blog-post image

Ako vybrať trekovú obuv?

Ako si teda vybrať ideálne turistické topánky tak, aby ste sa v nich počas celého výstupu cítili komfortne a zároveň vaše nohy ochránia proti premočeniu alebo vymknutiu členka? Zle zvolená obuv vám nielen znepríjemní celý výlet, ale zanechá následky na vašich nohách. Pľuzgiere, otlaky, opuchnuté nohy, to všetko vám spôsobí obuv, ktorá nebola dôkladne vybraná pre vašu aktivitu.

Vybrať trekovú obuv »

Základné otázky, ktoré je dôležité si položiť pred výberom turistickej obuvi

Kto bude obuv využívať?

Samozrejme sa obuv líši podľa pohlavia alebo veku. Iné topánky budú pre mužov, pre ženy a pre deti.

Ako často ju bude využívať?

Ide o to, či trekové topánky budete využívať raz za čas, pričom nebudete potrebovať až také kvalitné, teda nebudete do obuvi musieť toľko investovať, alebo budete obuv využívať každý týždeň a bude vám teda záležať na tom, aby sa neopotrebovali po 3 túrach.

Kde?

Ako už z otázky vyplýva, kde budete topánky využívať, teda akú činnosť v nich budete uskutočňovať. Rozdiel je v turistike horskej, v turistike po spevnenom povrchu alebo vo ferratovej turistike.

Za akého počasia?

Dôležitou otázkou tiež je, za akého počasia budete využívať, či v lete a potrebujete teda priedušnosť, ale zároveň ochranu pred prípadným dažďom alebo v zime vysoko v horách v snehu.

Vybrať trekovú obuv »

Druhy turistickej obuvi

Turistická obuv sa líši hlavne podľa toho, na čo je využívaná. Býva označovaná písmenkami kategórií, ktoré určujú parametre topánky a ich využitie. Toto označenie síce nenájdete pri topánkach, ktoré sú určené na krátku prechádzku, ale pri kvalitných turistických topánkach toto označenie nájdete. Vďaka tomuto označeniu topánok je potom výber oveľa jednoduchší. Stačí si vyčleniť kategóriu, ktorá je vhodná pre vás a následne podľa toho vyberať.

Kategória A

Obuv, ktorá je určená na nenáročné terény, skôr spevnené cesty. Je vhodná aj na každodenné použitie. Táto obuv má veľmi mäkkú podošvu.

Kategória A / B

Táto topánka je dosť podobná topánke z kategórie A, avšak je o niečo tvrdšia, napriek tomu stále dosť mäkká. Vhodná na celoročné využitie po spevnených chodníkoch. Často sa vyrába vo variante s vysokým komínom, teda chráni členok pred vymknutím. V lete ich môžete využiť na zdolanie tuzemských vrcholov, v zime zase poslúži napríklad ako obuv do mesta.

Treková obuv z kategorie A:

Crossroad TADEO W čierna 44 - Dámska treková obuv

Obr.: Crossroad TADEO W čierna 44 - Dámska treková obuv

Kategória B

Táto obuv je pomerne pevná, vhodná na trekking s ťažším batohom v ľahšom alebo stredne náročnom teréne. Býva často vybavená lemom na špičke a má tuhšiu podošvu.

Kategória B / C

Pevné a vo väčšine prípadov celokožené pohorky, ktoré sú vhodné na veľmi náročný trekking s ťažkým batohom aj po nespevnených cestách. Sú vybavené vysokou lemom, ktorá ich ochráni pred okopaním. Sú vhodné aj na občasné využitie turistických mačiek.

Kategória C

Táto kategória je podobná kategórii B/C, avšak tieto topánky sú vybavené viacerými technickými parametrami. Vyrábajú sa zo syntetických materiálov, čím sa docieli nízka hmotnosť topánky. Obvykle majú na päte drážku na uchytenie poloautomatických mačiek. Tieto topánky sú prispôsobené na ľadovcovú, vysokohorskú turistiku a ľahšie snehovo-ľadové lezenie.

Millet Grepon Walking Boots Mens

Obr.: Millet Grepon Walking Boots Mens

Kategória D

Topánky na lezenie po ľadovcoch a v snehu. Sú celokožené (prípadne z veľmi odolných syntetických materiálov). Disponujú drážkami na upnutie rýchloupínacích mačiek ako na päte, tak na špičke. Tieto topánky sú kvalitne zateplené.

Via ferrata obuv

Táto obuv nezapadá do žiadnej z kategórií. Vyrábané pre tých, ktorí sa vydajú na stúpanie po ferratách. Je vhodná ako na chôdzu v úzkych chodníčkoch pri výstupe na ferraty, ale aj na samotné lezenie po nich. Tieto topánky sú vyrábané s tuhou podošvou tzv. „climbing zone“ a so šnurovaním až do špice, čo umožňuje perfektnú fixáciu nohy v topánke.

Vybrať trekovú obuv »

Na čo sa zamerať pri výbere?

Materiál

Koža – bezkonkurenčný trvanlivý materiál, odolný voči vode a poškodeniu. Nevýhodou je, že sa musí často ošetrovať, aby sa predĺžila jej životnosť a je málo priedušná, takže sa vám v nej môžu nohy zapariť a dlho sa po prepotení sušia.

Koža s membránou - Ponúka vynikajúcu záruku nepremokavosti pre aktívnu turistiku. Je nutné kvalitne udržovať funkciu membrány.

Syntetické materiály, textílie – Ich výhodou je, že sú ľahké a priedušné. Musí sa však dostatočne často impregnovať.

Vodeodolnosť, nepremokavosť

Ako sa hovorí „Neexistuje zlé počasie, existuje iba nevhodne zvolené oblečenie alebo obuv“. V prípade, keď potrebujete obuv, ktorú budete využívať na jar a na jeseň, určite oceníte jej nepremokavosť, alebo vodeodolnosť.

Vodeodolnosť – vodeodolnosť je schopnosť materiálu odolávať tlaku vody. Často je však nutné, aby sa tento materiál impregnoval, na zachovanie tejto vlastnosti.

Nepremokavosť – schopnosť materiálu neprepustiť vodu a vlhkosť cez. Najčastejšie sa jedná o materiál zvršku v spojení s membránou, ktorá zaisťuje nepremokavosť. Aj pri tomto variante je nutná pravidelná údržba pomocou impregnačných sprejov.

Pri použití membrán máme topánky trvalo nepremokavé, priedušné, kde sa nám udržuje klimatický komfort. Nepremokavé topánky sú kombináciou s membránou. V našom prípade s najznámejšou a najpoužívanejšou membránou Gore-Tex.

Tip na nepremokavú trekovú obuv:

Columbia PEAKFREAK X2 MID OUTDRY čierna 12 - Pánska outdoorová obuv

Obr.: Columbia PEAKFREAK X2 MID OUTDRY čierna 12 - Pánska outdoorová obuv

Podrážka

Podrážka je veľmi dôležitou, takmer najdôležitejšou časťou kvalitnej turistickej obuvi. Podrážka chráni vaše chodidlá nielen pred zimou, zabráni však pošmyknutiu, zmierni nárazy voči povrchu, spohodlní vám výlet ... Vďaka správnej podrážke sa nemusíte báť dlhých, pokojne aj niekoľkých denných túr.

Pravidlom však je, že čím náročnejší terén, tým hrubšiu podrážku a vzorku na nej potrebujete. Treba však myslieť na to, že podrážka podstatne ovplyvňuje hmotnosť nohy. Často je však ťažké nájsť kompromis medzi kvalitou podrážky a jej váhou.

Vystužená špička

Vystužená špička je veľmi dobrým pomocníkom na špici topánky. Je na topánke z prostého dôvodu, akonáhle zakopnete o veľký kameň, ktorý vám náhodou prišiel do cesty, váš palec zostane v bezpečí. Zároveň tiež zabráni skorému okopaniu topánky.

Tip na obuv s vystuženou špičkou:

Salomon QUEST 4D 3 GTX W hnedá 5.5 - Dámska treková obuv

Obr.: Salomon QUEST 4D 3 GTX W hnedá 5.5 - Dámska treková obuv

Šnurovanie

Pre správne padnutie a zafixovanie nohy v topánke je nutné, aby ste mali dobre utiahnuté šnúrky. Turistické topánky mávajú klasické šnúrky z rôznych materiálov, také, aby sa nerozväzovali a netrhali. Zároveň šnúrky bývajú uchytené do kovových očiek a háčikov.

Vybrať trekovú obuv »

Ako správne zvoliť veľkosť turistickej obuvi?

Na toto platí niekoľko základných pravidiel, ktoré je nutné dodržať.

  1. Dostatok času na skúšanie topánok – nekupovať takéto topánky cez internet a na skúšanie v obchode si vyčleniť veľa času.
  2. Topánka by mala byť cca o pol čísla väčšia ako vaša noha → pretože pri chôdzi z kopca by vám inak palce narážali o prednú stranu topánky. (Tip. pokiaľ v obchode majú na využitie nejakú nerovnú plošinu, vyskúšajte si na nej imitáciu chôdze do kopca a z kopca.
  3. Topánka nesmie na päte skákať!
  4. Dostaňte sa s topánkou do niekoľkých extrémnych polôh, kedy špičku zohnete alebo musíte ísť krivo, jednoducho imitujte chôdzu po nerovnom povrchu, jedine tak zistíte, ako sa topánka na vašej nohe chová.
  5. Skúšanie topánok je rozhodne lepšie v popoludňajších alebo ideálne večerných hodinách, kedy bývajú nohy po celodennom pohybe opuchnuté → také totiž sú vaše nohy pri túre.
  6. Na skúšanie topánok si vezmite so sebou ponožky, ktoré obvykle na túry používate.

Záverečné zhrnutie

Turistické topánky si vyberajte podľa ich využitia. Tzn. podľa druhu aktivity a počasia. Myslite na správny výber materiálu zvršku topánky, ideálne podrážky a veľkosti. Akonáhle budete mať vybrané užite si svoj výlet!

Vybrať trekovú obuv »

TOP produkty z kategórie Treková obuv