blog-post image

Ako si vybrať snowboard?

Zimná sezóna je v plnom prúde a vy namiesto požičiavania si snowboardu zvažujete, že si kúpite vlastnú? Neviete si však rady s výberom? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete pred výberom nového snowboardu vedieť.

Výber snowboardu podľa štýlu jazdy

Pred výberom snowboardu je dôležité si povedať, akým štýlom budete na snowboarde jazdiť. Je rozdiel, ak ste začiatočník alebo profesionál. Je rozdiel, či budete chcieť na snowboarde schádzať neupravené trasy so skokankami, alebo ľahké zjazdovky.

Freestyle

Freestyle jazdenia na snowboarde je o adrenalínu, fyzickej zdatnosti a mrštnosti. Freestylovú jazdu si užijete na u-rampe, debničkách, oceľových rúrkach a iných skokancoch. Snowboardy určené na freestyle jazdu sú kratšie, širšie a mäkšie, čo vám prinesie stabilitu napr. pri rotáciách, zároveň má väčšie zakrivenie špičky a pätky. Výhodou freestyle snowboardu je, že sa na ňom dá jazdiť aj pospiatky.

Tip na snowboard na freestyle:

Nitro Cinema veľ. 155 cm

Obr.: Nitro Cinema veľ. 155 cm

Freeride

Freeride je štýl jazdy, pri ktorej sa rozhodne nedržíte na upravených zjazdovkách, ale naopak v neupravenom teréne ako napríklad v hlbokom prašane. Snowboardy pre freeride štýl sú dlhšie, majú širšiu špičku a sú ťažšie. Zároveň svojím prevedením drží ťažisko jazdca viac vzadu, pre ľahšiu jazdu práve v hlbokom snehu. Jeho dĺžka a tvrdosť zaisťuje ovládateľnosť snowboardu aj pri rýchlej jazde.

Tip na snowboard na freeride:

Robla Chameleon, veľkosť 160 W

Obr.: Robla Chameleon, veľkosť 160 W

All-mountain

All-mountain štýl je takou zlatou strednou cestou. Snowboard na tento štýl využijete ako na zjazdovke, tak mimo zjazdovku v hlbokom snehu alebo vo freestylovom stredisku na rampách a skokoch. Tento snowboard sa hodí ako pre začiatočníkov, tak pre pokročilých jazdcov.

Tento snowboard je skôr kratší a mäkší pre ľahkú ovládateľnosť. Pre začiatočníkov je vhodný aj pre svoj tvar, a to vďaka kolískovému prehnutiu, čo zaisťuje lepšie "zahryznutie" hrany snowboardu do zjazdovky.

Tip na snowboard na all-mountain:

Nitro Magnum veľ. 159 cm

Obr.: Nitro Magnum veľ. 159 cm

Splitboard

Splitboard je snowboard pre tých, čo si radi vyšliapnu kopec po svojich a potom si užijú následný zjazd neupravenou zjazdovkou dole. Výhodou splitboardu je, že sa dá rozpoliť na dve časti, ktoré pripomínajú lyže, na ktorých si kopec jednoducho vyšliapnete a na vrchole tieto dve časti opäť spojíte k sebe a môžete vyraziť smerom dole.

Tip na splitboard:

Nitro NOMAD veľ. 161 + Union EXPLORER Black M + Nitro Peak by Kohla

Obr.: Nitro NOMAD veľ. 161 + Union EXPLORER Black M + Nitro Peak by Kohla

Dĺžka snowboardu

Zásadným parametrom pri výbere snowboardu je jeho dĺžka. Tá zaistí nielen pohodlie pri jazde, ale aj dobrú ovládateľnosť snowboardu. Všeobecne platí pravidlo, že by snowboard mal siahať k brade jazdca - to znamená zhruba 15 cm kratšie, než je výška jazdca.

Pre začiatočníkov sú vhodnejšie kratšie snowboardy, tí skúsenejší si môžu dovoliť snowboard dlhší. Zároveň je pri výbere dĺžky taktiež dôležité zohľadniť aký štýl jazdy so snowboardom budete prevádzkovať.

Šírka snowboardu

Ďalším veľmi dôležitým parametrom pri výbere snowboardu je jeho šírka. Pokiaľ zvolíte veľmi úzky snowboard, tak sa môže stať, že vám päty a špičky budú presahovať cez jeho hrany, čo vám veľmi znepríjemní jazdu. Špička topánky by nemala presahovať cez hranu snowboardu viac ako 1 cm.

Vybrať snowboard »

Nosnosť snowboardu

Pri výbere snowboardu je dôležité tiež brať do úvahy hmotnosť jazdca. Nosnosť snowboardu závisí od typu jadra a použitých materiálov pre jeho konštrukciu. Je dôležité, aby hmotnosť jazdca nepresahovala danú nosnosť snowboardu.

Pokiaľ bude jazdec na snowboard veľmi ťažký, môže dôjsť k poškodeniu jadra snowboardu, a naopak pokiaľ bude jazdec na snowboard veľmi ľahký, môže sa mu snowboard predovšetkým v zákrutách horšie ovládať. To znamená, že ľahšie jedince by mali voliť kratšie a ľahšie snowboard.

Tvrdosť snowboardu

Tvrdosť snowboardu určuje dôležitý parameter, a to jeho pružnosť. Mäkké snowboardy sú určené predovšetkým pre začiatočníkov, pretože sú lepšie ovládateľné. Rovnako dobre však poslúži aj freestylovým jazdcom, ktorým mäkkosť snowboardu zaistí obratnosť. Tvrdé snowboardy sú vhodné na neupravené zjazdovky a na rýchle zjazdy, a predovšetkým teda pre skúsenejších jazdcov.

Tvar snowboardu

Tvar snowboardu výrazne ovplyvňuje výslednú jazdu a využitie snowboardu.

Rocker - prehnutie snowboardu v type rocker je vhodné predovšetkým pre začiatočníkov. Špičku a pätu má totiž mierne zdvihnutú a počas jazdy tak napomáha proti záseku hrán do snehu.

Camber – prehnutie snowboardu v type camber je pre jazdcov, ktorí majú mnoho skúseností a majú radi rýchlu jazdu. Tento snowboard má prehnutie úplne opačným smerom ako rocker, čo zaisťuje lepšiu sklznosť, ale stačí trocha nepozornosti a snowboard sa vám ľahko zahryzne do zjazdovky.

Flat – snowboard s tvarom flat je rovný a má špičku a pätu ľahko zdvihnutú. Tento typ snowboardu zaistí veľmi stabilnú jazdu v takmer akomkoľvek teréne. Je vhodný však skôr pre pokročilých jazdcov.

Hybrid – hybridný tvar snowboardu je zlatá stredná cesta. Je to univerzálna kombinácia camberu a rockeru, čo zaisťuje všestrannosť snowboardu, ktorý je potom vhodný aj pre začiatočníka aj pre pokročilého jazdca.

Materiál snowboardu

Drevené jadro (woodcare) – drevené jadro sa radí medzi tie najkvalitnejšie a najspoľahlivejšie. Drevené jadro je skvelé pre svoju pevnosť, pružnosť a tvarovú pamäť.

Foamcore – jadro typu foamcore, ktoré je vyrobené z penového jadra, je vhodné skôr pre začiatočníkov, alebo pre naozaj príležitostných jazdcov. Je totiž známe pre svoju ľahkosť, ale zároveň krátku životnosť.

Fiberglass - toto jadro je zložené z laminátovej tkaniny, prípadne kombinácia dreva a laminátu. Niektoré dosky majú vrstvené jadro a pravidlom je, že čím viac vrstiev laminátovej tkaniny doska má, tým je tvrdšia a vhodnejšia pre rýchlu jazdu. Na druhú stranu je však ťažšie na ovládanie, avšak kombinácia materiálov zaisťuje kvalitu dosky a možnosť vrstvenia jadra zase variabilitu.

Tip na snowboard s dřevěným jádrem:

Drake Misty veľ. 149 cm

Obr.: Drake Misty veľ. 149 cm

Typ sklznice

Sklznica je časť dosky, ktorá kĺže po snehu. Je preto dôležité zvoliť tú správnu, pretože sklznica priamo ovplyvňuje kvalitu jazdy a jej rýchlosť. Dôležitá je aj voľba kvalitných materiálov sklznice, ktoré sú odolné proti poškriabaniu.

Extrudovaná – táto sklznica patrí medzi tie lacnejšie s kratšou životnosťou, ktorá neposkytuje tak rýchlu jazdu ako ostatní. Je vhodná pre začiatočníkov alebo príležitostné jazdy

Sintrovaná – táto sklznica je o niečo lepšia ako predchádzajúca. Jazdí rýchlejšie a lepšie odoláva poškriabaniu

Grafitová – táto sklznica je zo všetkých najkvalitnejšia. Nielen že vám poskytne veľmi rýchlu jazdu, ale je tiež veľmi odolná proti poškriabaniu. Nevýhodou je vysoká cena a náročná údržba.

Ďalšia nutná výbava k snowboardu

Topánky

Pri výbere topánok je dôležité si ich vyskúšať a najlepšie aj s ponožkami, ktoré do nich budete nosiť. Topánka nesmie skákať na nohe, ale tiež by nemala byť príliš tesná. Obuv na snowboard sa od seba líšia materiálom a kvalitou, ale predovšetkým využitím. Na freestyle štýl jazdy budete potrebovať topánky mäkšie, na ostatné štýly zase topánky tvrdšie. Zároveň tiež myslite na to, aká široká a dlhá topánka je a premerajte ju so svojim snowboardom, aby vám nepresahovala cez hranu viac ako 1 cm.

Tip na boty na snowboard:

Nitro Flora TLS Black-Mint veľ. 38 2/3 EU/250 mm

Obr.: Nitro Flora TLS Black-Mint veľ. 38 2/3 EU/250 mm

Viazanie

Viazanie na snowboard si vyberajte podľa svojej topánky a podľa štýlu jazdy, teda aj podľa snowboardu, ktorý máte vybraný. Topánky, snowboard a viazanie by mali byť vo vzájomnej kompatibilite. Všetky tieto jednotlivé kúsky totiž ovplyvňujú kvalitu jazdy, a preto je potrebné vyberať všetky s rozvahou.

Tip na viazanie:

Salomon Trigger Black veľ. M

Obr.: Salomon Trigger Black veľ. M

Bezpečnostné pomôcky

Pred vydaním sa na svah nezabudnite na výber bezpečnostných pomôcok, ktoré vám môžu aj zachrániť život. Jedná sa o helmu, chrbticové chrániče na snowboard, alebo chrániče na zápästie a kolená.

Tip na helmu:

Bliz HEAD COVER MIPS čierna (58 - 62) - Lyžiarska prilba

Obr.: Bliz HEAD COVER MIPS čierna (58 - 62) - Lyžiarska prilba

Vaky na snowboard

Ideálne je, keď si k snowboardu kúpite vak, ktorý váš snowboard nielen chráni pred vonkajšími vplyvmi, ale aj sa vám lepšie nesie. Väčšina vakov na snowboard má dlhé ucho, ktoré si môžete dať cez rameno a snowboard sa vám potom veľmi jednoducho nesie.

Snowboardové sety

Na trhu môžete tiež nájsť snowboardové sety, ktoré zaisťujú kompatibilitu medzi jednotlivým vybavením na snowboard a zároveň v rovnakom dizajne, takže všetko k sebe ladí. Sety môžu obsahovať topánky, viazanie a snowboard, alebo navyše aj prilbu a snowaboardové oblečenie.

Tip na snowboardový set:

Splitboardový set ROSSIGNOL XV Split so stúpacími pásmi + viazanie SP Fastec

Obr.: Splitboardový set ROSSIGNOL XV Split so stúpacími pásmi + viazanie SP Fastec

Záverečné zhrnutie

Pri výbere snowboardu berte ohľad na štýl jazdy, ktorý budete prevádzkovať. Uvedomte si svoje možnosti a skúsenosti a myslite na vašu výšku a váhu. Nezabudnite na výber ideálnych topánok a viazania a noste bezpečnostné prvky. Potom si už len užite snowboardovanie!

Vybrať snowboardingové vybavenie »

 

TOP produkty z kategórie Snowboarding