blog-post image

Ako vybrať elektrobicykel?

Zvažujete kúpu dnes tak obľúbeného elektrobicykla a neviete si rady? Čím viac sa stáva elektrobicykel populárnejším, tým viac možností výberu máte. Poďme si ukázať pár tipov a rád, na čo si dať pozor pri výbere. V tomto článku sa dozviete, pre koho elektrobicykel je vhodné, aké sú druhy elektrobicyklov a čo sa pri výbere zamerať.

Čo je to vlastne elektrobicykel?

Elektrobicykel na prvý pohľad vyzerá ako klasické cyklistické koleso. Avšak hlavný rozdiel je v tom, že elektrobicykel je poháňané elektrickým motorom. Tento motor vám zaručuje menšiu drinu pri jazde a to hlavne do kopca. Môžete si nastaviť intenzitu pomôci motorom podľa svojej potreby.

Pre koho sú elektrobicykle vhodné?

Elektrobicykel je vhodné prakticky pre každého. Avšak je jasné, že väčšina ľudí, ktoré elektrobicykel využívajú a zamilovali si ho, sú ľudia, ktorí nie sú nijako zvlášť profi cyklisti a tiež nie sú v najlepšej kondícii na to, aby ušli 50 km denne na obyčajnom bicykli.

Vďaka motoru si môže teda dôchodca, dieťa, človek mimo kondície, po úraze alebo ktokoľvek iný vyjsť na trasu, ktorú by štandardne nezvládol, ale vďaka elektrickému motoru to bude jednoduchšie.

Elektrobicykle podľa ich využitia

Elektrobicykel do mesta

Elektrobicykel do mesta využijete najlepšie na krátkych výletoch po spevnenom povrchu. Po cykloceste, pri jazdení po meste alebo cestou na nákup.

Hlavnou výhodou je znížený rám bicykla, čo vám umožní jednoduchý nástup a zosadnutie z bicykla. Mestske elektrobicykle majú tiež zmäkčený sed a batériu na nosiči, pričom väčšinou majú buď vo výbave alebo na dokúpenie košík na nákup, blatníky do každého počasia alebo tašky na desiatu a vody.

Vo väčšine prípadov sú už v základe vybavená všetkým zákonným osvetlením ale aj svetlom naviac pre väčšie pohodlie pri jazde v tme.

Tip na mestský elektrobicykel:

Obr. Mestský elektrobicykel MAXBIKE E-City 28

Trekové elektrobicykle

Trekové elektrobicykle narozdiel od elektrobicykle do mesta môžete využiť aj na cestičku v lese, alebo nerovný povrch v prírode. Môžete na ňom vyraziť aj na dlhšie, náročnejšie výlety s rôznymi prevýšením, ale žiadnu veľkú horskú cyklistiku. Trekové elektrobicykle majú športovejší geometriu, pevnejší rám a vyššiu kapacitu batérie. Tiež býva v základe vybavené blatníky, nosičom a stojanom.

Tip na trekový elektrobicykel:

Obr.: Trekingový elektrobicykel 4EVER Mercury Elite Trek - model 2021 čierna/zlatá - 21" - Záruka 10 rokov

Horské elektrobicykle

Horské elektrobicykle nájdu využitie hlavne v horskej cykloturistike, v teréne s  častým prevýšením. Zvládne aj prudké kopce a nerovný terén. Je vhodné na dlhé trasy v akomkoľvek počasí a na akomkoľvek povrchu. Má pevnú a robustnú konštrukciu, pre tlmenie nárazov a pre pocit pohodlnej jazdy. Batéria je zabudovaná v ráme a má vysokú kapacitu.

Tip na horský elektrobicykel:

Obr.:  Horský elektrobicykel 4EVER Esword Team 29" - model 2021 šedá/metal modrá - 20,5" - Záruka 10 rokov

Dámske elektrobicykle

Ako už z názvu vyplýva, dámske elektrobicykle sú vhodné hlavne pre ženy. Môžete na nich jazdiť do práce po rovnom povrchu, ale zvládnú aj dlhšie trasy v ľahkom teréne. Má rôzne kapacity batérie a hlavnými prvkami sú: znížený rám a odměkčené sedadlo, ktoré sú pohodlné práve pre ženy. Je to taká kombinácia trekového a mestského elektrobicykle.

Tip na dámske elektrobicykle:

Obr. Dámsky trekingový elektrobicykel 4EVER Marianne Elite Trek - model 2021 čierna / ružová - 18" - Záruka 10 rokov

Ako správne vybrať elektrobicykel?

Pri výbere ideálneho elektrobicykle sú teda dôležité tieto otázky:

  • Kto bude na bicykli jazdiť?
  • Kam na ňom bude jazdiť?
  • Koľko chcem do kola investovať?

Tipy, na čo sa zamerať pri výbere

Dojazd, kapacita batérie

Ak máte v pláne na bicykli jazdiť krátke trasy a využívať ho hlavne pri jazde "okolo komína", do práce, alebo na nákup, nemusíte sa nijako zvlášť na kapacitu batérie a jej dojazd zameriavať. Každé elektrobicykel má v priemere dojazd okolo 30 - 40 km.

Pre väčšie výlety je teda potrebné vyberať elektrobicykel podľa kapacity batérie (čím väčšia kapacita, tým väčší dojazd). Spravidla to býva takto:

  • Batéria s kapacitou 10 AH - dojazd 50 km
  • Batéria s kapacitou 12 AH - dojazd 80 km
  • Batéria s kapacitou 15 AH - dojazd 100 km

Je potrebné si dať pozor na to, že čím väčšia kapacita batérie je, tým väčšia batéria je. Teda aj ťažšie a líšia sa potom jej umiestnenia na bicykli, čo mení jazdné vlastnosti kolesa (jeho váha, tvar rámu a pod.)

Výdrž batérie je však ovplyvňovaná niekoľkými faktormi: terén, váha jazdca, dĺžka trasy, jej kvalita a pod.

Umiestnenie batérie

Batérie býva umiestnená na viacerých miestach a podľa toho sa mení aj jazdné vlastnosti bicykla. Tu teda platí, že čím bližšie ťažisku kola batéria je a čím nižšie je uložená, tým lepšie a plynulejšie jazda bude.

Batérie bývajú umiestnené v ráme, za sedlovou tyčí, alebo na nosiči za sedadlom. Väčšinou je to však hlavne podľa druhu elektrobicykle, teda ak budete vyberať mestskej elektrobicykel, pravdepodobne bude batéria za sedlovú tyčou.

Dĺžka nabíjania batérie

Dĺžka nabíjania batérie elektrobicyklov sa samozrejme líši podľa jej kapacity. Avšak priemerne to býva okolo 3-6 hodín. Málokedy sa stáva, že by ste vybili batériu do úplne a čakali na 100% nabitie, takže väčšinou je to tak, že pred odchodom hodinku nabijete a môžete ísť.

Maximálna rýchlosť

Podľa legislatívy je maximálny prípustný výkon motora u elektrobicykle určeného pre pohyb na cyklotrasách a pozemných komunikáciách a to je 250 W. Legislatívne je však obmedzená aj maximálnu rýchlosť pri použití elektrobicykle a to je 25 km za hodinu.

Motory sa však ale najviac líšia svojím napätím a to sa pohybuje v rozmedzí od 24 V až po 48 V. Nižšia napätie zaisťuje plynú a pokojnú jazdu. Silné napätie zase zaisťuje istotu výkonu v kopcoch a nerovnom teréne.

Kvalita rámu a komponentov

Elektrobicykle majú vo väčšine prípadov rám z hliníka. Tie lepšie modely majú rámy z karbónu, ten je ľahší a pevnejší.

Dôležitý je tvar prednej vidlice, sedlovky a riadidiel. V prípade, keď máte tieto komponenty kolesá z karbónu, budete mať vďaka nemu väčšie pohodlie a to hlavne, pretože karbón pohlcuje vibrácie a nárazy, ktoré sa vám dostávajú vďaka rôznorodosti terénu.

Zároveň je dôležitá pružnosť vidlice. Väčšina kolies túto pružinovým vidlicu má, tá luxusné bicykle sú vybavené chytrým systémom, ktorý sám reaguje na nerovnosti povrchu a znižuje intenzitu nárazu v teréne podľa aktuálnej situácie.

A v neposlednom rade je ohromne dôležitá kvalita bŕzd a to hlavne v prípade, keď budete využívať horský bicykel pre dlhé a terénne náročné výpravy. Nemôže sa stať snáď nič horšie než že vám z prudkého kopca zlyhajú brzdy. Najlepšie sú hydraulické kotúčové brzdy.

Cena elektrobicykle

Ceny elektrobicyklov sa výrazne líšia a pohybujú sa v rozmedzí pár až desiatok tisíc. Tu však platí pravidlo, že za kvalitu si priplatíte. Elektrobicykle, ktoré sú v cenovej relácii pod 700 € nie sú dostačujúce ani na jazdu pre nákup a späť. Majú vysokú kazivosť a sú z nekvalitných materiálov.

Preto v prípade, kedy chcete elektrobicykel naozaj využívať a chcete mať z jazdy na ňom radosť, pripravte si viac ako 700 €.

Mestská a dámska kolesá sa pohybujú väčšinou medzi 700€-1400€ , treková v rozmedzí od 1200€-1600€ a horská od 1400€-3000€ a vyššie.

Zhrnutie na záver

Raz ver, dvakrát meraj. Nezabudnite si pred výberom kola položiť tieto otázky:

  • Ako koleso budem využívať?
  • Čo od neho čakám?
  • Koľko do neho chcem investovať?

Dajte si naozaj pri výbere záležať, poraďte sa s odborníkmi, vyskúšajte si ich. Najlepšie si je prvý požičajte, nech získate predstavu o tom, čo od elektrobicykle čakáte. No a potom už nezostáva nič, než sa radosť z jázd a užívať si to.

TOP produkty z kategórie Elektrobicykle