blog-post image

Ako si vybrať horolezecké vybavenie?

Horolezectvo je jedným z najnebezpečnejších športov, a preto je dôležité, abyste si horolezeckú výbavu vybrali s rozvahou a naozaj si boli istí, že si kupujete práve to čo potrebujete a splní to nielen komfort pri lezení, ale zaistí bezpečnosť.

Keď s lezením ešte len začínate, existuje niekoľko kusov vybavenia, ktoré na to budete potrebovať. V tomto článku uvedieme zoznam základnej výbavy, ktorú by mal mať každý začiatočník.

Akonáhle zvládnete základy, možno budete chcieť zvážiť nákup pokročilejšieho vybavenia. Lezenie na umelých stenách vo vnútri ponúka mnoho výhod oproti vonkajšiemu lezeniu, ale sú aj veci, ktoré je možné zažiť iba vonku. Pokračujte v čítaní, aby ste sa dozvedeli viac o rôznych typoch lezenia a aké vybavenie je pre každý z nich najlepšie!

Vybrať vybavenie na horolezectvo »

Lezecké vybavenie, ktoré potrebuje každý začiatočník

Lezecké topánky

Lezečky sú snáď najdôležitejším vybavením pre horolezcov. Mali by tesne priliehať a podopierať vaše chodidlá a zároveň umožňovať určitú flexibilitu prstov. Topánky rovnomerne rozložia váhu lezca a poskytujú slučky alebo slučky na vybavenie na pripevnenie ďalšieho vybavenia. Krieda pomáha udržať vaše ruky v suchu, takže môžete udržať dobrú priľnavosť na skalnej stene.

Tip na lezecké topánky:

SIMOND Lezečky Rock+ tyrkysové TYRKYSOVÁ 38

Obr.: SIMOND Lezečky Rock+ tyrkysové TYRKYSOVÁ 38

Istiace zariadenia

Istiace zariadenia sa používajú na ovládanie lana, keď niekto lezie. Existuje niekoľko rôznych typov, ale všetky slúžia rovnakému účelu. Karabíny sú silné kovové slučky s pružinovou bránou, ktorá sa otvára a zatvára. Používajú sa na uchytenie lana ku kotvám alebo na spojenie ďalších kusov výstroja. Na pripevnenie lana ku kotvám v skalnej stene sa používajú závesy alebo expresky.

Tip na istiace zariadenie:

Istítko MAMMUT Smart 2.0 - ultramarine

Obr.: Istítko MAMMUT Smart 2.0 - ultramarine

Laná

Laná sú obvykle vyrobené z nylonu a dodávajú sa v rôznych hrúbkach alebo priemeroch. Tri hlavné typy sú statické, dynamické a dvojité. Statické laná sa používajú pre veci, ako je zlaňovanie alebo ťahanie vybavenia po skalnej stene. Dynamické laná sa používajú na lezenie, pretože sa môžu natiahnuť, aby absorbovali silu pádu. Dvojité laná sú dve tenké laná, ktoré sú určené na použitie spoločne.

Tip na láno:

BEAL Wall School Unicore, 10,2 mm, red, 40 m

Obr.: BEAL Wall School Unicore, 10,2 mm, red, 40 m

Kotvy

Kotvy sú umiestnené v skalnej stene, aby poskytli bezpečný bod na pripevnenie lana. Existuje mnoho rôznych typov kotiev a ktorý z nich použijete, bude závisieť od situácie. Niektoré bežné typy sú skrutky, vačky a matice.

Medzi ďalšie dôležité vybavenie patrí napríklad krieda a kriedové vrecko, karabíny, závesy alebo expresky.

Čo potrebujú pokročilí lezci

Okrem vybavenia, ktoré potrebujú začínajúci lezci, potrebujú pokročilí aj zopár ďalších vecí. Potrebujú napríklad špecializovanejšie topánky na rôzne druhy lezenia a tiež kriedu a kriedové vrecká, aby mali ruky v suchu.

Môžu tiež chcieť investovať do bouldermatky, čo je veľká podložka, ktorú môžete položiť na zem, aby stlmila váš pád. V neposlednom rade, pokročilí lezci si budú musieť viac uvedomovať svoje okolie a podľa toho prijať bezpečnostné opatrenia. To môže zahŕňať veci, ako je nosenie helmy a povedomie o poveternostných podmienkach.

Pri výbere horolezeckého vybavenia je teda dôležité vziať do úvahy úroveň svojich skúseností a to, čo očakávate od lezenia získať. Pokiaľ práve začínate, bude pravdepodobne najlepšie držať sa indoorového lezenia, pokiaľ pre tento šport nezískate cit. Pokiaľ ale hľadáte dobrodružstvo, potom je lezenie vonku rozhodne tou správnou cestou. Či tak alebo onak, buďte v bezpečí a bavte sa!

Vybrať vybavenie na horolezectvo »

Lezenie vo vnútri na umelých stenách vs. lezenie v horách

Výhodou lezenia na stenách vo vnútri je, že môžete cvičiť celoročne, bez ohľadu na počasie vonku. Nevýhodou je, že v skutočnosti neleziete v prírodných podmienkach, takže vás to na skutočné skalné lezenie nemusí tak dobre pripraviť. Výhodou lezenia v horách je, že zažijete to pravé, ale nevýhodou je, že počasie môže byť nevyspytateľné a nebezpečné.

Výhody lezenia na umelých stenách vo vnútri

  1. Vnútri môžete loziť po celý rok, bez ohľadu na počasie vonku.
  2. Trasy sú obvykle dobre značené a ľahko sledovateľné.
  3. Obvykle je po ruke zamestnanec, ktorý ponúka pomoc alebo odpovedá na akékoľvek otázky, ktoré môžete mať.
  4. Je to skvelý spôsob, ako sa stýkať a stretávať sa s ostatnými horolezcami.

Výhody lezenia v horách

  1. Môžete si vyskúšať svoje zručnosti a vytrvalosť v náročnejšom prostredí.
  2. Krajina je často dych vyrážajúca.
  3. Keď dosiahnete vrchol, máte väčší pocit úspechu.
  4. Je to skvelý spôsob, ako sa dostať na čerstvý vzduch a cvičiť.

Bezpečnostné tipy na lezenie

Lezenie je skvelý spôsob, ako cvičiť a užívať si vonku, ale je dôležité byť pri tom v bezpečí. Tu je niekoľko tipov na bezpečnosť pri lezení:

  • Pri lezení vždy noste horolezeckú prilbu.
  • Dopredu si naplánujte, kde budete loziť a riadne preskúmajte svoje možnosti a možnosti a úskalia lezeckej trasy.
  • Nikdy nelozte sami. Uistite sa, že máte so sebou partnera.
  • Zdržujte sa predovšetkým na značených chodníkoch a trasách.
  • Nešplhajte nad svoje schopnosti.
  • Buďte pripravení na podmienky, s ktorými sa stretnete, to znamená majte vždy v batohu oblečenie do rôzneho počasia a počítajte s tým, že v horách sa počasie mení z minúty na minútu.
  • Používajte správne horolezecké vybavenie a vždy si svoje vybavenie prekontrolujte, či je v poriadku a zaistí vám bezpečné lezenie

Dodržiavaním týchto bezpečnostných tipov si môžete užívať lezenie a zároveň zostať v bezpečí. Šťastné lezenie!

Tip na priľbu:

Camp Storm grey

Obr.: Camp Storm grey

Ako vybrať lezecké topánky

Lezecké topánky sú jednou z najdôležitejších súčastí vybavenia každého horolezca. Musí byť pohodlné, odolné a poskytovať dobrú trakciu. Pri výbere horolezeckých topánok je potrebné vziať do úvahy mnoho rôznych faktorov, ale s trochou prieskumu môžete nájsť perfektný pár pre vaše potreby.

Jednou z prvých vecí, ktoré treba zvážiť, je typ lezenia, ktorému sa budete venovať. Pokiaľ plánujete veľa šplhania alebo pešiu turistiku, budete potrebovať ľahšiu trekovú obuv, v ktorých sa vám pohodlne chodí. Pre technickejšie lezenie budete potrebovať tuhšie topánky, ktoré dobre sadnú.

Ďalšou vecou, ​​ktorú treba zvážiť, je materiál topánky. Kožené topánky sú najodolnejšie a poskytujú najlepšiu podporu, ale môžu byť ťažké a dlhšie sa rozbíjajú. Syntetické topánky sú ľahšie a často pohodlnejšie, ale nemusia vydržať tak dlho.

Nakoniec sa musíte uistiť, že vám topánka dobre sedí. Mala by byť priliehavá, ale nemala by byť príliš tesné a malo by tam byť dostatok miesta na zavrtenie prstami na nohách. Topánka by tiež mala podporovať váš členok a pätu a podošva by mala byť dostatočne tuhá, aby poskytovala dobré okraje.

Pokiaľ si dáte čas na výber správnych horolezeckých topánok, vydržia vám roky a pomôžu vám užiť si chvíle na skale. S trochou prieskumu môžete nájsť perfektný pár topánok pre vaše potreby.

Tip na lezecke topanky:

SIMOND Lezečky baleríny Vertika ZELENÁ 41,5

Obr.: SIMOND Lezečky baleríny Vertika ZELENÁ 41,5

Ako vybrať horolezecký sedák/postroj

Keď ste pripravení kúpiť si svoj prvý horolezecký sedák alebo pokiaľ upgradujete na nový, je treba mať na pamäti niekoľko kľúčových vecí. Najdôležitejším faktorom je pohodlie.

Postroj by mal byť priliehavý, ale nie príliš tesný a mal by umožňovať plný rozsah pohybu. Je tiež dôležité, aby postroj rovnomerne rozložil váhu, aby ste neboli nepohodlní pri visení alebo istení.

Ďalšou vecou, ​​ktorú treba zvážiť, je typ lezenia, ktorý budete najčastejšie prevádzkovať. Pokiaľ plánujete prevažne športové lezenie, hľadajte úväzky s pútkami na vybavenie a expresky.

Ak ste skôr na tradičné alebo viacdĺžkové lezenie, hľadajte úväzok s viacerými slučkami na vybavenie, do ktorého sa zmestí väčší stojan. Nakoniec nezabudnite vyskúšať rôzne úväzky a požiadať o radu skúsenejších lezcov, než urobíte konečné rozhodnutie. Vzhľadom na tieto veci by ste mali byť schopní nájsť perfektný horolezecký úväzok pre vás.

Tip na sedák:

SIMOND Detský lezecký sedací úväzok Rock Junior džínsový

Obr.: SIMOND Detský lezecký sedací úväzok Rock Junior džínsový

Laná statické, dynamické alebo dvojité laná

Statické laná: Ako názov napovedá, statické laná sú navrhnuté tak, aby sa len málo alebo vôbec nenaťahovali. Vďaka tomu sú ideálne pre aktivity, ako je zlaňovanie, kde potrebujete ovládať svoj zostup. Pretože sa nenaťahujú, je možné statické laná použiť aj na ťahanie vybavenia a uchytenie horných kotiev.

Dynamické laná: Dynamické laná sú navrhnuté tak, aby sa natiahli pri zaťažení, čím absorbujú dopad pádu. Vďaka tomu sú ideálne na lezenie na olove, kde sú pády častejšie. Nevýhodou dynamických lán je, že môžu byť ťažšie ovládateľné pri zlaňovaní alebo zakladaní kotviacich systémov.

Dvojité laná: Dvojité laná sú dve tenké laná, ktoré sa obvykle používajú spoločne. Môžu byť statické alebo dynamické, ale najčastejšie sú dynamické. Výhodou dvojitých lán je, že ponúkajú väčšiu ochranu v prípade pádu. Pokiaľ sa jedno lano prereže, druhé vás bude stále držať. Dvojité laná sa obvykle používajú v pokročilejších lezeckých situáciách, kde je vyššie riziko pádu.

Vybrať láno na horolezectvo »

Teraz, keď poznáte základy, ako si vybrať to správne lano pre vaše lezenie? Pokiaľ ešte len začínate, odporúčame dynamické lano. Sú všestranné a umožnia vám vyskúšať rôzne druhy lezenia. Ako získate viac skúseností, môžete do potulky pridať statické lano pre činnosti, ako je zlaňovanie a ťahanie vybavenia. A ak plánujete veľa lezenia na olove, možno budete chcieť zvážiť systém dvojitého lana.

Bez ohľadu na to, aký typ lana si vyberiete, kúpte si lano, ktoré je odolné a bolo ohodnotené na lezenie. Laná sú jedným z najdôležitejších kusov vybavenia, preto sa oplatí investovať do kvalitného lana, ktoré vydržia.

Krieda a kriedové vrecko

Lezenie je šport, ktorý si vyžaduje veľa kriedy. Krieda totiž pomáha udržať ruky v suchu, čo zabraňuje pošmyknutiu. Poskytuje tiež priľnavosť a trakciu na skale. Pri výbere kriedy sa musíte uistiť, že je jemná a nie je príliš hrubá. Tiež sa musíte uistiť, že sáčok na kriedu je dostatočne veľký, aby poňal všetku kriedu, ktorú potrebujete, ale nie príliš veľký alebo objemný.

Pri výbere vrecka na kriedu sa uistite, že má dobrý uzatvárací systém. Posledná vec, ktorú chcete, je, aby vám pri lezení vypadla krieda. Tiež je dôležité, aby sa vám sáčok na kriedu dobre nosiť a nezavateľ.

Na trhu je množstvo rôznych kriedových sáčkov, takže je dôležité urobiť si prieskum a nájsť ten, ktorý vyhovuje vašim potrebám. Existuje aj mnoho rôznych druhov kried, najlepšie je niekoľko kried vyskúšať a potom si vybrať tú pravú.. Krieda je dôležitou súčasťou lezenia, takže vyberajte s rozmyslom.

Tip na vrecko na kriedu

Vrecko na magnézium ROCK EMPIRE Spiral

Obr.: Vrecko na magnézium ROCK EMPIRE Spiral

Ako vybrať istiace zariadenie

Pri výbere istiaceho zariadenia je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Prvý je typ lezenia, ktoré budete robiť. Pokiaľ sa budete venovať hlavne športovému lezeniu, potom budete chcieť ľahšie zariadenie, s ktorým sa ľahko manipuluje. Pokiaľ plánujete viac tradičné lezenie alebo lezenie na veľkých stenách, potom budete chcieť výkonnejšie zariadenie, ktoré zvládne väčšie opotrebenie.

Druhá vec, ktorú treba zvážiť, je hmotnosť zariadenia. Ťažšie zariadenia sú obvykle silnejšie a odolnejšie, ale ich nosenie môže byť nepríjemné. Ľahšie zariadenie nemusí byť tak odolné, ale oveľa ľahšie sa balí a prenáša.

Nakoniec budete chcieť premýšľať o cene. Ťažšie a odolnejšie zariadenia budú obvykle stáť viac, ale ak plánujete veľa leziť, môže sa do nich vyplatiť investovať. Ľahšie zariadenia sú všeobecne lacnejšie, takže môžu byť dobrou voľbou, pokiaľ práve začínate alebo neplánujete príliš veľa lezenia.

Bez ohľadu na to, čo si vyberiete, uistite sa, že získate zariadenie, ktoré je pre vás pohodlné a ľahko sa používa. Posledná vec, ktorú chcete, je bojovať s istiacim zariadením, keď ste v polovici stúpania. S trochou prieskumu by ste mali byť schopní nájsť perfektné zariadenie pre vaše lezecké potreby.

Tip na istiacie zaridenie

Stubai Standard

Obr.: Stubai Standard

Odporúčania a tipy, ako sa starať o svoje lezecké vybavenie

Lezenie je nebezpečný šport. Existuje mnoho spôsobov, ako sa pri lezení zraniť, ale jedným z najčastejších spôsobov je použitie chybného alebo poškodeného vybavenia. Preto je tak dôležité starať sa o svoje lezecké vybavenie a pravidelne ho kontrolovať, či nie je poškodené.

Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o svoje lezecké vybavenie:

  • Skladujte svoje vybavenie na chladnom a suchom mieste.
  • Pred každým použitím skontrolujte svoje vybavenie.
  • Vyčistite svoje vybavenie po každom použití.
  • Nepoužívajte poškodené alebo chybné zariadenie.
  • Opotrebované alebo poškodené diely bezodkladne vymeňte

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete pomôcť zaistiť, že vaše vybavenie vydrží dlhšie a že budete pri lezení v bezpečí. Pamätajte, že pri lezení je vždy najdôležitejšia bezpečnosť. Takže sa starajte o svoje vybavenie a seba a šťastné lezenie!Horolezecké vybavenie dostáva poprask. Niet divu, že sa veci začnú po chvíli opotrebovávať alebo lámať, či už vás niekto vláči po kameňoch až po pády.

Vybrať vybavenie na horolezectvo »

Záverečné zhrnutie

Horolezectvo je nebezpečný ale veľmi krásny šport. Je dôležité si vybrať správne vybavenie, ktoré vám zaistí 100% bezpečnosť. Je potrebné zvážiť každý kúsok vybavenia zvlášť a zároveň aj premýšľať nad tým, ako často a aké horolezectvo budete robiť. Pri výbere vybavenia vám prajem veľa šťastia a tiež vám prajem šťastné lezenie!

TOP produkty z kategórie Horolezectvo