blog-post image

Ako vybrať lyže?

Lyžiarska sezóna je stále v plnom prúde a vy zvažujete vymeniť staré lyže za nové, alebo si už nepožičiavať v požičovni a kúpiť si svoje? Neviete si však rady s výberom? V tomto článku sa dozviete pár tipov a rád, na čo sa zamerať pri výbere nových lyží.

Aký lyžiar ste?

V prvom rade je dôležité si dopredu uvedomiť, aký zdatný a skúsený lyžiar ste. Podľa vašej lyžiarskej úrovne sa totiž odvíja množstvo parametrov lyží.

Začiatočník - ak s lyžovaním začínate, alebo na zjazdové lyže idete iba výnimočne, budete potrebovať skôr mäkšie rekreačné zjazdové lyže. Mäkkosť lyží totiž napomáha ich lepšej ovládateľnosti, avšak pokiaľ máte v pláne pridávať na rýchlosti, mohli by byť lyže pod nohami nestabilné.

Tip na lyže pre začiatočníka:

Atomic CLOUD 8 + M 10 GW biela 157 - Dámske zjazdové lyže

Obr.: Atomic CLOUD 8 + M 10 GW biela 157 - Dámske zjazdové lyže

Pokročilý – za pokročilého lyžiara sa môžete považovať v prípade, keď už nejaké tie skúsenosti s lyžovaním máte, nerobí vám problém takmer žiadna zjazdovka, avšak nemáte žiadne ambície a jazdu máte radšej pomalšiu. Ak ste taký lyžiar, budú sa vám hodiť lyže s dreveným jadrom. Tie sú tvrdšie ako tie pre začiatočníka, a to, pretože majú väčšiu stabilitu pri rýchlejšej jazde.

Tip na lyže pre pokročilého:

Atomic CLOUD 9 + M 10 GW  143 - Dámske zjazdové lyže

Obr.: Atomic CLOUD 9 + M 10 GW 143 - Dámske zjazdové lyže

Športové – za športového lyžiara sa môžete považovať, pokiaľ vám adrenalínová a rýchla jazda nie je cudzia a zároveň máte neustále potrebu sa zlepšovať a posúvať svoje hranice. Zjazdové lyžovanie pre vás nie je zábavou a rekreáciou, beriete ho ako šport a beriete ho vážne. Pre vás budú vhodné športové zjazdové lyže s dreveným jadrom obohatené o ďalší materiál, väčšinou titanal, ktorý výrazne zvyšuje tvrdosť. Vďaka kombinácii týchto materiálov sú lyže veľmi stabilné aj pri vysokých rýchlostiach.

Tip na športové lyže:

Rossignol HERO ELITE MT TI KONECT + NX12  175 - Zjazdové lyže

Obr.: Rossignol HERO ELITE MT TI KONECT + NX12 175 - Zjazdové lyže

Pretekárske – pochopiteľne za závodného lyžiara sa môžete považovať vo chvíli, keď máte skúsenosti s závodným lyžovaním. Pretekanie je už „vyššia dievčenská“, a preto k tomu potrebujete aj úplne skvelé pretekárske zjazdové lyže. Zjazdové lyže určené na závodné lyžovanie sú tvrdé, náročné na ovládanie, a hlavne sú veľmi rýchle.

Tip na pretekárské lyže:

Vist CZECH REPUBLIC + VPM412 SL  172 - Zjazdové lyže

Obr.: Vist CZECH REPUBLIC + VPM412 SL 172 - Zjazdové lyže

Kategória lyží

Lyže sa všeobecne delia na niekoľko rôznych kategórií, ktoré vám môžu výber uľahčiť. Každá kategória lyží je totiž určená na iný druh zjazdového lyžovania.

Slalomky

Slalomky sú pomerne tvrdé a horšie ovládateľné lyže, ktoré sú vhodné skôr pre pokročilých lyžiarov na športové alebo závodné účely. Sú úzke pod viazaním, vďaka čomu sú veľmi rýchle a presné v prehranení a užijete si s nimi krátke carvingové oblúky. Nevýhodou týchto lyží je, že potrebujú upravenú zjazdovku a rýchlu, dynamickú jazdu.

Obráčky

Obračky sú lyže vhodné na upravené zjazdovky, rýchlu jazdu a dlhé oblúky. Ich rádius je veľmi veľký, čo spôsobuje že nie sú tak ovládateľné a zároveň si nedokážu poradiť v mäkkom a rozbitom snehu. Obračky sú celkom úzke pod viazaním, vďaka čomu sú rýchle v prehranení. Perfektne sa hodí pre športových a závodných lyžiarov.

All-round

All-round lyže patria medzi tie najobľúbenejšie a najpraktickejšie, a to z prostého dôvodu. Pre ich vlastnosti, sú totiž vhodné ako pre začiatočníka, tak aj pre športového lyžiara. Ich rádius je niečo medzi 12-16 m, čo znamená, že sú vhodné pre stredné oblúky, avšak poradia si aj s krátkymi. Pre ich šírku pod viazaním sú veľmi stabilné ako na upravenej, tak aj neupravenej zjazdovke.

All-mountain

All-mountain lyže sú veľmi podobné tým all-roundovým. Tieto lyže si však dokážu ešte lepšie poradiť s nerovným a rozjazdeným, alebo dokonca s čiastočne neupraveným terénom. Sú to veľmi stabilné lyže, vďaka svojmu pomalému prehranutiu. Tieto lyže sú taktiež vhodné takmer pre každého lyžiara, ktorý má sem tam rád si zajazdiť aj po nie tak skvele upravenej zjazdovke.

Tip na lyže typu all-mountain:

Atomic VANTAGE 82 TI + M 12 GW Bk/Sil veľ. 167 cm

Obr.: Atomic VANTAGE 82 TI + M 12 GW Bk/Sil veľ. 167 cm

Freeride

Freeride lyže sú vhodné pre tých, čo majú v obľube pohybovať sa mimo zjazdoviek vo veľmi hlbokom snehu a neupravenom teréne. Pre ich výnimočnú šírku pod viazaním si totiž dokážu poradiť s kdejakým terénom a zaistí vám stabilnú jazdu.

Freestyle

Freestyle lyže sú určené pre tých, čo majú radi adrenalín, prekonávanie svojich hraníc a pre tých, čo nejazdia na lyžiach iba na kochanie sa výhľadmi. S freestylovými lyžami si totiž užijete mnoho zábavy v snowparkoch, kedy môžete na lyžiach trénovať a skúšať mnoho rôznych trikov, skokov a iných parád. Zároveň vďaka svojej zdvihnutej pätke na nich môžete jazdiť aj pozadu.

Tip na freestyle lyže:

K2 POACHER JR FDT 7.0 SET  149 - Detské freestyle lyže s viazaním

Obr.: K2 POACHER JR FDT 7.0 SET 149 - Detské freestyle lyže s viazaním

Bigfooty, kraťasy

Bigfooty, alebo inak nazývané kraťasy sú veľmi krátke lyže, s ktorými si môžete na zjazdovke užiť veľa zábavy. Nie sú vhodné do neupraveného terénu, či hlbokého snehu.

Detské lyže

Pokiaľ chcete svoje dieťa naučiť lyžovať čo najjednoduchším a čo najrýchlejším spôsobom, je potrebné, aby malo ideálne zvolené detské zjazdové lyže. Také lyže by mali byť ľahké, mäkké a dĺžka lyže by mala byť o 20 cm kratšia, než je výška dieťaťa. Pokiaľ dieťaťu zvolíte príliš dlhé lyže, bude mať problém s ich ovládaním. Výhodou detských lyží je aj rôzne farebný dizajn.

Tip na detské lyže:

Atomic VANTAGE GIRL X 100-120 + C 5 GW  110 - Detské zjazdové lyže

Obr.: Atomic VANTAGE GIRL X 100-120 + C 5 GW 110 - Detské zjazdové lyže

Materiál sklznice

Pôžitok z jazdy a jej kvalitu ovplyvňuje aj materiál sklznice lyží. Sklznice sa vyrábajú z mnohých rôznych materiálov, ale na trhu sa najčastejšie stretnete s týmito tromi typmi:

Extrudovaná sklznica

Extrudovaná sklznica patrí medzi tie lacnejšie tipy sklzníc, ktoré sú na úkor svojej nižšej ceny menej kvalitné. Často bývajú príliš mäkké a tým sú veľmi náchylné na poškriabanie. Výhodou však je, že sa dajú ľahko opraviť a skvele absorbujú vosk. Dôležité je si lyže s takou sklznicou brať na dobre upravené a rovné zjazdovky, kde príliš nehrozí poškriabanie.

Spekaná sklznica

Spekaná sklznica je o triedu kvalitnejšia ako tá extrudovaná, čo sa tiež podpisuje na jej vyššej cene. Výhodou tejto sklznice je, že je odolná voči poškriabaniu, dobre absorbuje vosk a je vhodná ako na upravené zjazdovky, tak aj mimo nich, zároveň je tiež skvele sklzná. Nevýhodou je ťažká opraviteľnosť tejto sklznice.

Grafitová sklznica

Grafitová sklznica sa marí medzi tie najkvalitnejšie a najdrahšie sklznice, čo je však poznať na pôžitku z jazdy. Táto sklznica má skvelú sklznosť, poradí si takmer s každým terénom bez poškodenia a skvele vstrebáva vosk. Ďalšou výhodou tiež je jednoduchá opraviteľnosť sklznice. Lyže s grafitovou sklznicou využijete aj v snowparku.

Vybrať lyže »

Tvar sklznice

Tvar sklznice ovplyvňuje predovšetkým to, ako sa vám na lyžiach bude zatáčať. To znamená, že čím väčšie vykrojenie lyže má, tým jednoduchšie pre vás bude zatáčanie a zároveň lyže s menším vykrojením sú vhodné skôr na rýchlu jazdu bez zatáčania, zatiaľ čo tie s veľkým vykrojením sú vhodné na jazdu s mnohými oblúkmi. Začiatočníci by mali voliť lyže s čo najväčším vykrojením sklznice.

Dĺžka a šírka lyží

Dĺžka

Voľbu dĺžky lyží neovplyvňuje iba výška lyžiara, ale aj jeho hmotnosť, skúsenosti a štýl jazdy, ktorú na lyžiach bude chcieť prevádzkovať. Všeobecne platí, že dlhšie lyže umožňujú rýchlejšiu jazdu, avšak sú horšie ovládateľné. Pre začiatočníkov sú teda vhodné skôr kratšie lyže. Všeobecne pri výbere lyží pre začiatočníkov, či príležitostných lyžiarov platí pravidlo, že by mala byť lyža o 15-20 cm kratšia ako výška lyžiara.

Šírka

Šírka lyží taktiež priamo ovplyvňuje kvalitu jazdy a stabilitu lyží. Všeobecne platí, že čím širšie lyže máte, tým stabilnejšie budú aj vo veľmi hlbokom snehu. Na bežne upravené zjazdovky vám budú stačiť lyže so šírkou 70 mm, do mierneho terénu a na svah od 85 mm a mimo zjazdovky do hlbokého snehu 100 mm a viac.

Viazanie lyží

Dôležitá je aj voľba viazania lyží. Všeobecne platí, že zjazdové viazanie by malo zodpovedať štýlu lyží, teda pokiaľ máte lyže na freestyle lyžovanie, je potrebné mať aj freestyle viazanie. Vždy tiež myslite na kompatibilitu viazania s lyžami a zároveň aj lyžiarskych topánok s viazaním. To všetko dohromady k sebe musí pasovať, aby ste dosiahli kvalitné zjazdné vlastnosti.

Tip na vazanie:

Atomic Backland Tour Binding + Brake 120

Obr.: Atomic Backland Tour Binding + Brake 120

Záverečné zhrnutie

Lyže vyberajte podľa vašich skúseností, cieľov, potrieb a možností. Určite sa zamerajte na ich kvalitu, materiál, typ sklznice, dĺžku a šírku. Rozmyslite si dopredu, ako často na lyžiach a kde na nich budete jazdiť a podľa toho si vyberte tie pravé.

Vybrať lyže »

TOP produkty z kategórie Zjazdové lyžovanie