blog-post image

Surfovanie, alebo akú výbavu potrebujete?

Surfovanie je aktivita, ktorá zahŕňa jazdu na vlne v stoji na surfovej doske. Môže byť vykonávané v oceáne, rovnako ako na iných vodných plochách, ako sú rieky a jazerá.

Surfovanie je populárny šport po celom svete a baví ho ľudia všetkých vekových kategórií. Existuje mnoho rôznych techník, ktoré je možné pri surfovaní použiť, a tento šport môže byť ako súťažný, tak rekreačný. Či už chcete chytiť nejaké vlny alebo si len užiť jazdu, surfovanie je aktivita, ktorá určite poskytne množstvo zábavy.

Pre koho je surfovanie vhodné?

Surfovanie je šport, ktorý si môžu užiť ľudia všetkých vekových kategórií a schopností. Či už ste začiatočník alebo skúsený surfer, je tu pre vás vlna. Surfovanie je tiež skvelý spôsob, ako zostať vo forme a užívať si vonku.

Surfovanie je skvelé cvičenie, pretože využíva všetky časti vášho tela. Je to aj aktivita s nízkym dopadom, čo znamená, že je nenáročná na vaše kĺby. A čo je najlepšie, surfovanie je zábava!

Pokiaľ uvažujete o surfovaní, je treba mať na pamäti niekoľko vecí:

  • Vyberte si dobré miesto na surfovanie. Nie všetky pláže majú vlny, ktoré sú vhodné na surfovanie. Urobte si prieskum a nájdite pláž, ktorá má také vlny, aké hľadáte.
  • Nebojte sa požiadať o pomoc. Ak ste začiatočník, je dobré absolvovať lekcie surfovania od skúseného inštruktora. Môžu vás naučiť základy a pomôžu vám zostať v bezpečí, keď ste vo vode.
  • Buďte pripravení na padanie. Aj skúsení surferi občas spadnú z dosiek. To všetko je súčasťou zábavy! Len sa uistite, že nosíte opaľovací krém a pite veľa vody, aby ste sa príliš nespálili alebo dehydratovali.

Aké svaly a surferské schopnosti trénujete?

Surfovanie je skvelý spôsob, ako zostať vo forme. Pracuje so všetkými svalmi vo vašom tele, vrátane paží, nôh, chrbta a stredu tela. A je to skvelé kardio cvičenia. Ale surfovanie tiež vyžaduje rovnováhu, koordináciu a flexibilitu.

Jedným z najlepších spôsobov, ako trénovať surfovanie, je cvičenie jogy. Jóga pomáha zlepšiť flexibilitu a rovnováhu. Pomáha tiež posilňovať základné svaly, ktoré používate pri pádlovaní na zachytenie vlny. Ďalším skvelým spôsobom, ako trénovať surfovanie, je plávanie. Plávanie je skvelé kardio cvičenia a tiež pomáha budovať svaly paží a nôh, ktoré používate pri pádlovaní na surfe.

Vybrať surfarské vybavenie »

Prečo je surfovanie populárne?

Surferi po celom svete vám povedia, že nie je nič ako ísť na vlne. Pocit kĺzania po vode na vašej surfovej doske sa nepodobá ničomu inému. A aj keď môže byť surfovanie náročný šport, je to aj šport, ktorý si môžu užiť ľudia všetkých vekových kategórií.

Existuje mnoho dôvodov, prečo je surfovanie populárne. Jednak je to skvelý spôsob, ako zostať fit a zdravý. Surfovanie vyžaduje veľa rovnováhy a koordinácie, čo znamená, že dáva vašim svalom dobrý tréning. Je to tiež skvelé kardio cvičenie, pretože neustále pádlujete, aby ste chytili vlny.

Ďalším dôvodom, prečo je surfovanie populárne, je to, že poskytuje príležitosť tráviť čas v prírode a užívať si krásu oceánu. Keď surfujete, uvidíte úžasné východy a západy slnka. Môžete tiež zažiť pocit obklopenia vodou, čo môže byť veľmi upokojujúce a relaxačné.

A konečne, surfovanie pomáha budovať charakter a učí disciplíne, trpezlivosti a vytrvalosti. Keď sa učíte surfovať, prídu chvíle, kedy spadnete z dosky alebo vás zmetie veľká vlna. Ale keď pri tom vydržíte, nakoniec sa naučíte, ako na tých vlnách jazdiť. A uspokojenie zo surfovania na veľkej vlne je jednou z najlepších súčastí tohto športu.

Aké vybavenie je na surfovanie potrebné?

Surfovanie je skvelý spôsob, ako si užiť vlny a slnko, ale je dôležité mať správne vybavenie. Tu je zoznam toho, čo budete potrebovať, aby ste mohli začať surfovať:

Surfovacia doska – Toto je najdôležitejšia súčasť vybavenia pre surfovanie. Surfovaciu dosku si môžete prenajať alebo kúpiť a existujú rôzne typy dosiek pre rôzne úrovne surfovania.

Neoprenový oblek Neoprén vás pomôže udržať v teple v studenej vode a ochráni vás pred slnkom.

Chránič proti vyrážke – Chránič proti vyrážke je košeľa, ktorá pomáha chrániť vašu pokožku pred slnkom a odieraním o neoprén.

Opaľovací krém – Uistite sa, že si pred surfovaním natrite opaľovací krém, aby ste ochránili svoju pokožku pred slnkom.

Vybavenie na surfovanie – To zahŕňa vodítko, vosk a plutvy. Vodítko pripevňuje vašu surfovaciu dosku k členku a zabraňuje tomu, aby plávala preč. Vosk vám pomôže uchopiť dosku a plutvy vám pomôžu riadiť.

So všetkým týmto vybavením budete pripravení vyraziť do vĺn a užiť si skvelý čas surfovania!

Tip na neopren:

Seac Sub SPACE 7 mm – pánsky

Obr.: Seac Sub SPACE 7 mm – pánsky

Ako sa naučiť surfovať?

Surfovanie je skvelý spôsob, ako si užiť oceán a trochu si zacvičiť, ale môže byť ťažké naučiť sa surfovať, pokiaľ ste to nikdy predtým nerobili. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu začať:

  1. Začnite absolvovaním lekcií surfovania od kvalifikovaného inštruktora. Budú vás schopní naučiť základy a pomôžu vám cítiť sa vo vode pohodlne.
  2. Akonáhle budete mať nejaké lekcie, precvičte si surfovanie sami alebo s priateľmi, ktorí už surfovať vedia. To vám pomôže vybudovať si sebavedomie a úroveň zručností.
  3. Uistite sa, že máte správne vybavenie. Dobrá surfovacia doska a neoprén urobia veľký rozdiel vo vašom zážitku.

Ako si vybrať surf?

Surfovanie je skvelý spôsob, ako si užiť vonku a trochu si zacvičiť, ale môže byť ťažké zistiť, ktorá surfovacia doska je pre vás to pravé. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť pri výbere surfovej dosky:

  • Vaša úroveň zručností: Ste začiatočník, stredne pokročilý alebo pokročilý surfer?
  • Veľkosť vĺn: Pokiaľ surfujete v malých vlnách, budete potrebovať inú dosku, než keď surfujete vo veľkých vlnách.
  • Váš rozpočet: Surfovacie dosky sa môžu pohybovať v rozmedzí od 200 do 2000 Euro alebo viac.
  • Ak ste začiatočník, je zvyčajne najlepšie začať s mäkkou surfovacou doskou. Na týchto doskách sa ľahšie pádluje a chytá sa na nich vlny a sú tiež oveľa bezpečnejšie, pokiaľ náhodou spadnete. Až budete skúsenejší, môžete sa začať obzerať po iných typoch dosiek, ako sú výkonné shortboardy alebo longboardy.

Pokiaľ surfujete v malých vlnách, budete potrebovať menší surf. Ryba alebo mini-mal je dobrou voľbou na surfovanie vo vlnách vysokých po kolená. Pokiaľ surfujete vo väčších vlnách, budete potrebovať väčšiu dosku, ako je pištoľ alebo veľká vlna.

Váš rozpočet je tiež dôležitým faktorom, ktorý je potrebné vziať do úvahy pri výbere surfovej dosky. Ak práve začínate, bude pravdepodobne najlepšie kúpiť použitú dosku alebo si ju prenajať v miestnom surferskom obchode. Akonáhle budete chvíľu surfovať a budete vedieť, aký druh dosky chcete, môžete sa začať obzerať po nákupe nového. Surfové dosky sa môžu pohybovať v cene od 200 do 2000 Euro alebo viac, takže je dôležité nájsť také, ktoré je v rámci vášho rozpočtu.

Bez ohľadu na to, aký druh surfovej dosky si vyberiete, uistite sa, že si zaobstaráte také, ktoré má správnu veľkosť pre vás. Príliš veľká surfovacia doska bude ťažké na to pádlovať a chytať vlny a príliš malá surfovacia doska bude vo väčších vlnách nestabilná. Akonáhle nájdete perfektnú surfovaciu dosku, je čas vyraziť na pláž a začať surfovať!

Tip na surf:

Bestway Aqua Cruise Set 3,20 m × 76 cm × 12 cm

Obr.: Bestway Aqua Cruise Set 3,20 m × 76 cm × 12 cm

Ako vybrať materiál surfovej dosky?

Surfovanie je skvelý spôsob, ako si užiť vonku a trochu si zacvičiť. Než ale začnete surfovať, musíte si vybrať surfovaciu dosku. A jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere surfovej dosky je materiál, z ktorého je vyrobené.

Existujú tri základné materiály používané na surfové dosky: sklolaminát, polyuretán a uhlíkové vlákna. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody, preto je dôležité vedieť, čo hľadáte, ešte pred nákupom.

Sklolaminát je najbežnejším materiálom používaným na surfové dosky. Je pevný a odolný, takže je dobrou voľbou pre začiatočníkov, ktorí sa ešte len učia surfovať. Sklolaminátové dosky sú tiež relatívne lacné, čo z nich robí dobrú voľbu, pokiaľ máte obmedzený rozpočet.

Polyuretán je ďalším bežným materiálom používaným na surfové dosky. Je ľahší ako sklolaminát, takže sa s ním ľahšie manévruje vo vode. Polyuretánové dosky sú tiež pružnejšie, čo ich môže urobiť viac zhovievavými, ak pri surfovaní urobíte chybu. Sú však tiež drahšie ako sklolaminátové dosky.

Uhlíkové vlákno je najdrahším materiálom používaným na surfové dosky. Je tiež najľahší a najpevnejší z troch materiálov, takže je ideálny pre skúsených surferov, ktorí chcú dosku, ktorá bude dobre fungovať za všetkých podmienok. Dosky z uhlíkových vlákien sú tiež veľmi tuhé, čo môže začiatočníkom sťažiť ich ovládanie.

Vybrať surfarské vybavenie »

Ako si vybrať neoprén?

Keď surfujete, potrebujete neoprén, ktorý vás ochráni pred studenou vodou a prírodnými živlami. Na trhu je mnoho rôznych druhov neoprénov, ako si teda vybrať ten pravý pre vás? Tu je niekoľko vecí, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere neoprénu:

Hrúbka neoprénu – Čím silnejší neoprén, tým bude teplejší. Pokiaľ surfujete v teplej vode, nebudete potrebovať tak silný neoprén ako niekto, kto surfuje v studenej vode.

Typ zapínania – Existujú dva hlavné typy zapínania pre neoprény – zips a suchý zips. Zipsové uzávery sú bezpečnejšie a lepšie udržia vodu. Suché zipsy sa ľahšie obúvajú a vyzliekajú, ale môžu ľahšie prepúšťať vodu.

Typ švov – U neoprénov existujú dva typy švov - flatlock a overlock. Ploché švy sú pevnejšie a menej pravdepodobné, že budú pretekať, ale môžu byť nepríjemné. Overlockové švy sú pohodlnejšie, ale nie sú tak pevné ani vodeodolné.

Veľkosť neoprénu – Než si kúpite neoprén, vyskúšajte si ho, aby vám dobre sedel. Neoprén by mal priliehať, ale nie príliš tesne. Mal by vám tiež umožniť plný rozsah pohybu, aby ste mohli surfovať bez akýchkoľvek obmedzení.

Pri výbere neoprénu majte na pamäti tieto veci a určite nájdete ten ideálny pre vás.

Tip na neopren:

Seac Sub SPACE 5 mm, dámsky

Obr.: Seac Sub SPACE 5 mm, dámsky

Ako zachovať bezpečnosť pri surfovaní?

Surfovanie môže byť nebezpečným športom, pokiaľ nie sú prijaté správne bezpečnostné opatrenia. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžu surferi urobiť, aby zaistili svoju bezpečnosť a zároveň si užívali vlny.

  1. Po prvé, je dôležité mať pri surfovaní vždy vodítko. Vodítko pomáha zabrániť tomu, aby sa doska dostala preč od surferov a zasiahla niekoho iného.
  2. Po druhé, vždy si uvedomujte svoje okolie. To znamená byť si vedomý ostatných surferov, objektov vo vode a akýchkoľvek zmien počasia alebo vĺn.
  3. Po tretie, vyhnite sa samotnému surfovaniu. Vždy je najlepšie mať so sebou niekoho ďalšieho pre prípad núdze.
  4. Po štvrté, spoznajte svoje limity. Nesnažte sa zdolávať vlny, ktoré sú príliš veľké, alebo podmienky na surfovanie, ktoré sú pre vašu úroveň príliš pokročilé.

Dodržiavaním týchto bezpečnostných tipov môžu surferi pomôcť predchádzať nehodám a zraneniam, a pritom si užívať šport surfovania. Aké ďalšie bezpečnostné tipy by ste pridali? Podeľte sa o svoje myšlienky v komentároch nižšie!

Vybrať surfarské vybavenie »

Kde sú najobľúbenejšie miesta na surfovanie?

Surfovanie sa stalo obľúbeným športom a po celom svete je mnoho skvelých miest na surfovanie. Tu sú niektoré z najobľúbenejších miest na surfovanie:

Austrália: The Land Down Under je jednou z najobľúbenejších surferských destinácií na svete. Vďaka dlhému pobrežiu a teplým vodám nie je divu, že je tu surfovanie tak obľúbenou činnosťou. Po celom austrálskom pobreží je mnoho skvelých surferských miest, takže či už ste začiatočník alebo skúsený surfer, budete môcť nájsť vlnu, ktorá bude zodpovedať vašej úrovni.

Kalifornia: Kalifornia je ďalším skvelým miestom na surfovanie so svojimi známymi plážami a stálymi vlnami. Do Kalifornie jazdia surferi z celého sveta, aby sa zviezli na vlnách, a pokiaľ s týmto športom začínate, je tu množstvo surferských škôl a obchodov.

Havaj: Havaj je rodiskom surfovania, takže nie je prekvapením, že je to jedna z najobľúbenejších surferských destinácií na svete. So svojimi piesočnými plážami a tropickou klímou je to ideálne miesto na strávenie dňa na vlnách. Pokiaľ hľadáte výzvu, potom sa vydajte na Oahu's North Shore, kde nájdete jedny z najväčších vĺn na svete.

Ako sa o surf postarať?

  • Pravidelne umyvajte svoju surfovaciu dosku sladkou vodou a jemným mydlom.
  • Nenechávajte surfovaciu dosku na priamom slnku dlhšiu dobu.
  • Keď surfovaciu dosku nepoužívate, skladujte ju na chladnom a suchom mieste.
  • Dávajte pozor, aby vám surfovacia doska nespadla alebo neuhádzala o tvrdý povrch.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete pomôcť udržať svoju surfovú dosku v dobrom stave po mnoho rokov. Šťastné surfovanie!

Ako často by ste mali voskovať dosku?

Všeobecne je dobré svoju surfovaciu dosku navoskovať každých pár týždňov alebo kedykoľvek vosk začne slabnúť. Je čas na prevoskovanie spoznáte, keď doska začne kĺzať.

Aký druh vosku by ste mali použiť?

Existujú rôzne druhy vosku pre rôzne teploty vody. Na surfovanie v teplej vode budete chcieť použiť tropický vosk. Na surfovanie v studenej vode budete chcieť použiť vosk špecifický pre studenšiu vodu.

Ako vosk nanášate?

Nanášanie vosku na surfovú dosku je veľmi jednoduché - stačí ho krúživými pohybmi trieť, kým nebude pokrytá celá plocha. Potom nechajte vosk niekoľko minút pôsobiť, než ho utrite čistým uterákom. A to je všetko! Vaša doska je teraz pripravená vyraziť do vĺn.

Vybrať surfarské vybavenie »

Záver blogu

Surfovanie je skvelý spôsob, ako sa dostať von a užiť si vlny. Môže to byť skvelé cvičenie a je to aj veľká zábava. Či už surfujete prvýkrát alebo ste ostrieľaný profík, vždy sa môžete naučiť nové veci. Takže vypadnite a začnite surfovať!

TOP produkty z kategórie Adrenalínové vodné športy