blog-post image

Ako si vybrať bežecké lyže?

Bežecké lyžovanie je veľmi obľúbená aktivita. Vďaka bežeckému lyžovaniu uvidíte vaše telo, pozeráte sa na krásnu zasneženú krajinu a zároveň zlepšuje fitness.

Podľa skúseností a výkonnosti bežkara

Vyberte si bežecké lyže v závislosti od toho, akú činnosť plánujete a na akú úroveň.

Turistické bežecké lyže

Turistické lyže sú vhodné pre tých, ktorí plánujú na bežkách relaxovať, trochu posilniť telo, nabrať kondíciu, ale hlavne sa kochať krajinou. Tieto bežky majú väčšinou pomalšiu, menej sklznú sklznicu. Tieto bežky sú široké, v rozmedzí 50–55 mm. Vďaka tejto šírke vám lyže poskytnú dobrú stabilitu. Turistické bežky majú mäkšie stúpacie komory, vďaka čomu je odraz jednoduchší, zároveň sú bežky doplnené o stúpacie pásy alebo šupiny.

Tip na turistické bežecké lyže:

Fischer RCS CLASSIC IFP  172 - Bežecké lyže na klasiku

Obr.: Fischer RCS CLASSIC IFP 172 - Bežecké lyže na klasiku

Športové bežecké lyžovanie

Športové bežky sú určené pre tých, ktorí bežkárstvo berú predsa len trochu vážnejšie ako tí, čo si kupujú bežky turistické. Majú ľahšiu konštrukciu, rýchlejšiu sklznicu a sú užšie. Ich šírka je 44–48 mm. Tieto bežky sú vhodné pre tých, ktorí trávia na bežkách viac času a majú radi rýchlejšiu a intenzívnejšiu jazdu.

Výkon a pretekárske bežecké lyže

Bežkári, ktorí kladú dôraz na a výkon, vytrvalosť, rýchlosť, pretekanie a adrenalín, budú potrebovať bežky ktoré sú užšie, tvrdšie a majú rýchlu sklznicu. Tieto bežky sú väčšinou z hightech materiálov ako je karbón a pod.

Tip na pretekárský alebo výkonostný set:

Bežkový set FISCHER Twin Skin Race Stiff so stúpacím pásom + viazanie + obuv RC5 + palice

Obr.: Bežkový set FISCHER Twin Skin Race Stiff so stúpacím pásom + viazanie + obuv RC5 + palice

Výber bežeckého lyžovania podľa štýlu jazdy

Klasický štýl

Klasický štýl, ako už z názvu vyplýva, je ten najobľúbenejší a najtradičnejší. Tento typ štýlu bežkárstva a tiež bežky naň určené volia predovšetkým začiatočníci a tí, čo majú v obľube pokojnú jazdu, ktorá nie je nijako náročná. Tieto klasické bežky využijete pri klasickej jazde v bežeckej stope.

Bežecké lyže na klasický štýl bežkovania sú dlhé a majú vysokú špičku, tiež majú výrazné klenutie v úrovni viazania. Túto časť pri bežkárstve zdvíhate a vďaka stúpaciemu vosku dôjde k odrazu lyže. Ošetrujú sa na sklznej časti sklznice sklznými zjazdovými voskami, v oblasti stúpacej komory sa ošetrujú práve stúpacími vosky.

Tip na bežecké lyže na klasiku:

Peltonen DELTA + NNN BASIC  190 - Bežecké lyže na klasiku

Obr.: Peltonen DELTA + NNN BASIC 190 - Bežecké lyže na klasiku

Štýl skate

Štýl korčuľovania nie je zas tak rozšírený, avšak čím ďalej tým viac stúpa na popularite. Ide o pohyb, ktorý sa podobá korčuľovaniu. Nejedete v klasickej stope, ale po upravených tratiach práve pre tento štýl.

Bežecké lyže na korčuľovanie sú oproti tým klasickým kratšie a tvrdšie. Sklznice sa ošetrujú parafínom. Špička týchto skate lyžiach je minimálne prehnutá a oproti klasickým bežkám nemajú klenutú komoru, pretože ich odraz vedie z celej dĺžky hrany.

Tip na bežecké lyže na štýl skate:

Rossignol DELTA SPORT SKATING IFP  180 - Bežecké lyže na skate

Obr.: Rossignol DELTA SPORT SKATING IFP 180 - Bežecké lyže na skate

Combi štýl

Tento štýl je kombináciou klasického štýlu s korčuľovaním. Je vhodný pre tých, čo majú radi jazdu kombinovanú, čo radi striedajú štýly alebo sa nemôžu pre jeden z nich rozhodnúť. Lyže na combi štýl sú veľmi podobné tým na klasickú jazdu, avšak majú tvrdšie jadro, ktoré umožní práve kombináciu oboch štýlov, zároveň majú menej klenutú komoru a zadný a predný list je viac predpätý, teda môžu byť kratšie ako klasické lyže.

Nevýhodou je však lyže mazanie. Ak aplikujete stúpajúci vosk na lyžiach, blikanie na nich korčule a, ak sú bez vosku, nevysuniete sa mimo miesta. Ak chcete používať kombi lyží na oba štýly, je lepšie vybrať klasické podľa brúsenia a druhého denného korčuľovania bez mazania alebo parafínu.

Tip na lyže na kombi štýl:

Salomon SET R 6 COMBI PM PLK PRO čierna 188 - Combi bežecké lyže

Obr.: Salomon SET R 6 COMBI PM PLK PRO čierna 188 - Combi bežecké lyže

Back country

Bežky pre back country štýl sú veľmi odlišné od tých predchádzajúcich. Tieto bežky totiž využijete predovšetkým v neupravenom teréne. Sú široké, teda ich šírka je 60–80 mm, čo vám zaistí stabilitu a zároveň sú pevné, majú oceľové hrany, a preto sa vám bude skvele jazdiť v neupravenom teréne.

Nevýhodou týchto bežiek je, že pre nich potrebujete špeciálne viazanie a obuv, ktoré nie sú kompatibilné na lyže, ktoré využijete pri predchádzajúcich štýloch.

Tip na set na bach coutry štýl:

Backcountry set SPORTEN Explorer MgE s viazaním + topánky Alaska Heat + palice

Obr.: Backcountry set SPORTEN Explorer MgE s viazaním + topánky Alaska Heat + palice

Sklznice

Ďalším parametrom, podľa ktorého by ste mali vyberať bežky, sú ich sklznice. Každá sa vyznačuje inými vlastnosťami, a preto je potrebné na výber brať ohľad.

Klasická sklznice

Klasická sklznica má svoje využitie u amatérskych bežkárov, pretože je doplnená o tzv. mazaciu komoru, do ktorej sa aplikuje stúpací vosky na bežky.

Šupinatá sklznice

Šmykľavku so šupinami nájdete predovšetkým na turistických bežkách. Vďaka tvaru, ktorý sa podobá šupinám, ktorý je vylisovaný po celej dĺžke mazacej komory, nemusíte sklznicu mazať. Šupinové bežky sa hodia do rôzneho počasia.

Tip na lyže se šupinami:

Fischer TWIN SKIN SPORT + CONTROL  204 - Bežecké lyže na klasiku s podporou stúpania

Obr.: Fischer TWIN SKIN SPORT + CONTROL 204 - Bežecké lyže na klasiku s podporou stúpania 

Mikrokontaktná sklznice

Mikrokontaktné sklznice sa vyznačujú špeciálnou povrchovou úpravou, ktorú je možné prirovnať k šmirgľovému papieru. Túto časť je nutné pravidelne osmirkovat a upravovať špeciálnym sprejom. Vďaka takto upravenému povrchu sú sklznice vhodné do teploty okolo 0 °C, ale aj pri výdatnom snežení, keď čerstvo napadaný sneh leží v stope.

Skin sklznice

V oblasti, kde sa klznice mažú sú umiestnené mohérové pásy, ktoré umožňujú stúpanie na bežkách bez voskovania. Bežky s touto sklznicou ocenia predovšetkým turisti. Sú vhodné do takmer každého počasia.

Dĺžka bežeckých lyží

Dĺžka lyží sa štandardne odvíja od výšky toho, kto ich bude používať. Všeobecne sa uvádza, že dĺžka bežeckých lyží by mala byť o 20–30 cm dlhšia, než je výška lyžiara. Rozdiel je však v dĺžke lyží, ktoré sú určené na korčuliarsky štýl lyžovania. Tieto lyže by mali byť o cca 10 cm dlhšie ako výška lyžiara.

Ďalším parametrom, od ktorého sa odvíja dĺžka lyží je hmotnosť lyžiara. Hmotnosť totiž určuje nielen dĺžku, ale aj tvrdosť lyže. Tieto parametre nájdete v tabuľkách u konkrétnych výrobcov bežkárskych lyží. Pri skúšaní bežiek sa zamerajte na to, že by sa po zaťažení vašou váhou nemali pod viazaním prešliapnuť.

Pravidlom však je, že menej skúsení bežkári by mali siahnuť po kratších lyžiach, tí skúsenejší si môžu dovoliť dlhšie. Čím dlhšie lyže sú, tým horšie majú ovládateľnosť, ale majú lepšie sklzné vlastnosti.

Vybrať vybavenie na bežecké lyžovanie »

Bežecké palice

Dôležitou súčasťou vašej bežkárskej výbavy sú bežecké palice. Bez tých sa jednoducho na bežkách nezaobídete. Na výber máte z niekoľkých druhov palíc, ktoré sa od seba líšia predovšetkým svojím využitím, teda podľa toho, aký štýl bežkovania je váš obľúbený. Palice sú väčšinou vyrábané z hliníka a karbónu.

Klasické – klasické palice sú skôr kratšie, ich dĺžky by mali byť o 30 cm kratšie, než vaša výška

Korčuľovanie – palice na štýl korčuľovania sú dlhšie ako tie klasické, mali by byť asi o 20 cm kratšie ako vaša výška

Hliníkové – hliníkové palice sú skôr ťažšie a jazda s nimi je namáhavá, ich prednosťou je však dlhá životnosť a nízka cena. Využijete ich predovšetkým pri rekreačnom bežkárstve.

Karbónové – karbónové palice sú ľahšie a jazda s nimi je oveľa pohodlnejšia. Palice sú však náchylné na zničenie a sú drahšie. Využijete ich skôr pri výkonnostnom a závodnom bežkárstve.

Tip na bežecké palice:

Swix Mountain Touring

Obr.: Swix Mountain Touring

Bežecká obuv

Ďalším dôležitým rozhodnutím je výber bežecké obuvi. Obuv na bežky vyberajte podľa štýlu jazdy a kompatibility s viazaním. Teda na štýl klasický a štýl korčuľovania/skate budete potrebovať iné topánky. Nezabúdajte na kvalitu materiálu, na voľbu správnej veľkosti, a predovšetkým na pohodlnosť.

Tip na bežecké topánky:

Fischer RC SKATE WS

Obr.: Fischer RC SKATE WS

Záverečné zhrnutie

Pred výberom bežeckých lyží si ujasnite, aký štýl bežkárstva budete prevádzkovať, kde a na akej úrovni, teda ako často a ako intenzívne. Podľa toho zvoľte lyže, palice, viazanie aj topánky. Nezabudnite sa tiež dobre obliecť a dopredu si zistiť počasie.

Vybrať vybavenie na bežecké lyžovanie »

TOP produkty z kategórie Bežecké lyže