blog-post image

Ako vybrať stan?

Turistická a kempovacia sezóna je pred nami a vy si potrebujete vybrať ideálny stan. Stanov je nespočetne veľa, a preto si v tomto článku ukážeme, na čo sa pri výbere zamerať, aby ste sa pri stanovaní cítili čo najkomfortnejšie. V tomto článku si postupne prejdeme vlastnosti stanov, veľkosti stanov a ďalšie dôležité otázky, na ktoré si treba odpovedať pri výbere nového stanu pre rodinu alebo jednotlivcov.

Na čo sa pri výbere zamerať

V prvom kroku pri výbere stanu je nutné si položiť tieto otázky:

  • kde a v akých podmienkach budete stan používať,
  • ako často ho budete používať,
  • ako veľký stan chcete a pre koľko by mal byť osôb,
  • koľko batožiny so sebou budete mať, teda aký veľký priestor potrebujete
  • koľko by mal stan vážiť (ak ho budete nosiť na chrbte, záleží na váhe)

Vybrať kvalitný stan »

Vlastnosti, ktoré je potrebné pri stane kontrolovať

Vodný stĺpec

Vodný stĺpec je hodnota, ktorá charakterizuje, ako dokáže materiál odolávať tlaku vodu, proti presiaknutiu. Uvádza koľko mm vody (= vodný stĺpec) látka za ideálnych podmienok neprepustí skrz. U stanov sú vždy uvádzané dve hodnoty vodných stĺpcov a to pre podlážku a pre tropiko.

U podlážky potrebujeme vždy väčší vodný stĺpec než u tropika a to z jednoduchého dôvodu. Akonáhle na podlážku stúpneme, kľakneme alebo sa o ňu oprieme, tlakom môžeme spôsobiť presiaknutie. V tomto prípade platí pravidlo, že vyberáme pre podlážky vodný stĺpec aspoň 6000 mm a vyššie.

Inak je to pre vodný stĺpec tropika. Tu nie je potreba tak vysoký, avšak toto záleží veľa na počasie. V prípade kedy bude fúkať silný vietor, alebo bude búrka, tlak na tropiko bude vyššií, teda môže presiaknuť. Tiež záleží na tom, či tropiko správne postavíte, v prípade kedy bude málo alebo naopak moc vypnuté, môže nastať aj problém. Tu platí pravidlo, aby tropiko malo minimálne 5000 mm vodný stĺpec.

Tip na impregnáciu, ktorá podporí kvalitu vodného stĺpca:

Obr.: Impregrace GRANGERS Fabsil 400 ml

Váha

Váhu stanu musíte správne zvoliť hlavne v prípade, kedy budete stan nosiť v batohu so sebou. Môžete si vybrať medzi ultraľahkými stany, ktoré váži väčšinou okolo 1kg (ale cenovo sú drahšie a zároveň čo na váhe ubrané, to na kvalite väčšinou tiež) a alebo volíte turistický stan, ktorý má väčšinou výborné vlastnosti a zároveň váži niečo koleso 2-5kg. U rodinných stanov, plážových alebo párty stanov zas tak váhu riešiť nemusíte, v tejto prípadoch vám ide o to iba stan previesť rozložiť a zložiť.

Podlepenie švov

Je potrebné si stan ohmatať a pozrieť sa, ako má vyriešené podlepenie švov. Pretože v prípade, kedy budú švy len ledabolo podlepené, nezachráni vás ani vysoký vodný stĺpec, ani správne vypätie stanu.

Konštrukcia stanu (tvar)

Kopule (Iglu)

Najrozšírenejšia konštrukcia stanu. Je to samonosná konštrukcia tvorená 2 pružnými prútmi, ktoré vychádzajú z rohov podlahy a pretínajú sa v najvyššom bode stanu. Tieto stanu mávajú malú predsienku, alebo prúty navyše pre väčšiu predsieň a spálňu. Medzi hlavné výhody tohto stanu patrí hlavne nízka hmotnosť, skladnosť, dobrá stabilita a vlastnosti, rýchla a jednoduchá stavba. Sú teda vhodné na turistiku.

Tunel

Ako už z názvu vyplýva, tieto stany sú v tvare tunelu. Stabilitu tunela zabezpečuje kotvenie, bez ktorého sa vám stan zloží. Tieto stany majú vo väčšine prípadoch veľkú úžitkovú plochu, bývajú veľmi ľahké a pri správnom výbere miesta sú odolné vůču vetru. Sú teda tiež vhodné pre turistiku.

Geodetická konštrukcia

Stany s geodetickou konštrukciou sú vytvárané do tých najextrémnejších podmienok. To znamená, že musí odolať silnému vetru, dažďu alebo sneženie. Je vyrábaný z tých najlepších materiálov a jeho konštrukcia je tvorená väčším počtom pružných prútov krížiacich sa v rôznych bodoch a tým vytvárajú veľmi stabilnú konštrukciu. Zároveň je ľahké ho postaviť aj na miestach, kde je ťažké ho ukotviť. Tieto stany však majú nevýhodu vo svojej váhe, sú ťažké, zle prenosné, ťažko sa stavia a ich cena býva veľa vysoká.

Vybrať kvalitný stan »

Druhy stanov, podľa ich využitia

Turistické stany

Turistické stany bývajú pre 1 - 3 osoby. Keď budete chcieť stan pre viac osôb, musíte počítať s tým, že bude ťažšie a v zloženom stanu bude väčší. Teda sa bude horšie nosiť na chrbte. Konštrukciu majú väčšinou v tvare iglu a alebo geodetickou konštrukciu. Tieto stany vyberajte podľa otázok, pozri vyššie (kam ho potrebujem, aký ťažký má byť, aké vlastnosti má mať).

Tip na veľmi ľahký turistický stan pre jednu osobu:

Obr.: FORCLAZ Samonosný Stan Trek 900 1 Os.

Rodinné stany

Rodinné stany ponúkajú väčší priestor a sú určené pre tri a viac osôb. Tie najväčšie majú kapacitu až 10 osôb. Rodinné stany majú oproti ostatným kategóriám najväčšie rozmery, ako zloženého, ​​tak postaveného stanu. Samozrejme aj tu je potrebné premýšľať, či stan budete rozkladať v horách, kde je daždivo, alebo naopak v teplých krajinách, kde vôbec neprší. Podľa toho je potrebné sa zamerať na jeho vlastnosti.

Rodinné stany bývajú často zložené z viacerých konštrukcií stanov a to napríklad jedna predsieň, spoločenská miestnosť a niekoľko miestností na spanie.

Tip na rodinný stan pre 8 osôb:

Obr.: QUECHUA Stan Arpenaz 8.4

Samorozkládací stany

Samorozkládací, hádzací, alebo tiež sekundové stany, sa veľmi ľahko stavia. Stačí ich len vybaliť z obalu a vďaka špeciálnej pružnej konštrukcii sa sami postavia. Tieto stany sa hodia na vodu či festival aj všade tam, kde je potreba stan často stavať. Po zbalení má stan tvar kruhu s priemerom približne pol metra, takže to nie je stan vhodný k tomu, aby ste si ho dali na chrbát a išli s tým na túru.

Tip na samorozkládací stan pre 3 osoby:

Obr.:QUECHUA Stan 2 Seconds 3 Osoby Modrý

Vybrať kvalitný stan »

Zhrnutie na záver

Na koniec malé zhrnutie. Nezabudnite si pred výberom stanu položiť niekoľko otázok viď. vyššie a potom sa rozhodovať. Ak ste turista a predpokladáte nosenie stanu na chrbte, voľte nízku váhu a hlavne premyslite, kam sa stanom pôjdete. Ak ste rodina a idete na výlet, bude pre vás iste vhodnejšie stan, ktorý síce bude vážiť viac, ale ponúkne vám viac priestoru. Myslite pri všetkých stanov na jeho vlastnosti. Prajem vám veľa zdaru pri výbere a veľa príjemných chvíľ strávených na výlete.

TOP produkty z kategórie Stany

Podobné články

Ako si vybrať stan?

Keď idete kempovať, stan je váš domov ďaleko od domova. Je dôležité vybrať si ten správny stan pre vaše potreby, inak vás môže čakať mizerne prežité stanovanie. V tomto článku preberieme rôzne typy stanov, ktoré sú k dispozícii, a pomôž...