blog-post image

Ako prať funkčné oblečenie?

Každý z nás má doma plno funkčného oblečenia, ale úprimne, kto z nás sa o neho správne stará a ako taká správna starostlivosť vyzerá? Správnym praním funkčného oblečenia totiž predlžujeme jeho životnosť a zachovávame jeho funkčnosť. V tomto článku sa dozviete pár tipov a rád, ako funkčné oblečenie prať tak, aby ste nepoškodili jeho funkčné vlastnosti.

Čo je funkčná bielizeň

Funkčná bielizeň je prvá vrstva oblečenia, ktorá nás má v zime hriať av lete chladiť. Najdôležitejšou funkciou funkčnej bielizne je odvádzanie potu, respektíve akejkoľvek vlhkosti od tela preč.

Funkčné prádlo sa vyrába z mnohých materiálov, pričom každý z nich má inú funkciu a nájde svoje využitie v rôznych športoch. Pre nespočetné množstvo rôznych materiálov je ťažké si pamätať, ktorý z nich ako prať, a preto je dôležité neodstrihávať z oblečenia ceduľky a riadiť sa symbolmi, ktoré na nich sú.

Čo je funkčné oblečenie

Funkčné oblečenie sú ďalšie vrstvy oblečenia nad funkčnou bielizňou. Každá z nich má svoju funkciu. Ide napríklad o mikinu, bundu či nohavice. Druhá vrstva, teda mikina, má udržať telo v teple a zároveň odvádzať pot a vlhkosť preč od tela. Tretia vrstva, teda bunda, má telo chrániť pred vonkajšími vplyvmi, ako je zima, vietor, dážď a sneh.

Vybrať prací prostriedok a impregnáciu »

Ako prať funkčnú bielizeň

Pri praní funkčnej bielizne je dôležité dodržiavať pár základných pravidiel a tými sú:

Neodstrihnúť ceduľku – na ceduľkách oblečenia sú tie najdôležitejšie informácie, ktoré vám majú poradiť, ako určitý kus bielizne prať, preto je dôležité ich neostrihovať, pretože každá bielizeň to má inak a pokiaľ ju odstrihnete a bielizeň vyperiete na viac stupňov, než je doporučené, bielizeň sa vám môže zmenšiť alebo stratiť svoje vlastnosti.

Bielizeň perte naruby – vďaka prevráteniu oblečenia naruby udržíte nápisy, značky a reflexné prvky dlhšie výrazné a bez opotrebenia.

Veľmi špinavé oblečenie predoprať – pokiaľ má na sebe oblečenie nános bahna, veľa potu prípadne iného znečistenia, je fajn bielizeň v rukách predoprať. Najlepšie urobíte, keď bielizeň napríklad na hodinu naložíte do teplej vody s pracím práškom na funkčnú bielizeň a necháte ju odmočiť.

Použite správny prací program – práčky v dnešnej dobe majú možnosť voľby programu a to taký, ktorý sa buď volá a je určený priamo na pranie funkčnej bielizne a zároveň aj napr. program prania jemnej bielizne. Kým niektorý z programu zvolíte, tak je napriek tomu dôležité skontrolovať, či stupne prania na štítku oblečenia súhlasia s tým na práčke.

Nízka teplota, nízke otáčky – vždy stavte na nízku teplotu a nízke otáčky. Tým bielizni určite neublížite, ba naopak. Teplota prania by sa mala riadiť podľa štítkov, ale pokiaľ ste ho odstrihli, určite sa držte okolo 30–40 °C. Otáčky udržujte okolo 600–800 za minútu.

Používajte špeciálne pracie prostriedky – pri praní funkčnej bielizne je dôležitá aj voľba pracieho prostriedku. Je dôležité prať bielizeň s pracím prostriedkom, ktorý je určený na pranie funkčnej bielizne. Môžete si zaobstarať pracie gély, prací prášok, pracie mydlá… na trhu je toho dnes veľa, záleží už len na vašich preferenciách.

Tip na prací prostriedok na funkčnú bliezeň:

NIKWAX TX.Direct Wash-in 300 ml (3 praní)

Obr.: NIKWAX TX.Direct Wash-in 300 ml (3 praní)

Ako prať funkčné oblečenie

Pranie funkčného oblečenia sa líši nielen podľa materiálu, ale aj podľa druhu oblečenia. Dôležité je rovnako ako pri praní funkčnej bielizne, aby ste sa riadili štítkami na oblečení, prali pri nízkych teplotách a otáčkach a zároveň používali prací prostriedok určený práve na pranie funkčného oblečenia.

Softshell

Oblečenie zo softshellu je odolné voči vetru a dažďu. Tento materiál je tak odolný, že sa nemusíte obávať častého prania, ba naopak, je dôležité, aby bunda nebola špinavá, pretože nečistoty upchávajú softshellu póry, a to potom odolnosť materiálu.

Pred praním softshelového oblečenia sa uistite, že nemáte nič vo vreckách, zapnite zipsy a prevráťte oblečenie naruby. Každý kus softshellu perte zvlášť na nízke otáčky bez žmýkania. Teplotu nastavte podľa informácie na štítku oblečenia.

Po vytiahnutí softshellového oblečenia z práčky ho nechajte voľne odkvapkať na sušiaku. Až je bunda suchá, obnovte odolnosť materiálu vhodným impregnačným prípravkom.

Prací prostriedok vhodný pre pranie softshell:

NIKWAX Softshell Proof Wash-in 300 ml (3 praní)

Obr.: NIKWAX Softshell Proof Wash-in 300 ml (3 praní)

Membrána

Rovnako ako pri softshelle škodí membráne veľké znečistenie. Znečistenie membránu zanáša a tým pádom membrána nefunguje tak ako má. Membrána je totiž textília zložená z funkčných vlákien v niekoľkých vrstvách a tie vyžadujú zvláštnu starostlivosť.

Dôležité je riadiť sa informáciami na štítku oblečenia, prať v pracom prostriedku určenom na funkčnú bielizeň alebo priamo na membránu, poriadne oblečenie zbaviť pracieho prostriedku a nechať uschnúť. Niektoré membránové textílie môžu aj do sušičky, ale to si vždy overte na štítku oblečenia.

Membránové oblečenie tiež perte zvlášť, obráťte na ruby a zapnite zipsy. Chráňte ich pred poškriabaním a prepichnutím, tým by mohla membrána stratiť svoju vodeodolnú vlastnosť.

Tip na prací prostriedok na pranie membránového textilu:

Collonil TEXTIL WASH   - Prací prostriedok

Obr.: Collonil TEXTIL WASH - Prací prostriedok

Perie

Perové bundy patria dodnes medzi tie najobľúbenejšie, najteplejšie bundy a tiež majú veľmi dlhú životnosť, pokiaľ sa im dopraje adekvátna starostlivosť. Najlepším spôsobom, ako vyprať perovku je odniesť ju do čistiarne, kde sa o ňu kvalitne postarajú a zaručene perie nepoškodíte.

Pokiaľ sa však napriek tomu rozhodnete perovku prať doma, je dôležité predovšetkým zvoliť správny program na práčke, správnu teplotu prania, ideálne otáčky, a predovšetkým správny prostriedok na pranie.

Pokiaľ ten zvolíte zle, tak sa vám z peria vymyje jeho prirodzená mastnota a tuk, urobí vám na bunde fľaky, a navyše perie stratí svoje tepelné vlastnosti. Preto vždy vyberajte prací prostriedok určený práve na pranie páperových vecí. Rovnako ako u predošlých materiálov je dôležité vytiahnuť všetko z vreciek, zapnúť zipsy a bundu prevrátiť naruby.

Dôležité je aj sušenie páperovej bundy. Bundu nechajte voľne uschnúť na sušiaku. Každých pár hodín bundu pretrepte, aby v nej nezostali chuchvalce perie zlepené dohromady. Nakoniec ju položte do vodorovnej polohy a nechajte doschnúť. V žiadnom prípade perovku nesušte na kúrenie, či na priamom slnku.

Niektoré práčky majú aj program sušenia páperových vecí, čo vám uľahčí prácu a zároveň zabráni tvorbe baktérií a plesní v perí.

Tip na prací prostriedok vhodný pre páperové oblečenie:

NIKWAX Down Proof 300 ml (2 prania)

Obr.: NIKWAX Down Proof 300 ml (2 prania)

Bunda s kožúškom

Tu je potrebné myslieť dopredu a pri kúpe sa zamerať na takú bundu s kožúškom, od ktorej ide kožúšok odopnúť a prať zvlášť. Pokiaľ tak však nemožno urobiť, môžete stať, že materiál, z ktorého je bunda potrebuje inú starostlivosť ako kožúšok a pri praní tak narušíte vlastnosti jednej alebo druhej časti bundy.

Pokiaľ kožúšok ide odopnúť, vyperte ho v ruke s pracím prostriedkom na jemnú bielizeň. Veľmi ho nežmýkajte, poriadne ho rozčešte, nechajte voľne uschnúť a znova rozčešte.

Pokiaľ kožúšok nejde odopnúť, určite stavte na údržbu bundy v čistiarni. Tým si na 100% zaistíte, že o bundu bude dobre postarané a jej vlastnosti sa nestratia.

Tip na prací prostriedok na pranie kožušku:

Bio Wash Prací gél s cédrom a lanolínom   - Prací gél

Obr.: Bio Wash Prací gél s cédrom a lanolínom - Prací gél

Vlna

Vlnené kabáty sú ďalším veľmi náročným kúskom oblečenia na údržbu. Vlna nielen po čase môže do seba nasať pachy z okolia, ale taktiež sa v nej môžu tvoriť plesne. Proti je dôležité sa o vlnu pravidelne starať.

Najjednoduchšie je zaniesť vlnený kabát do čistiarne. Tu si však dopredu zistite, či v čistiarni s vlnou majú skúsenosti, nie každá čistiareň totiž vie vlnu čistiť. Pokiaľ kabát nie je špinavý a ide z neho iba cítiť pachy z okolia, je dobré ho zavesiť na ramienko do kúpeľne, pustiť v sprche horúcu vodu a nechať ho 20 min v kúpeľni naparovať. Pachy z neho samovoľne odídu a baktérie sa vyparia z kabátu von.

Pokiaľ však máte v pláne sa o vlnené kabáty starať doma, je nutné aby ste dodržali niekoľko základných pravidiel. Vlnu neperiete na viac ako 30 °C a pri veľmi nízkych otáčkach. Väčšinou je pre toto pranie dobrý program jemný alebo priamo na vlnu. Program by mal byť predovšetkým bez žmýkania. Nutné je tiež voliť prací prostriedok určený práve na vlnu. Po vytiahnutí z práčky nechajte kabát vo vodorovnej polohe preschnúť.

Tip na prací prostriedok na pranie vlny:

Bio Wash Prací gél s levanduľou a lanolínom   - Prací gél

Obr.: Bio Wash Prací gél s levanduľou a lanolínom - Prací gél

Ďalšie špeciálne materiály

Duté vlákno alebo mikrovlákno – bundy zo syntetických vlákien majú svoje využitie predovšetkým pri fyzicky náročnejších športoch, kedy sa veľmi potíme. Ich údržba je teda potreba častejšie, čo ale nevadí, pretože nie je náročná. Dôležité je rovnako ako pri ostatných materiáloch riadiť sa štítkom na oblečení a použiť správny prací prostriedok.

Gore-tex – goretex je nepremokavý, vodeodolný a zároveň úplne priedušný materiál, ktorý sa využíva na športovanie za nepriaznivého počasia, v ktorom aj keď sa spotíte, tak sa nezaparíte. Goretexové materiály treba aspoň 2krát do roka vyprať. Starostlivosť o ne je rovnaká ako o softshellovom materiáli.

Fleece – fleece je najmenej náročný na údržbu. Len je potrebné myslieť na pranie pri maximálnej teplote 40 °C a nepoužívať aviváž. Inak fleece nemá žiadne špeciálne požiadavky, pokiaľ tak nie je uvedené na štítku oblečenia.

Tip na praci prostriedok pre pranie fleece:

NIKWAX Polar Proof 300 ml (3 prania)

Obr.: NIKWAX Polar Proof 300 ml (3 prania)

Impregnácia

Pri údržbe funkčného oblečenia nezabúdajte aj na pravidelnú impregnáciu. Praním a vonkajšími vplyvmi sa impregnácia z oblečenia vytráca, a preto ju treba obnovovať. Impregnáciu kúpite v spreji, mazaciu, gélovú, alebo je priamo zahrnutá v pracom prostriedku. Vždy si však dopredu zistite, ktorá impregnácia je vhodná práve pre vaše oblečenie. Pokiaľ zvolíte zle, môžete si oblečenie poškodiť.

Vybrať prací prostriedok a impregnáciu »

Záverečné zhrnutie

Základnými pravidlami pri praní funkčného oblečenia sú: dodržiavanie inštrukcií na štítkoch oblečenia, pranie pri nízkych teplotách, pranie s ideálnym pracím prostriedkom, nevyužívanie sušičky a používanie zdravého rozumu. Pokiaľ si neviete aj napriek tomu rady s praním funkčného oblečenia, radšej ho zaneste do čistiarne. Tam si so všetkým poradí.

TOP produkty z kategórie Funkčné oblečenie