blog-post image

Ako vybrať spacák?

Plánujete kempovanie a neviete si rady s výberom spacáku? Spacák je dôležitou súčasťou vášho kempovacieho vybavenia a je ohromne dôležité vybrať ho správne. Predsa len spacák je jeden z faktorov, ktorý vám pri spaní zaistí komfort, pohodlie a tiež zdravie. Pozrieme sa na to, na čo sa pri výbere ideálneho spacáka zamerať.

V prvom rade je nutné si položiť tieto základné otázky:

  • Kto bude spacák používať? (Žena, muž, dieťa)
  • Kedy budete spacák využívať? (Ročné obdobie)
  • Ako často spacák budete využívať?

Vybrať nový spacák »

Základné delenie spacákov

Obdobie použiteľnosti

V tejto kategórii spacáky delíme podľa obdobia, v ktorom ho chceme využívať.

Trojsezónný spacák

Trojsezónne spacáky patrí medzi tie najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie a to z jednoduchého dôvodu. Sú univerzálne. Ak plánujete spať v spacáku, na jar, alebo na jeseň, stačí vám k tomu iba jeden. Ochráni vás aj za nepriaznivých poveternostných podmienok a teplo vám v ňom bude aj pri vonkajších teplotách okolo 0° C alebo ľahko pod. Skvelé tiež je, že väčšina trojsezónnych spacákov nepresiahne váhu 1,5 kg, takže je aj ľahko prenosný.

Tip na trojsezónný spacák:

Obr.: ACRA SPM7 Spací pytel mumiový Mummy 7

Letný spacák

Výhoda letného spacáku je nízka váha a skladnosť. Avšak ako už z názvu vyplýva, hodí sa do teplých letných nocí, kedy teplota neklesne pod 5 stupňov. Tieto spacie vaky najviac využijete, keď idete na vodu, trávite noc na festivale, alebo keď deti idú na detský tábor.

Tip na letný spacák:

Obr. QUECHUA Spací Vak Arpenaz 15 °c

Zimný spacák

Zimné spacáky nie sú vhodné, alebo skôr potrebné pre každého. Tieto spacáky sú naozaj vyrábané tak, aby ich spotrebiteľov zahriali aj v veľa mrazivých a nepriaznivých poveternostných podmienkach. Sú naozaj teplé a kvalitné, avšak na úkor toho všetkého sú aj drahé. Tieto spacáky sú vhodné najmä pre skialpinistov, horských turistov alebo horolezcov.

Tip na zimný spacák:

Obr.: Páperový spací vak FERRINO Lightech 1000 Duvet

Chcem kvalitny spacák »

Spacáky, podľa ich strihu

Dekový spacák

Dekové spacáky sú určené hlavne k pohodlnému spánku, teda pre ľudí, ktorí majú radi sa pri spaní rozťahovať. Je tiež určený skôr pre nenáročných aktivit, skôr do trávenia nocí v kempe alebo na chate. Jeho rozmery rozhodne nie sú pre turistu, ktorý si ho bude chcieť vziať na chrbát. Zaberie veľa miesta, avšak pre tých, čo idú len na výlet, v tom nebude problém. Dôraz je u nich kladoch hlavne na pohodlie a príjemný pocit, nie sú z nijako zvlášt špeciálnych materiálov, nepredpokladá sa, že by to bolo potrebné.

Spacák tvaru "múmie"

Spacáky v tvare múmie sú obľúbené medzi turistami. Sú pre turistov vytvárané a to z toho dôvodu, že tvar múmie kopíruje telo, teda zefektívňuje fungovanie izolačnej náplne spacáku a znižuje zbalený objem aj hmotnosť spacáku, čo každý turista ocení. Spacák, so správnymi izolačnými vlastnosťami nás nielen ohreje, ale tiež sa nám vlezie do batohu a môžeme ho mať všade so sebou.

Veľkosť spacáku

Každý z nás iste niekedy už v spacáku spal, niekto možno už posielal dieťa sa spacákom na tábor a hovoril si, že mu bude stačiť ten po otcovi. Avšak nenechajte sa zmiasť, správne by spacák mal byť 10 cm dlhší ako je vaša výška a to z jednoduchého dôvodu. Čím menej priestoru vaše telo v spacáku zaplní, tým horšie sa v spacáku budete zahrievať.

Áno z toho vyplýva, že pre dieťa na letný tábor pravdepodobne bude stačiť ten spacák po otcovi, avšak ak s dieťaťom alebo ktokoľvek dospelý pôjdete do hôr, kde je potreba sa v spacáku zahriať, myslite na správnu voľbu veľkosti.

Chcem vybrať nový spacák »

Spacáky podľa zvoleného materiálu

Syntetika

Syntetické vlákna sa na výrobu spacákov využívajú najčastejšie → ich výroba je nízkonákladová, syntetika sama o sebe je odolná voči vlhkosti a rýchlo schne, napr. oproti peria a hlavne ponúka veľa rôznym možností vlastností spacákov.

Duté vlákno

Spacák z dutého vlákna oceníte, ak vám záleží na čo najnižšie cene za spacák a nebudete ho využívať v nijako zvlášť náročných podmienkach.

Spacák z dutého vlákna je najlacnejším variantom, zároveň však nejobjemnější a najťažšie a aj jeho životnosť bude kratšia oproti tým z mikrovlákien alebo z peria.

Mikrovlákno

Mikrovlákno je naozaj výkonný materiál. Je skladný, a má niekoľko možných vlastností. Je využívaný na všetky typy spacákov, zimné, letné aj trojsezónne, avšak len v určitom množstve a kombinácii s inými materiálmi, čo zaisťuje rôznorodé vlastnosti spacákov.

Perie

Perie je najľahší a najskladnejší materiál. Má až dvojnásobnú životnosť oproti syntetike, avšak má tiež svoje výhody a nevýhody. Výhodou je, že hrejivé vlastnosti perie sú nenahraditeľné a preto ho ocenia hlavne tí, ktorí spacák využijú v horách a v zime. Nevýhodou však je, že spacák je náročný na údržbu. Perie sa musí špeciálne čistiť a hlavne nesmie zvlhnúť, akonáhle zvhlne, pierka sa zlepia a spacák prestane hriať. Je to tiež tá drahšie variant spacáku.

Vybrať nový spacák »

Ďalší delenie spacákov

UNISEX spacáky

Unisex spacáky, alebo tiež pánske spacáky, sú vhodné prevažne pre mužov. Líši sa od tých ostatných hlavne dĺžkou a to tak, že štandardná dĺžka týchto spacákov sa pohybuje okolo 200 - 230 cm.

Dámske spacáky

Dámske spacáky bývajú často vyrábané v dĺžke do 175 cm, mávajú často vyššie zateplenie v oblasti nôh a hlavne sa odlišujú rôznorodosťou farieb.

Tip pre dámsky spacák:

Obr.: Spací pytel SEDCO MUMIE LIGHT fialový - Fialová

Detské spacáky

Detské spacáky na tom sú obdobne ako tie dámske. Sú kratšie - väčšinou určené pre postavy do 150 cm výšky. Niektoré sú výrobcom označené za tzv. rastúce - možno ich predĺžiť / skrátiť a optimalizovať tak poskytnutý tepelný komfort na výšku dieťaťa. Ďalej sa odlišujú od ostatných typov farebným prevedením a často tiež nápadným detským dizajnom.

Tip na detský spacák:

Obr.: Ymer spací pytel barva: zelená

Teplotný komfort

Pre ľahšiu orientáciu v teplotnom určenia spacákov bola zavedená jednotná európska norma, na základe ktorej by mali byť na každom spacáku uvádzané 3 hodnoty, ktoré určujú hraničné teploty použitie.

Podľa tejto normy EN 13537 alebo novší EN 23537 rozoznávame tieto teploty:

  1. komfortná - teplota, pri ktorej by ste nemali pociťovať chlad.

  2. limitná - teplota, ktorá určuje spacáky a triedi ich do kategórií (do 10° C, do 5° C, atď.)

  3. extrémna - podľa tejto teploty nikdy nevyberajte spacák. Táto teplota určuje hranice, pri ktorej hrozí prechladnutie alebo v horšom prípade poškodenia organizmu - čo môže znamenať nádchu alebo tiež omrznuté prsty.

Nezabúdajte, že pocit tepla je závislá aj na vašej momentálnej kondícii. Ak ste unavení, chorí, hladní ... v týchto situáciách budete potrebovať teplejšie spacák, než inokedy.

Do úvahy tiež určite zoberte, že používaním spacáku sa izolačné vlákna lámu a komfort sa priebežne znižuje. Preto sa pri voľbe teplotných limitov riaďte hlavou a vašimi skúsenosťami, nezabudnite, že pocit tepla je veľmi subjektívne.

Vybrať spravny spacák »

Záverečné zhrnutie

Poďme si ukázať zopár príkladov, ktoré by vám mohli pomôcť pri výbere.

Ak idete kempovať, nebudete spacák nosiť v batohu a záleží vám na komfortu pri spaní, nemusíte riešiť váhu ani skladnosť spacáku. Pre túto situáciu bude vhodný spacák zo syntetiky, dekového prevedenie v univerzálnej veľkosti.

Ak ste turista, idete do horších klimatických podmienok a potrebujete niesť spacák na chrbte, budete potrebovať spacák zo syntetiky, buď trojsezónne alebo zimné, podľa podmienok do ktorých idete a budete myslieť na to, ako ťažký a veľký bude spacák v zloženom stave. Tiež majte na pamäti dĺžku spacáku a tvar "múmie".

Avšak ak ste horský turista a idete na výšľap do horských podmienok, kde vám spacák má na noc zabezpečiť teplo, komfort a môže vám pomôcť udržať sa zdravý alebo dokonca pri živote, bude potrebné, aby ste zvolili spacák špeciálne upravený do týchto podmienok. Tieto spacáky sú vyrábané z najmodernejších syntetických materiálov, avšak najpoužívanejší a najspoľahlivejšie materiál v týchto spacákách je stále neprekonané perie. Väčšinou je navyše chránené pred vhlké a nepriepustnou membránou alebo hydrofóbna úpravou.

A v neposlednom rade nezabúdajte na to, že skvelý spacák vás nezachráni bez skvelého stanu. Viac o tom, ako vybrať ideálny stan viď. článok "Ako vybrať stan?"

TOP produkty z kategórie Spacáky