivitou, ktorú si môžete užívať mnoho rokov.

 Rafting je populárny, pretože:

  1. Je to skvelý spôsob, ako si užiť vonku
  2. Je to tiež skvelý spôsob, ako si zacvičiť
  3. Môžete tráviť čas s priateľmi alebo rodinou
  4. Dá sa prevádzkovať mnohými rôznymi spôsobmi
  5. Či už si chcete užiť adrenalín, alebo sa jednoducho splavovať po rieke a užívať si scenériu, rafting má všetko
  6. Rôzne spoločnosti ponúkajú výlety na raftoch

Zásady bezpečnosti pri schádzaní rieky

Rafting môže byť neuveriteľne zábavný a vzrušujúci zážitok. Pri tejto vonkajšej aktivite je však dôležité mať vždy na pamäti bezpečnosť. Tu sú niektoré bezpečnostné zásady, ktoré treba mať na pamäti pri raftingu:

  • Po celú dobu pobytu na rieke noste záchrannú vestu.
  • Vždy si dávajte pozor na svoje okolie a vyhýbajte sa prekážkam, ako sú kamene alebo vetvy.
  • V rafte zostaňte neustále sedieť a zbytočne nevstávajte ani sa nepohybujte.
  • Nepokúšajte sa plávať v rieke, pokiaľ si nie ste absolútne istí, že sa bezpečne dostanete na breh.

Dodržiavaním týchto jednoduchých bezpečnostných zásad si môžete zaistiť zábavný a bezpečný zážitok z raftingu. Tak sa tam vydajte a užite si rieku!

Tip na priľbu:

ORAO Prilba na kitesurfing KS 500 tmavomodrá TYRKYSOVÁ M

Obr.: ORAO Prilba na kitesurfing KS 500 tmavomodrá TYRKYSOVÁ M

Zoznam vybavenia, ktoré potrebujete na splavovanie riek

Rafting môže byť príjemným a vzrušujúcim zážitkom, ale je dôležité byť pripravený, než vyrazíte na vodu. Tu je zoznam základného vybavenia, ktoré budete pre rafting potrebovať:

  • Kvalitný riečny raft, ktorý je vhodný pre typ vody, v ktorej budete pádlovať.
  • Pádla - sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a štýloch, takže si vyberte také, ktoré sú pre vás pohodlné.
  • Záchranná vesta alebo osobné plávacie zariadenie (PFD) - to je absolútna nutnosť!
  • Vodácká prilba – opäť je to základné bezpečnostné vybavenie, ktoré by nikdy nemalo zostať pozadu.
  • Vodácke vrecia - ideálny na udržanie vašich vecí v bezpečí a suchu na rieke.
  • Lekárnička - pre prípad akýchkoľvek nárazov alebo škrabancov po ceste.

Vybrať vodácké príslušenstvo »

Kedy si vybrať čln na splavovanie rieky a kedy kajak?

Rafting môže byť skvelý spôsob, ako si užiť vonku a trochu si zacvičiť, ale je dôležité vedieť, kedy si vybrať čln a kedy kajak. člny sú lepšie pre dlhšie cesty po rieke, zatiaľ čo kajaky sú lepšie ovládateľné a lepšie pre kratšie cesty. Kajaky majú tiež výhodu v tom, že môžu ísť v plytšej vode ako člny.

Kajaky však majú oproti člnom niektoré nevýhody. Môžu sa ľahšie prevrátiť a vo veterných podmienkach môže byť ťažšie pádlovať. Ak sa chystáte na rafting s priateľmi alebo rodinou, čln je pravdepodobne lepšou voľbou.

Ako si vybrať kajak?

Pri výbere kajaku na rafting je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Prvý je typ kajaku. Existujú dva hlavné typy kajakov, sit-on-top a nafukovacie. Kajaky typu Sit-on-top sú stabilnejšie a ľahšie sa s nimi nastupuje a vystupuje, ale pádlovanie môže byť ťažšie. Nafukovacie kajaky sú pohodlnejšie a ľahšie sa s nimi pádluje, ale môžu byť menej stabilné a horšie sa s nimi nastupuje a vystupuje.

Ďalšou vecou, ktorú treba zvážiť, je veľkosť kajaku. Kajaky sa dodávajú v rôznych veľkostiach pre rôznych ľudí. Je dôležité vybrať si kajak, ktorý je pre vás správnou veľkosťou. Pokiaľ ste na kajak príliš veľký, bude ťažké pádlovať a ovládať ho. Ak ste na kajak príliš malí, možno nedosiahnete pedále alebo pádla.

Poslednou vecou, ktorú treba zvážiť, je cena kajaku. Kajaky sa môžu pohybovať v cene od niekoľko tisíc až po desaťtisíce korún. Je dôležité nájsť kajak, ktorý je v rámci vášho rozpočtu. Existuje mnoho rôznych značiek a štýlov kajakov, takže sa určite nájde taký, ktorý vyhovuje vašim potrebám a rozpočtu.

Tip na kajak:

Kajak AQUA MARINA Betta 412 - oranžový

Obr.: Kajak AQUA MARINA Betta 412 - oranžový

Ako si vybrať čln?

Pri výbere člna na rafting treba zvážiť niekoľko vecí. Prvá je veľkosť člna. Chcete sa uistiť, že loď je dostatočne veľká pre všetkých vo vašej skupine. Pokiaľ idete po rieke len rekreačne, vystačíte si s menším a lacnejším člnom. Pokiaľ ale plánujete seriózny rafting, budete potrebovať väčší a pevnejší čln. Nakoniec zvážte svoj rozpočet. Raftingové člny sa môžu pohybovať v cene od niekoľko tisíc až po desaťtisíce korún. Vyberte si ten, ktorý je vhodný pre vás a vašu skupinu.

Člny sú k dostaniu v rôznych tvaroch a veľkostiach, od malých a obratných až po veľké a stabilné. Veľkosť člna, ktorý potrebujete, závisí od typu raftingu, ktorý budete prevádzkovať. Pokiaľ idete po rieke len rekreačne, vystačíte si s menšou a lacnejšou loďou. Pokiaľ ale plánujete seriózny rafting, budete potrebovať väčšiu a pevnejšiu loď.

Existujú dva hlavné typy raftingu: rafting na divokej vode a rafting na pokojnej vode. Rafting na divokej vode sa vykonáva v riekach so silnými prúdmi a množstvom perejí. Tento typ raftingu je náročnejší a vyžaduje si viac zručností ako rafting na pokojnej vode. Je to tiež nebezpečnejšie, takže je dôležité, aby ste si boli vedomí svojej vlastnej úrovne zručností, než sa pokúsite o rafting na divokej vode. Rafting na pokojnej vode sa vykonáva v riekach s miernymi prúdmi a malými alebo žiadnymi perejami. Tento typ raftingu je menej náročný a viac relaxačný ako rafting na divokej vode.

Tip na čln:

Nafukovací čln SEVYLOR Kayak Tahaa

Obr.: Nafukovací čln SEVYLOR Kayak Tahaa

Ako si vybrať pádla?

Pri výbere pádiel pre rafting musíte vziať do úvahy niekoľko vecí. Typ plavidla, ktoré používate, veľkosť a hmotnosť pádla a podmienky rieky – to všetko zohráva úlohu v tom, aký druh pádla funguje najlepšie.

Kajaky vyžadujú iný typ pádla ako člny. Kajakárske pádlo je ľahšie a kratšie, takže sa s ním ľahko manévruje v stiesnených priestoroch. Má tiež čepeľ iba na jednej strane, takže ju môžete používať v ktorejkoľvek ruke bez toho, aby ste stratili silu.

Pádlo na čln je dlhšie a ťažšie a poskytuje väčšiu silu na pretlačenie väčších vĺn. Je tiež dôležité mať pádlo, ktoré je možné používať v oboch rukách, aby ste mohli meniť strany, keď sa jedna paža unaví.

Podmienky rieky budú taktiež určovať, aký typ pádla funguje najlepšie. Pokiaľ je rieka pokojná s malým alebo žiadnym prúdom, budete chcieť ľahšie pádlo, aby ste sa neunavili. Pokiaľ sa však rieka rýchlo pohybuje alebo má mnoho prekážok, budete potrebovať ťažšie pádlo, ktoré vám pomôže preplávať vodou.

Pri výbere pádiel pre rafting je dôležité vziať do úvahy všetky tieto faktory. Vďaka tomu budete môcť nájsť perfektné pádlo pre vaše potreby a zaistiť si príjemný zážitok na vode.

Tip na padla:

Sevylor KB Hobby 250

Obr.: Sevylor KB Hobby 250

Ako si vybrať záchrannú vestu?

Rafting môže byť nebezpečný šport, ak neprijmete potrebné opatrenia. Jedným z najdôležitejších bezpečnostných prvkov je záchranná vesta. Tu je niekoľko tipov, ako vybrať správnu záchrannú vestu pre rafting:

  • Uistite sa, že záchranná vesta má správnu veľkosť. Mala by byť priliehavá, ale nie príliš tesná.
  • Vyberte si jasnú farbu, aby ste boli vo vode ľahko vidieť.
  • Uistite sa, že záchranná vesta má dostatočný vztlak, aby vás udržala nad vodou.
  • Skontrolujte, či sú popruhy a pracky bezpečné av dobrom stave.
  • Než sa vydáte na rafting, vyskúšajte si záchrannú vestu, aby ste sa uistili, že je pohodlná a neobmedzuje vás v pohybe.

Tip na záchrannú vestu:

WAKEBOARDING Pánska tlmiaca a plávacia vesta 500 na wakeboard 50 N béžová BÉŽOVÁ L

Obr.: WAKEBOARDING Pánska tlmiaca a plávacia vesta 500 na wakeboard 50 N béžová BÉŽOVÁ L

Doplnky, ktoré by sa vám mohli hodiť so sebou

Obal na telefón – Obal na telefón je skvelým doplnkom, bez ktorého sa nezaobídete v prípade, že váš telefón nie je vodotesný. V prípade, keď je váš telefón vodotesný je stále obal vhodný, pretože vďaka šnúrke si môžete telefón priviazať k ostatnému vybaveniu a uistiť sa tak, že ho nikde nestratíte.

Lepiaca súprava – lepiaca súprava je vec, ktorá vám môže zachrániť znepríjemnenú cestu prasknutým člnom či kajakom. Vždy je dobré ju mať pri sebe, pretože nikdy neviete, na čo vo vode narazíte a čln alebo kajak vám môžu jednoducho prasknúť.

Pumpa – pumpa je dôležitou súčasťou vašej vodáckej výbavy. Bez pumpy jednoducho na vodu nevyrazíte. Každý čln aj kajak je potrebné najprv nafúknuť.

Tip na pumpu:

Trojčinná ručná pumpa Aquatone Mega Pump

Obr.: Trojčinná ručná pumpa Aquatone Mega Pump

Lodné vrece – lodné vrece je tiež jednou z najdôležitejších súčastí vašej vodáckej výbavy. Do lodného vreca si schováte všetky veci, ktoré so sebou potrebujete prevážať a zároveň vám ich tiež ochránia pred vodou. Vďaka popruhom, ktoré lodné vrecia majú sa nemusíte obávať, že ho stratíte. Jednoducho si ho k člnu alebo kajaku priviažete.

Záverečné zhrnutie

Rafting je veľmi obľúbeným športom nielen pre jeho adrenalín, ale aj pre zážitky s priateľmi a rodinou, ktoré môžete pri schádzaní zažiť. Tento šport však nepatrí medzi tie najbezpečnejšie, a preto je potrebné sa dopredu správne vybaviť všetkými bezpečnostnými prvkami, ako je vesta či helma. Pri voľbe medzi člnom alebo kajakom je potrebné zvážiť, aký tip raftingu budete prevádzkovať. Zároveň je taktiež nutné, aby ste si vybrali správne pádla. V neposlednom rade je nutné mať so sebou lekárničku, lepiacu súpravu alebo lodný vak. Potom už si len užite splavovanie riek a zbierajte mnoho nových zážitkov!

Vybrať vodácké príslušenstvo »

TOP produkty z kategórie Vodácke príslušenstvo