blog-post image

Trenažér, aneb efektívne cvičenie z pohodlia domova

V tomto článku sa vám pokúsim uľahčiť výber vášho nového trenažéra. Pozrieme sa teda aké typy trenažérov sú dnes najobľúbenejšie, pre koho sú vhodné a ako s nimi docieliť správnych výsledkov. Postupne si preberieme eliptické tranžéry, cyklotrenažéry a veslovacie trenažéry.

Eliptický trenažér

Eliptical SPARTAN Performance

Obr.: Eliptical SPARTAN Performance

Prečo eliptický trenažér?

Eliptický trenažér vhodný ako na chudnutie tak na posilnenie svalov.

V čom spočívajú ďalšie výhody eliptického trenažéra?

Šliapanie aktivuje stehenné, sedacie a lýtkové svaly, zatiaľ čo madlá uvádza v pohyb paže, ramené a prsné svalstvo. Okrem toho vás pohyb na trenažéri núti držať vzpriamený chrbát a prirodzene zatnuté brucho.

Eliptický trenažér je zároveň šetrný ku kĺbom. Všetky pohyby sú plynulé a tým pádom vaše kĺby netrpia žiadnymi dorazmi.

Pre koho je eliptický trenažér vhodný?

Vďaka eliptickému pohybu nôh a plynulého pohybu rúk v vzpriamenej polohe imitujúci chôdzu, je vhodný pre ľudí trpiacich bolesťami chrbta, pre ľudí, ktorí potrebujú posilniť srdca alebo si zlepšiť kondíciu. Zároveň tiež vďaka šetrnosti ku kĺbom je vhodný aj pre ľudí trpiacich nadváhou, pre ktorých nie je vhodný klasický beh v teréne, pri ktorom trpia práve kĺby a hlavne vďaka vyššej váhe.

Ako často musíte eliptický trenažér využívať, aby boli poznať výsledky?

V ideálnom prípade, keď budete na eliptickom trenažéri cvičiť 2x týždenne po dobu cca 45 min, určite čoskoro uvidíte skvelé výsledky!

Rady, ako by malo cvičenie na eliptickom trenažéri prebiehať:

  1. Nezabudnite sa zahriať - najprv si nastavte mierne tempo (chôdzu) a udržujte po dobu cca 10 min.
  2. Začnite tempo zrýchľovať, ale tak aby ste tempo zvládali bez toho, že by ste sa príliš zadýchali (tip: skúste pri tom hovoriť, a ak vám to nebude robiť problém, máte správne tempo) -> Toto udržte asi 25 min.
  3. Počas ďalších 15tich minút postupne tempo spomaľujte, do doby, než pocítite, že sa Vaše telo úplne ukľudnilo.

Koľko Vás bude stáť obstaranie eliptického trenažéra?

Ceny eliptických trenažérov sa pohybujú v rozmedzí od 200 € do 2000 € → samozrejme je to o náročnosti spotrebiteľa. Vyberajte s rozvahou, zvážte, či trenažér naozaj využijete a ak na ňom bude cvičiť celá rodina pravidelne 2x týždenne, určite sa oplatí investícia do drahšieho, kvalitnejšieho.

Vybrať eliptický trenažér »

Cyklistický trenažér

Cyklistický trenažér

Cyklistický trenažér tiež napomáha pri posilňovaní svalstva celého tela a pri chudnutí. Používajú ho najčastejšie ženy a profesionálni športovci, ktorí sa cez zimu v teple na trenažéri pripravujem na závodnú sezónu.

Čo vám cvičenie na cyklistickom trenažéri prinesie?

Cyklistický trenažér sa zameriava najmä na chudnutie, posilnenie svalstva, zlepšenie celkovej kondície a zvyšovanie kapacity pľúc. Ovšem líši sa od eliptického zásadným spôsobom a to tým, že imituje jazdu na bicykli, zatiaľ čo eliptický trenažér imituje chôdzu.

Pre koho je teda cyklistický trenažér vhodný?

Cyklistický trenažér je obľúbený medzi milovníkov cyklistiky. Je vhodný teda pre toho, kto má radšej jazdu na bicykli, než ak chôdzu. Avšak pre ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbta, tento trenažér nebude vhodný a to vďaka polohe tela pri cvičení a prípadne kvôli zlému nastavenia výšky "riadidiel" sa môže stať, že vás chrbát bude bolieť ešte viac.

MASTER X-18

Obr.: Cyklotrenažér MASTER X-18

V čom teda spočíva výhoda cyklistického trenažéra?

  • Posilňovanie väčšiny svalstva v tele
  • Aktívné chudnutie
  • Šetrnosť voči kĺbom
  • Nemusíte čakať s jazdou na bicykel až na jar, môžete sa "prechádzať" aj v zime a doma!

Ako často by ste mali na cyklistickom trenažéri cvičiť, pre dosiahnutie viditeľných výsledkov?

Pre dosiahnutie potrebných výsledkov sa amatérovi odporúča cvičiť na cyklistickom trenažéri týždenne približne 2-3 hodiny.

Rady a tipy:

  1. Každý cyklistický trenažér je iný, avšak väčšina z nich umožňuje nastavenie imitácia jazdy na bicykli do kopca, z kopca, po rovine a pod. Takže tréning si nastavíte podľa Vašej potreby.
  2. Nezabúdajte sa pred tréningom zahriať. Začnite kľudným tempom, potom intenzitu zvyšujte.
  3. Pred ukončením tréningu tymto vráťte na najnižšiu úroveň a uveďte telo do kľudu

Koľko budete musieť investovať pre obstaranie cyklistického trenažéra?

Ceny cyklistického trenažéru sa pohybujú od 200 € do pokojne 1000 €. Samozrejme zvážte, ako veľmi ho využijete a čo je vaším cieľom. Pokiaľ nie je Vaším cieľom obísť na bicykli celú Európu za pár dní, drahý trenažér určite potrebovať nebudete.

Vybrať cyklotrenažér »

Veslovacie trenažéry

Veslovací trenažér

Veslovací trenažér je výborný aj pre posilnenie svalstva v celom tele, ale prevažne je zameraný na posilnenie chrbta, stehien a brušných svalov.

Pre koho je teda veslovací trenažér vhodný?

Veslovací trenažér je tiež vhodný pre každého, ale najvhodnejšie je pre ľudí trpiacich nadváhou a starších ľudí, ktorí majú problémy s kloubama a to vďaka tomu, že cvičenie prebieha v sediacej polohe, teda kĺby nie sú namáhané ako pri cvičení v chôdzi.

MASTER V-100

Obr.: Veslovací trenažér MASTER V-100

Ako často by ste mali na veslovacom trenažéri cvičiť, pre dosiahnutie vysnívaných výsledkov?

  • Je nutné si starostlivo naštudovať správne cvičenie. V prípade zlého pohybu pri "veslovaní" alebo zlého držania tela, môže byť cvičenie na veslovacom trenažéri kontraproduktívne
  • Po dokončení tréningu by ste sa nemali cítiť pretiahnutia alebo druhý deň cítiť bolesti.
  • Cvičte aspoň 2x týždenne a postupne predlžujte dĺžku tréningu

Čo Vás bude taký veslovací trenažér stáť?

Ceny veslovacích trenažérov sa pohybujú od 100 € do približne 2000 €. Pre začiatočníkov odporúčam zvoliť lacnejší model. Avšak dbajte na výber, trenažéry sa líšia v nosnosti, veľkosti, hmotnosti a nastaviteľnosti celého stroja.

Vybrať veslovací trenažér »

Zhrnutie na záver

Typy najobľúbenejších trenažérov:

  1. eliptický trenažér
  2. cyklistický trenažér
  3. veslovací trenažér

Každý z nich je vhodný napospol pre každého a rozhodovanie o type trenažéri záleží hlavne na jeho spotrebiteľovi. Niekto má rád chôdzu, niekto jazdu na bicykli a niekomu príde atraktívny veslovanie.

Pre dosiahnutie výsledkov na všetkých typoch trenažérov tak u každého športu je potreba pravidelnosť, intenzita, nepreťažovanie sa, dodržiavanie pitného režimu a ruka v ruke k tomu správne stravovanie.Cenovo sú tieto typy trenažéra dostupné taktiež pre väčšinu spotrebiteľov a najväčšieho výhodou teda zostáva: Možnosť cvičenia z pohodlia domova

TOP produkty z kategórie Cyklotrenažéry