blog-post image

Ako vybrať cyklistické tretry?

Cyklistické tretry už dávno nie sú využívané iba medzi profesionálnymi cyklistami. Mnohí z vás už prišli na to, že jazda na bicykli s tretrami je oveľa efektívnejšia a pohodlnejšia ako v obyčajných teniskách. Avšak niekoľko z vás naopak premýšľa nad tým, že si tretry kúpia, ale bohužiaľ nevedia, aké si vybrať. V tomto článku sa vám pokúsim vysvetliť, aké tretry na trhu sú, čím sa od seba líšia a na čo si pri ich výbere dať pozor.

Prečo cyklistické tretry potrebujete?

Cyklistické tretry vám pri jazde na bicykli nielen zaisťujú pohodlie a komfort, ale hlavne vám zaisťujú oveľa efektívnejšie využívanie našej energie, ktorú vkladáme do šliapania. S tretrami ušetríte viac energie a zároveň prejdete väčšiu vzdialenosť.

Ďalšou výhodou tretier je, že už si nemusíte robiť starosti s tým, že vám topánka kĺže z pedálu dole. Tretry sa jednoducho zacvaknú do pedálu kolesa a tým pádom nemajú topánky z pedálu kam utiecť.

To, že sú cyklistické tretry zacvaknuté v pedáli má svoju veľmi dôležitú funkciu, kvôli ktorej sú také obľúbené. Ide o to, že pri jazde na bicykli v klasických teniskách vyvíjate odpor na pedál iba pri zošliapnutí pedála dole, zatiaľ čo keď máte tretry, vyvíjate tlak na pedál ako pri zošliapnutí, tak pri pohybe pedála nahor. Vaša noha teda vyvíja energiu po celú dobu kruhového otočenia pedálu a tým pádom je vaša energia rozložená efektívne a pravidelne.

Navyše, pre telo nie je zdravé, keď sa do pedálov opierate stredom chodila, čo sa často stáva pri jazde v teniskách, avšak s tretrami sa vám to stať nemôže. Tretry sú do pedálu zacvaknuté takmer na špičke chodidla, teda vyvíjate oveľa stabilnejší a zdravší pohyb.

Zaručujem vám, že ak sa rozhodnete do tretier investovať, nebudete ľutovať. Jazda na bicykli sa stane úplne iným zážitkom a budete ľutovať, že ste si tretry nekúpili už skôr.

Vybrať cyklististické tretry »

Cyklistické tretry podľa ich využitia

MTB tretry

MTB tretry, alebo inak označované tretry na horskú cyklistiku, sú vytvárané tak, aby bola jazda pre vás v nich bezpečná aj v prípade, keď vaša noha stretne sem tam nejakú vetvu, alebo do nej narazí kamienok, ktorý odletel z bicykla cyklistu pred vami. To znamená, že tieto tretry majú veľmi odolný zvršok, sú vyrábané z pevných materiálov.

Ich podrážka je taktiež hrubá a má aj terénny vzorek, pre prípad, kedy budete musieť v teréne z bicykla zosadnúť a neprejazdné časti trasy prejsť pešo. Avšak tieto tretry sa nehodí na dlhšie pešie trasy, sú tak pevné, že chôdza v nich nie je príliš pohodlná.

Pokiaľ budete voliť MTB tretry, nezabudnite sa uistiť, že vaše pedále na bicykli sú s nimi kompatibilné. Pokiaľ totiž nie, stane sa pre vás jazda veľmi náročná a neefektívna, a naopak kúpa týchto tretier bude kontraproduktívna.

Tip na MTB tretry:

ROCKRIDER Tretry Mtb St 500 čierne

Obr. ROCKRIDER Tretry Mtb St 500 čierne

Cestné tretry

Cestné tretry ako už z názvu vyplýva sú určené pre cestnú cyklistiku. Majú veľmi hladkú a tuhú podrážku, ktorá zaručuje komfortnú jazdu. Táto podrážka ale nie je vhodná na pešej presuny, maximálne do 100 m. Cestné tretry majú však často veľmi dobré odvetrávanie a nízku hmotnosť.

Cestná cyklistika sa naozaj bez týchto tretier nezaobíde. S inými tretrami alebo v teniskách bude jazda neefektívna a zároveň veľmi náročná na energiu.

Samozrejme ako u všetkých tretier je nutné myslieť na komatibilitu s pedálmi. Ak nebudete mať správny pedál, napr. pedál na horskú turistiku a obujete sa do cestných tretier, jazda bude naozaj otravná a nepríjemná.

Tip na cestné tretry:

VAN RYSEL Tretry Roadr 900 Air čierne

Obr.: VAN RYSEL Tretry Roadr 900 Air čierne

Cykloturistické tretry

Cykloturistické tretry na prvý pohľad vyzerajú ako klasické topánky na bicykel, alebo tenisky. Výhodou však je, že tiež majú nášľapný systém, ktorý vám umožní zacvaknúť ich do pedálov.

Podrážka je narozdiel od tretier na horskú cykloturistiku mäkšie a ohybnejšie. Podrážka je vystužená iba v oblasti nášľapného systému, takže ak idete na výlet, kde plánujete z bicykla zosadnúť a dlhšiu trasu ujsť pešo, iste vám tyhle tretry prídu vhod. Sú naozaj pohodlné ako pri chôdzi tak pri jazde na bicykli.

Tieto tretry sú väčšinou kompatibilné so všetkými nášľapnými systémami, avšak nie vždy bude jazda pohodlná. Pri jazde na horskom bicykli s nášľapným systémom práve pre MTB tretry, nebude jazda v cykloturistických tretrách ani pohodlná ani efektívna.

Tip na cykloturistické tretry:

ROCKRIDER Tretry Mtb St 500 červené

Obr.: ROCKRIDER Tretry Mtb St 500 červené

Ako vybrať správnú veľkosť tretier

Vybrať správnu veľkosť tretier je dosť často veľká veda. Je naozaj nutné, aby ste si na výbere veľkosti dali záležať a to z jednoduchého dôvodu. Ak vyberiete tretry, ktoré vám budú malé, alebo naopak veľké, stratíte tým všetky výhody, ktoré vám tretry majú ponúkať. Môžu sa vám pri výbere malých tretier málo dokrvovat nohy a alebo naopak pri výbere veľkých, môžete mať pocit, že sa vám vyzúvajú a to ovplyvní váš spôsob pohybu šliapania.

Samozrejme najlepší spôsob je si tretry vyskúšať priamo na predajni, avšak pokiaľ vyberáte cez internet, odporúčam si objednať viac tretier a následne tie nehodiace sa vrátiť. Každá firma môže tretry vyrábať inak a nemusí byť pravdou, že ak štandardne nosíte veľkosť 40, že vám veľkosť 40 bude sedieť.

Zásadným rozdielom pri vyberaní tretier horských alebo cestných oproti vyberanie napr. turistických alebo bežeckých topánok je v tom, že tu neplatí pravidlo vyberať si topánky o 0,5 - 1 cm väčší ako je vaša noha. Pri šliapaní na bicykli totiž nebude špička nohy dorážať o kraj topánky, teda naopak potrebujete, aby vám topánka padla úplne perfektne a kopírovala vašu nohu.

Vybrať cyklististické tretry »

Z toho teda vyplýva, že tretry pre horskú alebo cestnú cykloturistiku mali byť tak akurát, pred palcom by ste nemali mať takmer žiadne miesto a keď si topánku nezaviažete, nemala by vám z nohy spadnúť. Neodporúčam sa pri výbere v tretrách zbytočne prechádzať. Mohlo by to vo vás vzbudiť pocit, že vám sú tretry malé, ale nezabúdajte na to, že v týchto tretrách chodiť pešo neplánujete. Lepšie je vytvoriť si imitáciu pohybu šliapanie na bicykli a vyskúšať tak, či v tejto chvíli je vám pohyb v tretrách pohodlný. Celkovo by ste sa v tretrách mali cítiť tesnejšie ako v akejkoľvek inej obuvi.

Čo sa týka vyberania cykloturistických tretier, tu skôr platí pravidlo pre klasické vyberanie topánok. Nemali by vám byť topánky tesné a mali by ste mať priestor pre pohyb prsta a chodidla v topánke dopredu a dozadu. Majte však na pamäti, že topánky by vám nemali byť príliš široké, lebo potom sa snažíte nadmernou šírku topánok kompenzovať prílišným doťahovaním šnúrok, čo následne môže spôsobiť zlé prekrvenie prstov a alebo otlaky.

Systém zapínania tretier

Cyklistické tretry majú niekoľko možností zapínanie, líšia ako kvalitou, tak hlavne podľa využítie tretier.

Šnúrky - šnúrky sú najčastejšie používané u cykloturistických tretier, ale aj ostatné druhy tretier je niekedy majú. Medzi najväčšie výhody šnúrok patrí ich jednoduchá výmena, cena a kontrola nad uťahovaním topánok. Nevýhodou teda je len to, že sa šnúrky majú tendenciu rozväzovať a povoľovať, rovnako ako u normálnych topánok a tiež hrozí v teréne napr. zachytenie o vetvu.

ROCKRIDER Dámske Tretry Mtb St 100 Sivé

Obr.: ROCKRIDER Dámske Tretry Mtb St 100 Sivé

Suchý zips - suchý zips je ďalší druh zapínania, ktorý je dosť často používaný. Často majú tretry suchých zipsov viac a alebo sú dokonca v kombinácii s šnúrkami alebo plastovou prackou. Výhodou suchých zipsov je veľmi jednoduché a rýchle utiahnutie tretry a zároveň vďaka nim môžeme docieliť dosť presného utiahnutie podľa potreby. Suché zipsy sa väčšinou nerozepínajú, takže sa o ne pri jazde už nemusíme starať a navyše nám nehrozí zachytení o akýkoľvek predmet v teréne. Nevýhodou je drahšia cena a náročnejšie výmena pri poškodení, alebo opotrebovanie.

VAN RYSEL Tretry Roadr 500 Vr

Obr.: VAN RYSEL Tretry Roadr 500 Vr

BOA systém zapínania - BOA systém zapínania je nielen najkvalitnejšie, ale aj najdrahšie systém zapínania tretier. Využíva sa väčšinou u tretier, ktoré sú určené na náročné jazde a alebo pretekanie. Toto zapínanie naozaj konkurenciu. Topánky sa uťahujú pomocou odolného oceľového lanka, ktoré je prevlečené na niekoľkých bodoch tretry a to je ovládané plastovým krúžkom. Takže pri otáčaní krúžku sa lanko povoľuje či priťahuje podľa potreby a naozaj na milimetre presne. Tretry s týmto BOA systémom sa všímali, suché zipsy sa neopotrebovávajú a nehrozí vám zachytenie o cudzí predmet v teréne.

Scott COMP BOA REFLECTIVE W  41 - Dámske cyklistické tretry

Obr.: Scott COMP BOA REFLECTIVE W 41 - Dámske cyklistické tretry

Kompatibilita s nášľapy

Veľmi dôležitá záležitosť pri vyberaní tretier je tiež to, či máte vhodné nášľapy a koleso. Pokiaľ máte cestný bicykel a nášľapy pre horskú cyklistiku, nebude sa vám takto dobre jazdiť s beží topánka na cykloturistiku. Preto dbajte na to, aby vždy vaše tretry boli kompatibilné s nášľapy a aby ste vďaka tomu docieli požadovaného komfortu pri jazde.

Vybrať cyklististické tretry »

Typ podrážky

Typ a prevedenie podrážky tretier sa líšia hlavne podľa ich využitia.

Podrážky tretier na horskú cykloturistiku sú väčšinou z plastu, avšak ešte dosť ohybné na to, aby ste v nich par metrov ušli v pohode. Zároveň majú špeciálne vzorku na chôdzu v teréne.

Podrážky pre cestné tretry sú vyrábané väčšinou z tvrdeného plastu, polykarbonátu alebo z plastu, ktorý je tvrdenie sklenou vatou. Tieto podrážky bývajú bez vzorky, teda hladké a sú minimálne ohybné a to preto, aby ste maximálne preniesli svoju energiu z chodila do kola. V týchto tretry, s týmito podrážkami sa veľmi zle chodí pešo.

Podrážky pre cykloturistické tretry sú najmäkšie a skoro sa nelíši od obyčajných turistických. Často bývajú vybavené funkciou vibram, sú väčšinou z gumy, sú ohybné a majú vzorku pre pohodlnú chôdzu ako po asfalte aj v teréne. V tretrách s týmito podrážkama sa vôbec nemusíte báť aj dlhšie chôdze.

Vybrať cyklististické tretry »

Zhrnutie na záver

Na záver si to teda zrhneme. Ak vyberáte tretry na výlet s rodinou na bicykli, kedy potrebujete s bicykla zosadnúť a prejsť sa kus cesty pešo, určite zvoľte cykloturistické tretry s gumovou podrážkou a vzorkou so zaväzovaním na šnúrky.

Ak plánujete horskú cyklistiku a budete potrebovať sem tam zoskočiť z bicykla, budú sa vám hodiť tretry MTB (horské tretry). Tieto tretry majú tvrdšie podrážku s ľahkým vzorom, väčšinou so zapínaním na suchý zips.

A v neposlednom rade, ak plánujete prejsť dlhé trasy po ceste, budete potrebovať cestné tretry. Ľahké, s tvrdou podrážkou bez vzorky so zapínacím systémom BOA.

Nezabudnite na správny výber veľkosti a potom už si cesty len užite!

TOP produkty z kategórie Cyklistické tretry