blog-post image

Ako vybrať vhodné kopačky?

Futbalista sa bez správnej obuvi jednoznačne nezaobíde. Vybrať kopačky však nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Súčasný trh je rozmanitý a ponúka niekoľko rôznych variantov, ktoré sa líšia vrchným materiálom, povrchom podrážky i ďalšími vlastnosťami. Ako teda siahnuť po vhodnom prevedení? Ako sa od seba líšia lisovky, turfy a halovky?

Ak teda chcete siahnuť po perfektných kopačkách, zohľadnite všetky dôležité faktory. Vezmite do úvahy nielen cenu, ale aj to, na aké ploche hráte.

Vymedzte si rozpočet

Predtým, než sa pustíte do výberu, sa rozhodnite, akú čiastku ste ochotní investovať do kopačiek. Aj keď kúpite drahé veci na futbal, nie je to záruka toho, že budete hrať špičkovo. Spočiatku budete vyhľadávať lacné kopačky, pretože je s veľkou pravdepodobnosťou na tréningoch zničíte. Akonáhle sa dostanete medzi elitných hráčov, už si môžete dovoliť aj drahšie modely, v ktorých zažiarite.

Vybrať kopačky »

Dôležitá je aj herná plocha

Pre jednotlivé hracie povrchy sa používajú rôzne druhy kopačiek. Ak by ste na sálový futbal zvolili klasické kolíky, zle by sa vám v nich behalo a neodviedli by ste taký výkon, aký sa od vás očakáva. Dokonca by ste sa mohli zraniť, čo je pre futbalistu nočná mora.

Futbalové kopačky by mali zodpovedať teda tomu, v akom teréne vôbec hráte. Existuje niekoľko druhov, napríklad aj členkové kopačky.

Lisovky (FG)

Prvú skupinu tvoria lisovky (FG), ktoré sú vhodné na suché, prípadne mierne vlhké ihrisko s prírodným zatrávnením. Lisovky predstavujú univerzálny typ kopačiek. Opatrené sú lisovanými špunty. Nikde nie je predpísaný spôsob, ako majú byť jednotlivé špunty rozmiestnené, záleží to na konkrétnom výrobcovi.

Kopačky adidas PREDATOR 20.2 FG

Obr .: adidas PREDATOR 20.2 FG 7 - Pánske kopačky

adidas PREDATOR 20.4 FXG  11 - Pánske kopačky

Obr .: Adidas PREDATOR 20.4 FXG 11 - Pánske kopačky

Lisovky (AG)

Ak hráte na umelom trávniku, siahnite po lisovkách s označením AG. Vyznačujú sa zosilnenou konštrukciou, vysokou odolnosťou a väčším množstvom lisovaných špuntov.

Lisovky (HG)

Ďalšou možnosťou sú lisovky (HG) s nižšími špunty. Veľmi dobre sa vám v nich bude hrať na prírodnom povrchu, škvára, piesku a umelom trávniku.

Vybrať kopačky »

Lisovky (FG / AG)

Siahnuť môžete po univerzálnych kopačkách, s ktorými sa vám bude výborne hrať na prírodné i umelé tráve. Lisovky majú ako vysoké, tak aj nižšie špunty, a preto zvládnu prírodné aj umelý trávnik.

Kopačky Puma FUTURE 6.3 NETFIT FG AG Jr

Obr .: Puma FUTURE 6.3 NETFIT FG / AG JR 3 - Detské kopačky

Kolíky (SG)

V prípade mokrého a zablatenej prírodného ihrisko vám prídu vhod takzvané kolíky, ktoré majú na podrážke tvrdené plastové, prípadne kovové skrutkovacie kolíky. V prípade potreby sa dajú vymeniť za náhradné koliky, a tak nemusíte po opotrebovaní kolíkov kupovať nové kopačky. Stačí len vykonať výmenu kolíkov.

Nike TIEMPO LEGEND 8 PRO SG čierna 10.5 - Pánske kopačky

Obr .: Nike TIEMPO LEGEND 8 PRO SG čierna 10 - Pánske kolíky

Lisokolíky (SG / FG)

Špecifickú kategóriu tvoria lisokolíky, na ktorých podošve je kombinácia lisovaných štupľov a vymeniteľných kovových kolíkov. Hrať sa tak s nimi dá na suchom a mokrom povrchu.

Puma FUTURE 5.1 NETFIT MXSG modrá 5 - Pánske lisokolíky

Obr: Puma FUTURE 5.1 ​​NETFIT MXSG modrá 11 - Pánske lisokolíky

Turfy (TF)

Akonáhle sa pozriete na podrážku turfov, uvidíte celý rad malých špuntov, ktoré zaručujú stabilitu pri hraní. Turfy si obujte v prípade, že hráte na tvrdom a suchom prírodnom povrchu alebo umelej tráve.

Puma FUTURE 4.4 TT žltá 7.5 - Pánske turfy

Obr .: Puma FUTURE 4.4 TT žltá 9.5 - Pánske turfy

Halovky (IN)

V halách na hladkých povrchoch sa hrá v halovkách. Nezáleží na tom, či je ihrisko z parkiet, alebo gumy, pretože sálovky sú prispôsobené na oba druhy povrchu.

adidas PREDATOR 20.4 IN SALA čierna 7.5 - Pánska halová obuv

Obr: adidas PREDATOR 20.4 IN SALA čierna 7.5 - Pánska halová obuv

Vyberte vhodný materiál

Veľa futbalistov nedá dopustiť na kožené kopačky, pretože sú pohodlné, pevné a odolné. Popri kožených variantov sa dajú zohnať kopačky syntetické s pletenými zvršky. Práve druhé spomínané kopačky nájdete na nohách profesionálnych futbalistov.

Uistite sa, že sú kopačky pohodlné

V topánkach by ste sa mali cítiť príjemne. Zabudnite tentoraz na dizajn, aj keď často rozhoduje. Kopačky môžu mať vylepšený povrch a zvršok s mikroštruktúrou, avšak pokiaľ nie sú pohodlné, neodohrá zápas na výbornú. Začnú vás po pár minútach bolieť nohy.

Často je problém so šírkou kopačiek. Ak máte širšiu nohu, dávajte si pozor na to, aby kopačky neboli príliš úzke. V kopačkách by mala noha perfektne sedieť. Čo sa týka veľkosti, dávajte si pozor na to, aby dĺžka kopačiek so syntetickým zvrškom bola o 0,5 centimetrov väčšia ako dĺžka vášho chodidla. Inak by sa vám objavili na nohách bolestivé pľuzgiere. Pokiaľ preferujete kožené kopačky, tak vyberte veľkosť priamo na vašu nohu, pretože koža sa ešte trochu roztiahne a prispôsobí chodidlu.

Vybrať kopačky »

Starostlivosť o kopačky

Chcete predĺžiť životnosť lisovek aj kolíkov? Kopačky na futbal budú plniť svoj účel, avšak vyžadujú si aj nutnú starostlivosť. Zohnať sa dajú rôzne prostriedky, ktorými zaistíte napríklad to, aby bola koža ako nová. Kopačky si vždy dostatočne rozšněrujte. Akonáhle si totiž zošliapnete pätu a poškodíte zvršok, nielenže budú vyzerať škaredo, ale tiež začnú strácať aj po funkčnej stránke.

Po odohranom zápase očistite podošva, zbavte ju všetkého bahna, a tým preukážete láskavosť kolíkom. Vždy ich vytiahnite zo športovej tašky a nechajte ich dôkladne vyschnúť, a to zvonku aj zvnútra. Nedávajte ich na radiátor, priame slnko alebo ku krbu, pretože horúci vzduch môže spôsobiť popraskanie materiálu. Kúpte si tiež krém, s ktorým kopačky po preschnutí premažete. Zamerajte sa v neposlednom rade na skrutkovacie kolíky, ktoré sa raz za čas premazávajú.

Tak neváhajte a pustite sa do výberu kopačiek. Bez nich sa totiž na futbalovom ihrisku nezaobídete. Vezmite do úvahy všetko, čo sme vám vyššie uviedli. Zvoľte správny typ futbalovej obuvi, a tým budete predchádzať zranenia. Súčasná ponuka je vskutku pestrá a v našom porovnávači produktov si môžete kopačky zobraziť podľa cien i obľúbenosti. Rozdelené sú podľa druhu na kolíky, lisokolíky, lisovky, turfy a sálovky.

Aj cenové rozpätie je široké. Príde si na svoje skutočne každý.

Vybrať kopačky »

TOP produkty z kategórie Kopačky