blog-post image

Ako vybrať jazdecké rajtky?

Jazdecké rajtky sú jazdecké nohavice, ktoré sú účelne vyrábané tak, aby vaše jazdenie bolo čo najpohodlnejšie. Ich švy sú šité tak, aby vás ako klasické rifle netlačili, prípadne materiál je navrhnutý tak, aby vám v nich nebolo horúco, zima, aby ste nešmýkali v sedle, aby ste mali mäkšie sed a zároveň jednoducho vyzerajú pekne. V tomto článku sa zameriame na to, ako medzi všetkými ponúkanými jazdeckých nohavíc nestratiť hlavu a vybrať tie správne tak, aby splnili vaše očakávania.

Vybrať jazdecké potreby »

Kedy môžeme rajtky využívať a v akých jazdeckých disciplínach?

Snáď každý jazdec aspoň jedny rajtky v skrini má, a to bez ohľadu na to, či je to anglický, alebo westernový jazdec. Rajtky sú super aj pre “westerňáka” → v lete sa predsa len lepšie jazdia v rajtkách vo westerne ako v rifliach. Zároveň aj medzi westernové disciplíny patrí disciplína Hunter under saddle, ktorá je jazdená v anglickej výbave.

Čo sa týka jazdcov, ktorí sú vyložene zameraní na "angliu", pravdepodobne týchto rajtok budú mať doma viac. Rajtky sa dajú využiť na drezúrne, skokové alebo iba príležitostné anglické jazdenie.

Rajtky podľa druhu materiálu a využitie za rôzneho počasia

Bavlnené rajtky

Tyhle rajtky využijú hlavne príležitostní jazdci, alebo jazdci, ktorí v rajtkách trávia celé dni. Sú príjemné, priliehavé, pružné. Ich nepríjemnú vlastnosťou je, že sa rýchlo vytiahnu a dlho schnú.

Rajtky vhodné na leto

Väčšinou sa vyrábajú z bavlny, elastanu a polyamidu - tieto materiály rajtkám zaisťujú výbornú pružnosť, priedušnosť a rýchlo schnú.

Rajtky vhodné na zimu

Väčšinou sa vyrábajú z bavlny a prímesi syntetických materiálov, alebo softshellu pre zaistenie nepremokavosti. Niektoré rajtky sú aj zvnútra podšité hrejivým fleecom.

Rajtky do daždivých jesenných dní

Taktiež sa vyrábajú zo syntetických materiálov, najčastejšie bývajú obšité softshellom pre zaistenie nepremokavosti. (Tip - existujú aj nepremokavé návleky na rajtky - sú skladné a rýchlo schnú).

Vybrať jazdecké nohavice »

Sed rajtiek

Jazdecké rajtky majú niekoľko možností prevedenia sedu. Môžete mať tieto tipy:

Mäkčený sed

Ľahko vypolstrovaný sed, pre tlmenie nárazu pri jazdení, prípadne pre väčšie pohodlie na dlhších výjazdoch

Celokožený sed

Jedná sa väčšinou o umelú kožu, ktorá je na vnútornej strane rajtiek od oblasti sedacích kostí, cez stehná až po členky. Koža vám zabezpečí lepšiu priľnavosť k sedlu a nekĺzavosť. Zároveň ak nepoužívate minichapsy, zabráni koža tiež škrípanie nôh do strmeňových remienkov.

Celogripový sed

V oblasti od kostrče až po členky sú z vnútornej strany rajtiek malé útvary (rajtfleky), ktoré zaručujú protisklzovosť v sedle. Rajtfleky môžu byť gumové alebo látkové. Niektorí výrobcovia tieto silikónové rajtfleky vyrába napríklad aj v podobe podkovičiek, hviezdičiek, štvorčekov, trojuholníčkov apod. - vyzerá to skvelé a plní svoju funkciu zároveň.

Veľkosť

Je to stále oblečenie. Takže nezabúdajme, že každá značka a dodávateľ šije ľahko odlišne a to nielen v jazdeckej móde. Preto je potrebné dať si bacha na miery rajtiek. Niekto nepoužíva minichapsy, teda potrebuje dlhé rajtky. Niekto je zase používa a má radšej rajtky kratšie. Preto je vždy potrebné si urobiť predstavu o tom čo chcem, zmerať sa a potom podľa mier udávaných pri produktoch porovnávať.

Aké jazdecké vybavenie môžeme ešte k rajtkách prikúpiť?

Minichapsy

Sú to návleky, ktoré chránia holeň jazdca pred škrípaním do strmeňových remienka, proti odreniu a chráni členky. Väčšinou sú vyrábané z kože, alebo syntetických materiálov. Pripínajú sa k topánkam a siahajú až pod kolená.

Polo tričko a sako

Niektoré jazdecké disciplíny majú v pravidlách dress code jazdca. V niektorých do tohto dress codu patrí aj polo tričko a sako. Na pretekoch s vyladenými rajtkami jednoducho vyzeráte luxusne a ako profík.

Jazdecké topánky

Tých je neskutočné množstvo. Sú gumové, kožené, zo syntetiky, nízke vysoké, zimné letné, nepremokavé .... Samozrejme výber je zase o ich využitie

Jazdecká bezpečnostná vesta

Skvelá ochranná pomôcka pre začínajúcich jazdcov ale nielen pre nich. Jazdecká vesta chráni jazdca pri páde z koňa a to hlavne pred poranením chrbtice a rebier. Dnes už sa dajú zohnať bezpečnostné vesty, ktoré sú oveľa vzhľadnejší ako tie z minulosti. Na prvý pohľad vyzerajú ako normálna vesta. Sú to dnes designovky, a tiež sa dajú zároveň so zaistením bezpečnosti využiť aj ako módny doplnok.

Vybrať jazdecké oblečenie »

Jazdecká prilba

Nielen bezpečnostný prvok, ktorý veľmi dobre chráni hlavu pred úrazom, ale vo veľa prípadoch zároveň skvelý módny doplnok jazdca. Prilby sa vyrábajú z rôznych materiálov a v rôznych farbách a veľkostiach. Môžete si teda vybrať prilbu s jednorožcom a alebo so swarovski kamienkami. Je to len na vás.

Vlastné skúsenosti z nákupu jazdeckého vybavenie z Decathlon

Všetci z vás, ktorí sa aktívne venujú jazdectvo iste viete, ako nákladné potreby pre kone a jazdcov sú, preto milujem ja sama ako jazdec ponuku od Decathlon, kde za minimálnu peniaze možno kúpiť naozaj kvalitný tovar.

Decathlon vo svojej ponuke jazdeckých potrieb ponúka snáď všetko - od topánok pre jazdcov, cez oblečenie pre jazdcov, až k všetkému vybaveniu kone, vitamíny pre nich, či vybavenia do stajní

Vybrať jazdecké potreby v Decathlon »

Sama som už z Decathlon vyskúšala

Čistenie, mazanie na sedlo, mazanie na kopytá, soľné lizy pre kone, ohlávky a vodítka, zubadlo, zimnú bundu, jazdecké topánky (pierka), niekoľko rajtiek (sú tak lacné a skvelé, že ich mám vo viacerých farbách), ale čo musím naozaj vyzdvihnúť je TOP rozčesávač na hrivu a chvost. Tak lacný a tak účinný som ešte nikde inde nezohnala. Kupujem ho vždy minimálne po 5tich.

Na záver si to zhrnieme

Pre správny výber rajtiek si v prvom rade musíte položiť základné otázky:

  1. Ako často rajtky budem používať?
  2. V akom ročnom období?
  3. Ako by mali vyzerať?

Následne si rozmyslieť zvyšné veci o ktorých som písala vyššie → typ sedu (gripy alebo kože), veľkosť, dĺžka, materiál atď. A myslieť na to, že správny výber jazdeckých rajtiek Vám zaručí neodolateľné pohodlie v sedle.

TOP produkty z kategórie Výbava pre jazdcov