blog-post image

Čo si nesmiete zabudnúť vziať so sebou na kempovanie?

Kempovacia sezóna je opäť pred nami. Či sa chystáte na výlety po tuzemsku alebo do zahraničia, budete potrebovať ideálnu kempingovú výbavu. Čo taká kempingová výbava ale obsahuje a na čo by ste nemali zabudnúť? Na to sa pozrieme v tomto článku.

Dovolenka v kempe - tu budete tráviť dlhý čas, dlhú dovolenku, teda nebudete potrebovať rýchlo skladací stan, ani čo najľahšie vybavenie. Budete potrebovať všetko, čo vám zaistí komfort pri niekoľkých dennej dovolenke.

Kempovanie všade možne - pokiaľ budete prechádzať autom a kempovať na niekoľkých miestach, budete určite potrebovať rýchlo zložiteľné vybavenie a žiadne prehnané množstvo, aby ste nestrávili vždy pol dňa balením a rozkladaním, avšak vám nebude záležať na váhe ani veľkosti vybavenia v zloženom stave.

Kempovanie v prírode, alebo zložíte hlavu tam kam dôjdete - v tomto prípade plánujete všetko vybavenie nosiť na chrbte, tým pádom budete potrebovať, aby všetko vážilo čo najmenej a zabralo v zloženom stave čo najmenej priestoru.

Stan

Stan je jedna z najdôležitejších častí vašej kempingovej výbavy. Bez stanu nebudete v suchu ani schovaní pred vetrom alebo slnkom. V stane sa potrebujete dobre vyspať, prípadne stráviť chvíle v prečkávaní dažďov, či zimy. Pokiaľ si neviete rady s výberom stanu, odporúčam vám prečítať si článok "Ako vybrať stan".

Prejsť na článok "Ako vybrať stan" »

Karimatka

Dovolenka v kempe – tu platí, že siahnete po tom najkomfortnejšom variante spania, bez ohľadu na to, koľko miesta v aute vám karimatka zaberie.

Kempovanie všade možne - tu platí, že budete potrebovať možnosť rýchlo zbaliť a rýchlo rozložiť či nafúknuť karimatku, aby ste ju nemuseli pol dňa chystať.

Kempovanie tam kam dôjdete - v tomto prípade budete rozhodne zvažovať veľkosť a váhu karimatky v zloženom stave, ale zároveň pohodlie.

Tip na veľa pohodľnú karimatku:

QUECHUA Matrac Air Basic 140 cm

Obr.: QUECHUA Matrac Air Basic 140 cm

Spacák

Môžete mať ten najlepší stan a tú najlepšiu karimatku, ale bez ideálneho spacáku si komfort na spanie aj tak nezaistíte. Pokiaľ vás zaujíma, ako si správne spacák vybrať, prečítajte si článok “Ako vybrať spacák”, kde sa dozviete množstvo užitočných informácií.

Prejsť na článok "Ako vybrať spacak" »

Varič

Dovolenka v kempe - ak máte v pláne stráviť dovolenku v kempe, tak máte výhodu. Nielen že v množstve kempov je dnes plne vybavená kuchyňa, ale pokiaľ nie, nevadí vám si so sebou vziať do auta skladací gril alebo varič, ktorý zaberie viac miesta a varenie na ňom zaberie viac času.

Kempovanie všade možne – pretože dosť často je v prírode zakázané rozkladať oheň alebo by pre vás bolo zbytočne zložité prevážať drevo a uhlie do grilu, ale zároveň vám nebude vadiť váha ani rozmer.

Kempovanie tam, kam dôjdete - všetko potrebné skladáte do batohy na chrbte, takže potrebujete niečo, čo nezaberie miesto a zároveň bude ľahké, preto určite zvolíte kartušu s malým varičom na zacvaknutie.

Riad

Dovolenka v kempe - pri dlhodobej dovolenke v kempe, budete potrebovať riad, ktorý vám zaručí nielen komfort, ale aj veľa možností. Nebudete potrebovať jednorazový ani nijako extra skladný riad. Buď si ho môžete vziať z domu, ak sa nebojíte, že ho rozbijete alebo stratíte, alebo si môžete zaobstarať špeciálnu výbavu, ktorá vám umožní uvariť si takmer čokoľvek na čo ste zvyknutí z domu.

Kempovanie všade možne – pri prechádzaní sem a tam, sa vám bude hodiť skladný riad, ktorý vám umožní uvariť si aspoň základné jedlá na menších varičoch.

Kempingová sada riadu - ešus KING CAMP Adventurer II

Obr.: Kempingová sada riadu - ešus KING CAMP Adventurer II

Kempovanie tam, kam dôjdete – opäť v tomto prípade budete potrebovať čo najúspornejší riad. Nesmie veľmi vážiť, ani zabrať príliš miesta v batohu.

Skladací nábytok

Dovolenka v kempe – v kempe na dovolenke si jednoducho chcete užiť pohodlie a relax, teda na to potrebujete také vybavenie, aby ste si mohli v kľude sadnúť, prípadne uskladniť veci v skriniach a nemuseli ich mať zabalené v cestovných taškách.

Kempovanie všade možne – tu tiež počítate s určitým komfortom, ktorý vám zároveň zaisťuje aj prechádzanie autom. Teda budete radi za to, keď si k jedlu pri večeri budete môcť sadnúť a prípadne si zahrať karty s priateľmi pri stole. Na čo sa vám budú hodiť skladacie stoličky a stoly.

Kempovanie tam, kam dôjdete – tu sa väčšina z vás jednoducho bez akéhokoľvek nábytku zaobíde a sadne si jednoducho na klát, ktorý v lese alebo prírode nájdete. Na chrbte jednoducho stôl nosiť nebudete.

Tipy na ďalšie užitočné vybavenie

Hamaky – hamaka je skvelý pomocník, miesto karimatky, alebo v prípade zastrešenej hamaky aj miesto stanu. V batohu vám zaberie absolútne minimum miesta a vyspíte sa úplne rozprávkovo. Jediné, čo na to potrebujete sú pevné stromy.

Tip na zastrešenú hamaku:

Hamak so strieškou HIGHLANDER Nomad Hammock

Obr.: Hamak so strieškou HIGHLANDER Nomad Hammock

Chemický záchod - chemický záchod je vhodný pre tých, ktorí nebudú prespávať v kempe a zároveň nezvládajú vykonávať svoje potreby len tak v húšti. Pokiaľ budete prechádzať autom sem a tam, chemický záchod vám v ňom zas toľko miesta nezaberie a zaručí vám akýsi komfort v týchto intímnych chvíľach.

Kempingová sprcha – výborné riešenie pre tých, čo neprespávajú v kempe. Nemusíte ani prebývať blízko vody, jednoducho pri ceste okolo vody alebo benzíny naplníte vak sprchy vodou a v prírode ho už len zavesíte do potrebnej pozície a môžete sa pohodlne sprchovať.

Záverečné zhrnutie

Pri nakupovaní a výbere kempovacieho vybavenia je nutné premýšľať nad tým, kde budete kempovať. Podľa toho sa bude odvíjať množstvo vybavenia, jeho váha a veľkosť v zloženom tvare. Na nič nezabudnite a potom už si jednoducho len dovolenku užite.

Vybrať outdoorové vybavenie »

TOP produkty z kategórie Stany