blog-post image

Ako vybrať chytré hodinky?

Chytré hodinky? Dnes sú fenoménom, dajú sa nielen prepojiť s telefónom, ale aj so slúchadlami a sú ľuďmi veľkými pomocníkmi ako pri športe, tak pri bežnom živote. Zvažujete kúpu chytrých hodiniek a neviete si rady, na čo sa pri ich výbere zamerať? Po prečítaní tohto článku snáď budete vedieť, ktoré sú tie pravé pre vás.

Vybrať hodinky »

Typy hodiniek

Chytré hodinky / smart watch

Tieto hodinky neplnia iba funkciu módneho doplnku, ako už z názvu vyplýva. Hodinky si prepojíte s telefónom a môžete cez ne telefonovať, čítať alebo odosielať správy. Meria vám tep, kroky a majú veľa ďalších funkcií. Tieto hodinky sa vyrábajú v dámskom, pánskom aj detskom prevedení a líšia sa od seba nielen vzhľadom, ale hlavne podľa ďalších parametrov, ktoré sú popísané nižšie.

Športové hodinky

Športové hodinky sú vyrábané hlavne pre športovcov. Majú prepracovanejšie funkcie merania aktivít pri športe. Líšia sa taktiež dizajnom, ktorý je skôr praktický a športový.

Šikovný náramok

Tento náramok, ktorý je často zamieňaný so šikovnými hodinkami je na rozdiel od nich lacnejší a má menej funkcií. Nemôžete cez neho telefonovať a písať správy, nemôžete si doň inštalovať ďalšie aplikácie a vzhľadovo sú bližšie skôr k tým hodinkám športovým.

Tip na šikovný náramok:

NEWFEEL Náramok Oncoach 900 čierny

Obr.: NEWFEEL Náramok Oncoach 900 čierny

Parametre, na ktoré sa pri výbere zamerať

Materiál

Voľba materiálu hodiniek je takmer spätá s tým, kde hodinky budete využívať a na čo. Môžete si kúpiť veľmi slušivé a elegantné hodinky z kovového materiálu, pokojne aj pozlátené, ktoré budú naozaj funkčným módnym doplnkom, alebo naopak hodinky s náramkami zo silikónového materiálu a s jednoduchým ciferníkom, pre potreby skôr vonku alebo pre športovcov.

Tip na dámské hodinky:

Hodinky Garmin Garmin vívoactive4S LightGold/Pink Band

Obr.: Hodinky Garmin Garmin vívoactive4S LightGold/Pink Band

Odolnosť

Odolnosť je jeden z najdôležitejších parametrov vašich hodiniek. Pokiaľ vyberiete zle, pri prvej príležitosti si hodinky rozbijete. Odolnosť určuje IP stupnica. Najvyššie krytie zaručujú hodinky IP68, číslica 6 je najvyššie možné krytie proti prachu a číslica 8 udáva najvyššiu odolnosť voči vode.

Tip na odoľné hodinky:

Hodinky Garmin Garmin fenix5 Plus Sapphire Titanium

Obr.: Hodinky Garmin Garmin fenix5 Plus Sapphire Titanium

Displej

Pri výbere displeja hodiniek by ste mali myslieť na to, nech je dostatočne veľký na to, aby všetko čo sa na ňom zobrazí bolo jednoducho čitateľné a zároveň, aby bol dostatočne veľký pre vaše prsty, ktoré ho budú ovládať.

Dôležitá je aj kvalita sklíčka displeja. Prehľadný displej aj za slnečného počasia umožňuje funkcia AMOLED, ktorá zaručuje, že slnečné lúče neovplyvnia čitateľnosť vášho displeja. Lacnejšie hodinky ponúkajú funkciu IPS, ktorá má síce kvalitný jas, ale o to horšie farby.

Tvrdosť a kvalita sklíčka a zároveň odolnosť voči poškodeniu je tiež dôležitá. Niektoré hodinky majú displej plastový, niektoré z tvrdeného plastu, niektoré sklenené a tie najdrahšie dokonca minerálne alebo diamantové.

Vybrať hodinky »

Operačný systém a kompatibilita

Nezabudnite myslieť na to, že rovnako ako pri telefónoch, majú každé hodinky iný operačný systém. Takže sa dopredu informujte, či hodinky budú kompatibilné s vašim telefónom a jeho operačným systémom. Existujú systémy ako Android, iOS, Windows phone a pod.

Batérie

Výdrž batérie veľmi ovplyvní vašu spokojnosť s hodinkami. Rovnako však ako u iných výrobkov, ktoré sú závislé od batérie, jej výdrž ovplyvňuje hlavne spôsob jej využívania. Pokiaľ budú hodinky na ruke iba na ozdobu, a na pozadí nebudete mať otvorené žiadne aplikácie, mohla by batéria vydržať až 14 dní. Avšak realita je taká, že štandardne využívané hodinky vydržia zhruba 2-3 dni.

Funkcia

Hodinky majú nespočetné množstvo funkcií a ich výsledný výber je závislý len a len na vašich preferenciách. V prípade, že budete chcieť využívať prepojenie hodiniek s telefónom, budete potrebovať tieto funkcie:

  • volanie
  • notifikácia
  • posielanie a prijímanie SMS
  • ovládanie hudobného prehrávača
  • surfovanie na internete
  • fotenie

Ak chcete hodinky využívať na monitorovanie vašich športových aktivít a celkových výkonov, mali by ponúkať:

  • výškomer
  • barometer
  • GPS
  • meranie tepu
  • bohatý výber športových aktivít
  • monitoring spánku

Tip na hodinky s niekoľkými funkciami:

POLAR VANTAGE V biela NS - Multišportové hodinky s GPS a záznamom tepovej frekvencie

Obr.: POLAR VANTAGE V biela NS - Multišportové hodinky s GPS a záznamom tepovej frekvencie

Záverečné zhrnutie

Na záver si to teda zhrnieme. Pokiaľ plánujete kúpu chytrých hodiniek, je potrebné, aby ste si povedali, kam budete hodinky nosiť a na čo ich budete využívať. Podľa toho potom teda zvolíte ako materiál, tak funkciu hodiniek. Prajem vám veľa šťastia s výberom!

Vybrať hodinky »

TOP produkty z kategórie Hodinky